Αρχική Special Topics Η G7 απορρίπτει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια – Τι απαντά...

Η G7 απορρίπτει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια – Τι απαντά η Ρωσία

Η Γερμανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G7, δήλωσε ότι το αίτημα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν «μονομερής και σαφής παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών».

0
roubles
Διαφήμιση

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ομάδα των Επτά (G7) των μεγάλων οικονομιών απέρριψε το αίτημα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει για το φυσικό αέριο σε ρούβλια .

Ο Πούτιν είχε πει ότι οι «μη φιλικές» χώρες θα έπρεπε να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο στο δικό τους νόμισμα της Ρωσίας.

 «Όλοι οι υπουργοί [ενέργειας] της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και σαφή παραβίαση των υφιστάμενων συμφωνιών», δήλωσε ο Χάμπεκ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της G7.

«Η πληρωμή σε ρούβλια δεν είναι αποδεκτή και… καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μην συμμορφωθούν με την απαίτηση του Πούτιν», είπε ο Χάμπεκ.

Ο Χάμπεκ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν έχει την «πλάτη στον τοίχο» για να κάνει μια τέτοια απαίτηση. 

Τα συμβόλαια προβλέπουν πληρωμή σε ευρώ

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επέμεινε επίσης ότι «τα συμβόλαια που γνωρίζουμε καθορίζουν το ευρώ ως νόμισμα πληρωμής και οι εταιρείες θα πληρώνουν σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει».

Μέχρι στιγμής, τα ευρωπαϊκά κράτη και εταιρείες έχουν πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρώ και δολάρια ΗΠΑ.

Ρωσία δεν θα «προμηθεύουμε αέριο δωρεάν»

Νωρίτερα τη Δευτέρα, δημοσιογράφοι ρώτησαν τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ , εάν η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαίους πελάτες , εάν απέρριπταν τη ζήτηση. «Σαφώς δεν πρόκειται να παρέχουμε αέριο δωρεάν», είπε ο Πεσκόφ.

«Στην περίπτωσή μας, είναι σχεδόν αδύνατο να συμμετάσχουμε σε φιλανθρωπία για την Ευρώπη», είπε ο Πεσκόφ. 

Η Ρωσία θα λάβει αποφάσεις σε εύθετο χρόνο εάν οι ευρωπαϊκές χώρες αρνηθούν να πληρώσουν στο ρωσικό νόμισμα, είπε πριν από τη δήλωση του Χάμπεκ.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε τον Ρώσο βουλευτή Ιβάν Αμπράμοφ, ο οποίος είπε ότι η άρνηση της G7 να πληρώσει για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια θα οδηγούσε σε αναμφισβήτητη διακοπή των προμηθειών.

Εκτός από την προφανή αντιπαράθεση μετά την επιβολή τεράστιων κυρώσεων από τη Δύση στη Ρωσία, η ζήτηση της Μόσχας για ρούβλια θεωρείται επίσης ως μια προσπάθεια να σώσει την οικονομία της . 

Οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η απόφαση θα μπορούσε να βοηθήσει το ταλαιπωρημένο ρωσικό νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει μαζικά μετά την είδηση ​​της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ακολουθούμενη από κυρώσεις της Δύσης .

Με πληροφορίες από DW, TASS, RIA

Διαφήμιση