Αρχική Special Topics H Ουκρανία βάλλεται ολοκληρωτικά – Αναζωπυρώνεται ο φόβος χρήσης χημικών

H Ουκρανία βάλλεται ολοκληρωτικά – Αναζωπυρώνεται ο φόβος χρήσης χημικών

Ο στρατός της Ουκρανίας προειδοποίησε την Τρίτη τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερους αδιάκριτους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζωτικής σημασίας υποδομές.

0
1000 (2)
Firefighters extinguish a fire near a shopping center after shelling, in Kyiv, Ukraine, Monday, March 21, 2022. (AP Photo/Felipe Dana)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ολοένα και πιο βάναυσες γίνονται επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχουν εκδιώξει 10 εκατομμύρια ανθρώπους -σχεδόν το 1/4 του πληθυσμού- από τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Πλέον οι πόλεις-κλειδιά δέχονται ανηλεείς βομβαρδισμούς, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται και άμαχοι, καθώς ο μαραθώνιος διπλωματικών συνομιλιών για την επίλυση της σύρραξης, καθίσταται άγονος.

Ο στρατός της Ουκρανίας προειδοποίησε την Τρίτη τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερους αδιάκριτους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ζωτικής σημασίας υποδομές. Καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέδωσε μία από τις ισχυρότερες προειδοποιήσεις του μέχρι τώρα, ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο χρήσης χημικών όπλων.

Τα ρωσικά στρατεύματα απέτυχαν να καταλάβουν καμία σημαντική πόλη της Ουκρανίας περισσότερο από τέσσερις εβδομάδες μετά την εισβολή τους και καταφεύγουν όλο και περισσότερο στην πρόκληση μαζικών καταστροφών σε κατοικημένες περιοχές χρησιμοποιώντας αεροπορικές επιδρομές, πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και πυροβολικό.

Το λιμάνι της Μαριούπολης έχει γίνει το επίκεντρο της επίθεσης της Ρωσίας και βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό βυθισμένο σε ερείπια με πτώματα στους δρόμους, αλλά αναφέρθηκε ότι οι επιθέσεις εντάθηκαν επίσης στη δεύτερη πόλη Χάρκοβο τη Δευτέρα.

1000 (1)

Ο φόβος χρήσης χημικών και ο ενεργειακός σκόπελος

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ανέφεραν σε δήλωση που εξέδωσε την Τρίτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να συνεχίσουν να επιτίθενται σε κρίσιμες υποδομές χρησιμοποιώντας «όπλα υψηλής ακρίβειας και αδιάκριτα πυρομαχικά».

Χωρίς να αναφέρει στοιχεία, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ψευδείς κατηγορίες της Ρωσίας ότι το Κίεβο είχε βιολογικά και χημικά όπλα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σκέφτεται να τα χρησιμοποιήσει ο ίδιος.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι δεν επιτίθεται σε αμάχους, αν και οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε πόλεις της Ουκρανίας, όπως η Μαριούπολη και το Χάρκοβο, θυμίζουν προηγούμενες ρωσικές επιθέσεις σε πόλεις στην Τσετσενία και τη Συρία.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να ταξιδέψει στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα για συναντήσεις με συμμαχικούς ηγέτες για να συζητήσουν αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία, πέρα ​​από τις άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Πριν από το ταξίδι συζήτησε τις «βάρβαρες» τακτικές της Ρωσίας σε συνομιλία με τους Ευρωπαίους ηγέτες τη Δευτέρα, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Η πολιορκία και ο βομβαρδισμός του λιμανιού της Μαριούπολης από τη Ρωσία, τον οποίο ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell χαρακτήρισε «ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου», αυξάνει την πίεση για ανάληψη δράσης.

Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ διαφώνησαν τη Δευτέρα σχετικά με το εάν και πώς να συμπεριλάβουν την ενέργεια στις κυρώσεις, με τη Γερμανία να λέει ότι το μπλοκ εξαρτάται πολύ από το ρωσικό πετρέλαιο για να κηρύξει εμπάργκο.

Η Μαριούπολη δεν παραδίδει τα όπλα

Η Ουκρανία απέρριψε τη Δευτέρα το αίτημα της Ρωσίας να σταματήσει να υπερασπίζεται την πολιορκημένη Μαριούπολη, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι υποφέρουν από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς που ερημώνουν την πόλη τους.

Πολλά πτώματα κείτονται στους δρόμους, τυλιγμένα σε κουβέρτες. Στα κτίρια δεν υπάρχουν πλέον παράθυρα και οι τοίχοι έχουν απανθρακωθεί… όλα μαύρα.

Κάποιοι, όμως, κατάφεραν να ξεφύγουν. Περίπου 8.000 εκκενώθηκαν με ασφάλεια τη Δευτέρα μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων από πόλεις και πόλεις που δέχθηκαν πυρά, συμπεριλαμβανομένων περίπου 3.000 από τη Μαριούπολη, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας.

1000

Πολιορκούνται Χάρκοβο, Σούμι και Κίεβο

Το βράδυ της Δευτέρας, μια μάρτυρας στο Χάρκοβο είπε ότι είδε ανθρώπους στις στέγες πολυκατοικιών να ρίχνουν χειροβομβίδες ή παρόμοια πυρομαχικά στους δρόμους.

Ένας δεύτερος μάρτυρας, έξω από την πόλη, ανέφερε ότι άκουσε πιο έντονες εκρήξεις από οποιαδήποτε άλλη μέρα από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να επιτίθενται τον περασμένο μήνα.

Στο Κίεβο, όπου σημειώνονται αδιάκοποι βομβαρδισμοί, υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας έως τις 7 το πρωί της Τετάρτης 23 Μαρτίου. Ενώ, ανάμεσα στις σειρήνες ηχεί από τα μεγάφωνα και ο εθνικός ύμνος προς εμψύχωση των Ουκρανών.

Οι αρχές της Ζαπορίζια ανέφεραν ότι χτυπήθηκαν με όλμους λεωφορεία που μετέφεραν αμάχους από την Μαριούπολη, με τουλάχιστον 4 τραυματίες.

Για πρώτη φορά, οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν κτίρια και στα περίχωρα της Οδησσού.

Στην Χερσώνα διαδήλωση διαλύθηκε με πυρά αυτομάτων όπλων, με ουκρανούς αξιωματούχους να κανουν λόγο για τουλάχιστον έναν τραυματία. Βίντεο που μεταδόθηκαν από ουκρανικά ΜΜΕ δείχνουν διαδηλωτές να κινούνται προς το κέντρο της πλατείας της Ελευθερίας, φωνάζοντας «δόξα στην Ουκρανία!», και ταυτόχρονα Ρώσους στρατιώτες να κινούνται προς αυτούς, προτού ανοίξουν πυρ.

Βίντεο από τουλάχιστον δύο οπτικές γωνίες αποτυπώνουν τη φυγή δεκάδων διαδηλωτών, ενώ ακούγονται εκπυρσοκροτήσεις. Τίποτε όμως δεν δείχνει ότι τα πυρά των αυτομάτων όπλων είχαν στόχο τους διαδηλωτές απευθείας.

Αξιωματούχος του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, ο Γιούρι Σομπολέφσκι, ανέφερε μέσω Facebook ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέλυσαν το πλήθος «πυροβολώντας στον αέρα» και κάνοντας χρήση «δακρυγόνων, φωτοβολίδων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης», προκαλώντας πολλά «θύματα».

Ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα κάλεσε μέσω Twitter τη διεθνή κοινότητα να «σταματήσει τη Ρωσία», απομονώνοντάς τη, επιβάλλοντας κυρώσεις και φροντίζοντας να «λογοδοτήσουν οι εγκληματίες πολέμου».

Έκκληση Ζελένσκι για συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέμεινε στην ανάγκη μιας «συνάντησης οποιασδήποτε μορφής» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ωστόσο τόνισε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός συμφωνηθεί με τη Ρωσία, για τον τερματισμό του πολέμου, θα χρειαστεί να εγκριθεί από τους Ουκρανούς σε δημοψήφισμα.

 

Διαφήμιση