Αρχική Ειδήσεις Γιόχανσον: Η ΕΕ έτοιμη να υποδεχτεί “εκατομμύρια” πρόσφυγες από την Ουκρανία

Γιόχανσον: Η ΕΕ έτοιμη να υποδεχτεί “εκατομμύρια” πρόσφυγες από την Ουκρανία

Μέχρι στιγμής ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνάει τις 400.000. Πολλοί χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες στις μεθοριακές διαβάσεις με Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Ρουμανία.

0
πρόσφυγες
Διαφήμιση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για «εκατομμύρια» πρόσφυγες που θα προσπαθήσουν να φύγουν για να γλιτώσουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Μέχρι στιγμής πάνω από 400 χιλιάδες

Σύμφωνα με τη Γιόχανσον, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επακριβώς πόσοι πρόσφυγες θα περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Μέχρι στιγμής ο αριθμός τους ξεπερνάει τις 400.000. Πολλοί χρειάστηκε να περιμένουν επί ώρες στις μεθοριακές διαβάσεις με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.

«Δυστυχώς, πρέπει να προετοιμαστούμε για εκατομμύρια αφίξεις», είπε η Γιόχανσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Μπρατισλάβα. «Ταυτόχρονα, έχουμε τεράστιες και κατεπείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες στην Ουκρανία, πάρα πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους.

Η Επίτροπος είπε ότι ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ενεργοποιήσει την Πέμπτη την οδηγία περί χορήγησης προσωρινής προστασίας στους πρόσφυγες. Εξετάζεται επίσης να αναπτυχθούν περισσότεροι εργαζόμενοι από υπηρεσίες όπως η Frontex για να βοηθήσουν τις χώρες που επηρεάζονται περισσότερο από τις προσφυγικές ροές.

“Αποτρέψτε μια ανθρωπιστική τραγωδία”

Χιλιόμετρα είναι οι “ουρές” των προσφύγων που σχηματίζονται στα συνοριακά φυλάκια με την Πολωνία. Η chonge.org έχει ξεκινήσει μία πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για την αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης και τίτλο: “Προστατέψετε τους πρόσφυγες”.

Όπως αναφέρεται:

Μεταξύ των προσφύγων υπάρχουν πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων βρέφη, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες.

Πολλοί στέκονται στην ουρά με τα πόδια, μη μπορώντας να προφυλαχθούν από το κρύο και τον αέρα. Η πρόβλεψη για αύριο είναι για βροχές.

Οι άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, φαγητό, ζεστά ρούχα, φάρμακα. Τελειώνει το γκάζι. Οι μπαταρίες των τηλεφώνων πεθαίνουν, δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσετε με συγγενείς. Δεν υπάρχει τρόπος να παρασκευαστείτε βρεφική τροφή ή να παρέχετε την απαραίτητη ιατρική φροντίδα. Πανικός καταλαμβάνει κόσμο, γονείς χάνουν τα παιδιά τους, που πηγαίνουν στην πρώτη γραμμή αναζητώντας φαγητό και χώρο να ζεσταθούν. Οι άνθρωποι δεν έχουν πού να κοιμηθούν. Επιπλέον, όλοι αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση από αεροπορικές επιδρομές κάθε λεπτό. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πού αλλού να πάνε.

Επί του παρόντος, από την ουκρανική πλευρά, δεν υπάρχει τρόπος να παρασχεθούν στους πρόσφυγες όλα όσα χρειάζονται λόγω στρατιωτικού νόμου, απαγόρευσης κυκλοφορίας και απειλών για τη ζωή των εθελοντών.

Αυτή είναι μια ανθρωπιστική κατάρρευση.”, σημειώνει η οργάνωση και θέτει 5 τρόπους για να διευκολυνθούν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Διαφήμιση