Αρχική Ελλάδα «Γερμανοί και Γάλλοι να σταματήσουν να κοροϊδεύουν ότι ασκούν διπλωματία»

«Γερμανοί και Γάλλοι να σταματήσουν να κοροϊδεύουν ότι ασκούν διπλωματία»

Αυστηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της Γαλλίας  και Γερμανίας που επιχειρούν δια της διπλωματικής οδού να λειάνουν τη δίνη του πολέμου, επιφύλαξε ο πρώην Ουκρανός Πρωθυπουργός, απευθύνοντάς τους το ρητορικό ερώτημα «Πόσες φορές έχετε πάει ή μιλήσει στη Μόσχα; Τι πέτυχατε;».

0
Groisman
O πρώην Ουκρανός Πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν [EPA-EFE/HAYOUNG JEON]
Διαφήμιση

Αντιμέτωπους με  τις μεγάλες και πολύ προσωπικές ευθύνες Ευρωπαίων ηγετών και Δύσης για την κλιμακούμενη ρωσοουκρανική κρίση, επιχείρησε να φέρει ο πρώην Ουκρανός Πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν σε αποκλειστική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Euractiv.

«Το Παρίσι και το Βερολίνο πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τα οκτώ χρόνια διπλωματίας που διεξάγουν με τη Μόσχα, οδήγησαν μόνο σε κλιμάκωση και τελικά στον τρέχοντα πόλεμο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας

Ερωτηθείς για το εάν η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να μεσολαβήσουν στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες μετά το τέλος του τρέχοντος πολέμου, ο Γκρόισμαν είπε ότι και οι δύο χώρες «πρέπει να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τους πολίτες τους».

Η «πρόοδος» των των ρωσοουκρανικών διαπραγματεύσεων

Ο Γκρόισμαν, ο οποίος ήταν στην εξουσία μεταξύ 2016 και 2019 και υπηρέτησε για λίγο υπό τον σημερινό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι οι όροι που τέθηκαν στο τραπέζι από τη ρωσική πλευρά στους τελευταίους τέσσερις γύρους ειρηνευτικών συνομιλιών σημαίνουν το τέλος της Ουκρανίας ως κυρίαρχου κράτους.

Περαιτέρω συνομιλίες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων διαπραγματευτών για την χαλάρωση της κρίσης αναμένονται σήμερα Τρίτη 15 Μαρτίου, αφού οι συζητήσεις τη Δευτέρα μέσω βίντεο ολοκληρώθηκαν χωρίς να ανακοινωθεί νέα πρόοδος.

Τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο τις τελευταίες εβδομάδες υποστήριξαν την ανάγκη να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα.

Μετά την τελευταία διπλωματική προσπάθεια, ο Πούτιν δεν έδειξε προθυμία για τον πόλεμό του στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια συνομιλίας το Σάββατο με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

 

Η αγανάκτηση και το αυστηρό μήνυμα Γκρόισμαν

Ο πρώην Ουκρανός Πρωθυπουργός, επιφύλαξε ένα ακόμα πιο αυστηρό μήνυμα προς τους ηγέτες της Γαλλίας  και Γερμανίας που επιχειρούν δια της διπλωματικής οδού να λειάνουν τη δίνη του πολέμου, απευθύνοντάς τους το πλέον «πικρό» ρητορικό ερώτημα «Πόσες φορές έχετε πάει ή μιλήσει στη Μόσχα; Τι πέτυχατε;».

 

«Απλώς συνεχίζουν να λένε ότι ζητούν μια ειρηνική επίλυση
και ότι ανησυχούν βαθύτατα για τις ενέργειες της Ρωσίας.
Οι ανούσιες δηλώσεις δεν λειτουργούν πλέον», είπε.

 

Η συμφωνία του Μινσκ II, με τη μεσολάβηση της Γαλλίας και της Γερμανίας και με στόχο τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, θεωρήθηκε ευρέως από την ουκρανική πλευρά ως προδοσία των εθνικών τους συμφερόντων και δεν εφαρμόστηκε ποτέ πλήρως.

Ένα σημαντικό εμπόδιο ήταν η επιμονή της Ρωσίας ότι δεν είναι μέρος στη σύγκρουση και ως εκ τούτου δεν δεσμεύεται από τους όρους της.

«Πρέπει να είναι ειλικρινείς και να αναγνωρίσουν ότι τα οκτώ χρόνια διπλωματίας που προσπαθούσαν να διατηρήσουν πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος οδήγησαν μόνο σε νέα κλιμάκωση και σε πόλεμο μεγάλης κλίμακας κατά της Ουκρανίας», κατέληξε.

Διαφήμιση