Αρχική Ειδήσεις Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» σε σούπερ μάρκετ – Πρόστιμα «μαμούθ» για αισχροκέρδεια

Έπεσαν οι πρώτες «καμπάνες» σε σούπερ μάρκετ – Πρόστιμα «μαμούθ» για αισχροκέρδεια

Πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ.ευρώ έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ από την Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

0
Supermarket
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή που έχει επιβληθεί σε σούπερ μάρκετ για αισχροκέρδεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, το διοικητικό πρόστιμο «μαμούθ» επιβλήθηκε, καθώς, μετά από έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση του άρθρου 21 (παρ. 4β) της από 20/3/2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 68) που αφορά στα «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού Covid-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης».

Το συγκεκριμένο πρόστιμο είχε μάλιστα προαναγγείλει προηγούμενα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, χωρίς όμως να κατονομάζει το brand της εταιρείας. Όπως εξήγησε, «δεν μας επιτρέπει ο νόμος να πούμε το όνομα της αλυσίδας (σ.σ.: που διαπράττει κερδοσκοπία) διότι κάθε διοικητική πράξη μπορεί να προσβληθεί στο δικαστήριο».

«Αν εγώ πω το όνομα της αλυσίδας, αλλά η δικαιοσύνη πει ότι το πρόστιμο δεν έπρεπε να μπει, για τους Χ λόγους που θα κρίνει το δικαστήριο, η εταιρία αυτή θα μπορεί να κυνηγάει και εμένα και το κράτος στα δικαστήρια. Βάζουμε πρόστιμο και αν συνεχίσει, θα ξανακάνουμε έλεγχο, το πρόστιμο διπλασιάζεται και μετά τριπλασιάζεται και μετά τετραπλασιάζεται. Μπορούμε να εξετάσουμε τη δημοσιοποίηση σε περίπτωση υποτροπής της ίδιας επιχείρησης» πρόσθεσε.

αρχείο λήψης

Η ΔΙΜΕΑ έχει επιβεβαιώσει 48 παραβάσεις «αθέμιτης κερδοφορίας»

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τα τέλη του 2021 έως και την 24.03.2022, έχουν διενεργηθεί και βρίσκονται εν εξελίξει εκατοντάδες έλεγχοι που αφορούν στην αισχροκέρδεια κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 58 του ν.4818/2021, περί αθέμιτης κερδοφορίας σε συνθήκες κρίσης λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και στην υπέρβαση της επιλυθείσας ανώτατης τιμής στα τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού COVID-19.

Μέχρι σήμερα, 24 Μαρτίου 2022, βεβαιώθηκαν 48 παραβάσεις που αφορούν στις διατάξεις περί αισχροκέρδειας σε

  • Πρατήρια Υγρών Καυσίμων,
  • Υπεραγορές Τροφίμων,
  • Επιχειρήσεις χονδρεμπορίου οπωρολαχανικών και νωπών-κατεψυγμένων κρεάτων, καθώς και σε
  • Διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και ιατρεία για υπέρβαση της ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης της COVID-19.

Συνολικά, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1.376.992,43 ευρώ, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς σε όλη την επικράτεια.

DIMEA1

Διαφήμιση