Αρχική Ειδήσεις Εφιαλτικές οι προβλέψεις για ακρίβεια – Ανατιμήσεις λιανικής έως και 15%

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για ακρίβεια – Ανατιμήσεις λιανικής έως και 15%

Για ανατιμήσεις στην λιανική που θα φτάσουν και το 15% έκανε λόγο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ) Αντώνης Μακρής.

0
Supermarket
Διαφήμιση

Τις δυσάρεστες προβλέψεις για αυξήσεις των τιμών λιανικής έως και 15% ανακοίνωσε μέσα από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης (ΣΕΛΠΕ), Αντώνης Μακρής, επικαλούμενος τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των πρώτων υλών.

«Δυστυχώς επίκεινται ανατιμήσεις, διότι όταν η αλυσίδα προμήθειας, το πετρέλαιο, οι πρώτες ύλες, ό,τι είναι παράγωγο ενέργειας ανεβαίνει δεν μπορεί να είναι στατικό το προϊόν που παράγεται από όλη αυτή την αλυσίδα των ανατιμήσεων» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα , ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

«Αν αύριο το πρωί, έπρεπε οι εταιρείες που πουλάνε τρόφιμα να ισοφαρίσουν, όχι να κερδίσουν, την διαφορά του ρεύματος, έπρεπε να ανεβάσουν 5% οριζόντια όλα τα προϊόντα. Αυτό που σώζει και τον καταναλωτή και εμείς είναι ο ανταγωνισμός» σημείωσε ο κ. Μακρής.

Οι δυσοίωνες Προβλέψεις

«Επειδή το 73%-74% των προϊόντων που πουλάμε είναι εισαγόμενα και ακόμα και αυτά που νομίζουμε ότι ιδιοπαράγονται, δεν ιδιοπαράγονται αλλά εξαρτώνται πάλι από το εξωτερικό, ό,τι συμβαίνει απ’ έξω έρχεται κατευθείαν στην τσέπη μας και στο τραπέζι μας. Τα γεγονότα μας “τρέχουν”, δεν τα “τρέχουμε”, άρα βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν και αιφνιδιαζόμαστε και εμείς» προσέθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.

Χωρίς να είναι δυνατόν να προβεί σε ακριβείς εκτιμήσεις, λόγω της ρευστής κατάστασης, για τις ανατιμήσεις που έρχονται στα προϊόντα λιανικής, ο κ. Μακρής προέβλεψε πάντως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις θα διαμορφωθούν σε επίπεδα της τάξης του 10%-15%.

«Κάθε εταιρεία θα προσαρμόσει τις τιμές της ανάλογα με τα προϊόντα που προμηθεύεται, με το τι έχει στην αποθήκη και τι πετυχαίνει μετά από πιέσεις στη διαπραγμάτευση με τον προμηθευτή της.

Πάντα θα εξαρτάται από το αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Αν πρέπει να το κάνει προωθητικά για να τραβήξει τον καταναλωτή. Οι αυξήσεις υπολογίζονται και εφαρμόζονται σταδιακά, άρα δεν έχουν προσδιορισμό χρονικό ούτε ποσοστιαίο» είπε χαρακτηριστικά.

Ψωμί σε γάστρα

Αναπόφευκτες οι αυξήσεις και στο ψωμί

Λιανεμπόριο και προμηθευτές βασικών αγαθών βρίσκονται στη δίνη νέου γύρου αυξήσεων ενεργειακού κόστους και των τιμών πρώτων υλών, με τις ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα διατροφής να αποτελούν μονόδρομο.

Από την πλευρά τους, οι καταναλωτές βιώνουν το σοκ του πολέμου και τις πληθωριστικές πιέσεις, περιορίζουν τις δαπάνες τους, επιλέγουν λιγότερα και φθηνότερα προϊόντα, ενώ αναζητούν προσφορές για να γεμίσουν το καλάθι τους.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Μούσιο, πρόεδρο Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, η τιμή των αλεύρων έχει εκτιναχθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.

«Οι πρώτες παράλαβες των μαλακών σιτηρών την προηγούμενη εβδομάδα ήταν έως και 60% επάνω. Το μικρό τσουβάλι από 13 – 15 ευρώ που ήταν παλιά, ξεπέρασε τα 22 ευρώ».

«Το 20% των μαλακών σιτηρών το εισάγουμε από την Ουκρανία, το 10% από τη Ρωσία και το 5% από τη Μολδαβία», σημείωσε ο κ. Μούσιος στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι οι αυξήσεις σε βασικά είδη, όπως το ψωμί, θα είναι αναπόφευκτες.

«Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αυξήσεις. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποιες θα είναι αυτές, αλλά σίγουρα δε θα σταματήσουμε εδώ. Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει που θα φτάσουν οι αυξήσεις».

Διαφήμιση