Αρχική Special Topics ΔΝΤ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία απειλούν να εξαφανίσουν την κυριαρχία δολαρίου

ΔΝΤ: Οι κυρώσεις στη Ρωσία απειλούν να εξαφανίσουν την κυριαρχία δολαρίου

Οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα

0
GITA
REUTERS/Rodrigo Garrido
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία απειλούν να μειώσουν σταδιακά την κυριαρχία του δολαρίου ΗΠΑ και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πιο κατακερματισμένο διεθνές νομισματικό σύστημα, δήλωσε στους Financial Times η Gita Gopinath, πρώτη αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ.

Η Ρωσία έχει πληγεί με πληθώρα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της για την εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Ρωσία χαρακτήρισε την εισβολή ως «ειδική επιχείρηση» αφοπλισμού της γείτονάς της.

“Το δολάριο θα παρέμενε το σημαντικότερο παγκόσμιο νόμισμα ακόμη και σε αυτό το τοπίο, αλλά ο κατακερματισμός σε μικρότερο επίπεδο είναι σίγουρα πολύ πιθανός”, είπε η Gopinath στην εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ορισμένες χώρες ήδη επαναδιαπραγματεύονται το νόμισμα στο οποίο πληρώνονται για το εμπόριο.

Είπε ότι ο πόλεμος θα ωθήσει επίσης στην υιοθέτηση ψηφιακών συναλλαγών, από τα κρυπτονομίσματα έως σταθερά νομίσματα και σε ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών.

Το ΔΝΤ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η Gopinath είπε στους FT ότι η μεγαλύτερη χρήση άλλων νομισμάτων στο παγκόσμιο εμπόριο θα οδηγούσε σε περαιτέρω διαφοροποίηση των διαθεσίμων που κατέχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Νωρίτερα άλλωστε είχε σημειώσει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν προμηνύουν την πτώση του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αλλά δεν θα προκαλέσει παγκόσμια ύφεση.

Διαφήμιση