Αρχική Καταστροφές ΔΝΤ: Ερημοποίηση και 7 εκατ εκτοπισμένοι λόγω κλιματικής αλλαγής

ΔΝΤ: Ερημοποίηση και 7 εκατ εκτοπισμένοι λόγω κλιματικής αλλαγής

Με μόλις 1,1 βαθμούς Κελσίου αύξηση θερμοκρασίας, ο μισός πληθυσμός της Γης αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε Μέση Ανατολή και Κεντρική Ασία.

0
Moroccan Oases Drying Out, οάσεις, έρημος
Ibrahim Sbai poses for a portrait in the desert in the oasis of M'Hamid El Ghizlane, Morocco, March 26, 2019. Sbai is the organizer of a music and environmental festival in the oasis. Over the past century, a third of Moroccan oasis habitats have disappeared. Rising temperatures, deepening drought, and spreading desertification are undermining the water sources on which oases depend. The problem has affected the entire Maghreb and has accelerated over the past years.
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Η κλιματική κρίση προκαλεί ήδη σοβαρή αναταραχή στη ζωή και τον βιοπορισμό. Με μόλις 1,1 βαθμούς Κελσίου αύξηση της θερμοκρασίας, ο μισός πληθυσμός της Γης αντιμετωπίζει αβεβαιότητα σχετικά με το νερό τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σ’ αυτήν την περιοχή», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απηύθυνε χαιρετισμό στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι, σε μια εκδήλωση σχετικά με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Κλιματική Αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, που τιτλοφορείται «Αίσθηση της ζέστης: Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία», όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο BTA.

Αυξάνονται οι καταστροφές λόγω κλίματος

«Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η συχνότητα και η σοβαρότητα των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα στην περιοχή αυξάνονται ταχύτερα από οπουδήποτε αλλού στη γη. Οι οικονομικές και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις αυτών των κλιματικών επιπτώσεων αποτελούν σημαντική απειλή για την ανάπτυξη και την ευημερία στην περιοχή, σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ.

Οι κλιματικές καταστροφές στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία έχουν χτυπήσει και εκτοπίσει 7 εκατομμύρια ανθρώπους και έχουν προκαλέσει περισσότερους από 2.600 θανάτους και 2 δισ. δολάρια σε υλικές ζημιές. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνήθως μειώνουν την ετήσια οικονομική ανάπτυξη κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες κατά κεφαλήν. Στην υποπεριοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, προκάλεσαν μόνιμη απώλεια κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση.

Βαρύ τίμημα

Οι σημερινές κλιματικές προκλήσεις έχουν ήδη βαρύ τίμημα. Και ακόμη και αν ληφθούν υπ’ όψιν σημαντικές παγκόσμιες μειώσεις στις εκπομπές μέχρι το 2050, οι μέσες θερμοκρασίες το καλοκαίρι θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς Κελσίου στις μισές χώρες της περιοχής, είπε η Γκεοργκίεβα.

Τα βήματα που συνιστά το ΔΝΤ στις χώρες για να προσαρμόσουν τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους σε αυτή την τρομακτική πρόκληση περιλαμβάνουν:

Διαβάστε επίσης:  Κλιματική κρίση: Θα βοηθούσε εάν γυρίζαμε τα ρολόγια μας μπροστά;

Μείωση εκπομπών

«Πρώτον, όλες οι χώρες πρέπει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές για να σταθεροποιήσουν τις παγκόσμιες θερμοκρασίες και να κάνουν την πρόκληση προσαρμογής πιο διαχειρίσιμη. Για να «διατηρηθεί ο 1,5 (βαθμός) ζωντανός» (σ.σ. ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου), οι παγκόσμιες εκπομπές θα πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ μέχρι το 2030.

Σταθερή τιμή άνθρακα

Για να φτάσουμε εκεί, προτείνουμε μια σταθερά αυξανόμενη τιμή του άνθρακα -συμπεριλαμβανομένων των ισοδύναμων μη τιμολογιακών μέτρων – μαζί με πράσινες επενδύσεις και ενέργειες για τη διασφάλιση μιας δίκαιης μετάβασης μεταξύ και εντός των χωρών. Ως προς αυτό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ηγήθηκαν των περιφερειακών προσπαθειών με τη δέσμευσή τους να επενδύσουν περισσότερα από 160 δισ. δολάρια σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050. 

Δεύτερον, προτεραιότητα σε υψηλής αξίας μέτρα διαχείρισης κινδύνου, που δικαιολογούνται σε όλα τα μελλοντικά σενάρια για το κλίμα, ενώ παράλληλα οικοδομείται η ικανότητα προσαρμογής για μελλοντικές αλλαγές.

Τρίτον, ενσωμάτωση των κυρίαρχων πολιτικών προσαρμογής στις εθνικές οικονομικές στρατηγικές, ιδιαίτερα σε μακροοικονομικό πλαίσιο, που θα πρέπει να αντανακλά πλήρως τους κλιματικούς κινδύνους.

Περιορισμένα τα οικονομικά

Αυτά τα μέτρα απαιτούν πρόσθετη προσπάθεια, επισημαίνεται και προστίθεται: οι ανάγκες για δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές μπορεί να ανέλθουν σε έως και 3,3% του ΑΕΠ ετησίως για μεμονωμένες χώρες της περιοχής τα επόμενα 10 χρόνια, περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου των αναδυόμενων αγορών.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, ιδιαίτερα στον απόηχο της πανδημίας. Η προσαρμογή για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα χρειάζεται ένα μείγμα μεταρρυθμίσεων στην εσωτερική πολιτική και μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη.

Πηγή: ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροEnergean: Fast track διαδικασίες για έρευνα και ανάπτυξη εγχώριων κοιτασμάτων
Επόμενο άρθροΥψηλότερος ο κίνδυνος για σακχαρώδη διαβήτη ένα έτος μετά από COVID-19