Αρχική Special Topics Χώρες της ΕΕ «μπλοκάρουν» την αποστολή εθελοντών μαχητών στην Ουκρανία

Χώρες της ΕΕ «μπλοκάρουν» την αποστολή εθελοντών μαχητών στην Ουκρανία

Eπτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στην ουκρανική στρατιωτική αντίσταση κατά της ρωσικής εισβολής.

0
Oukrania International Legion
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Τον «μοναχικό» αγώνα της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσική εισβολή επιβεβαιώνει μία είδηση από τους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλει επτά χώρες να προτρέπουν τους εθελοντές πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στις μάχες της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ευρωπαϊκού δικτύου Εuractiv, όχι μία, ούτε δύο αλλά επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Δευτέρα 28 Μαρτίου τους πολίτες τους να μην συμμετάσχουν στην ουκρανική στρατιωτική αντίσταση κατά των ρωσικών στρατευμάτων εισβολής.

Η έκκληση απευθύνθηκε από τους υπουργούς Δικαιοσύνης της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και του Βελγίου.

Οι υπουργοί των επτά χωρών «αποθάρρυναν ομόφωνα τους Ευρωπαίους να ενταχθούν» στις τάξεις των εθελοντών μαχητών που κατευθύνονται στον πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Οι εκκλήσεις Ζελένσκι για τη «Διεθνή Λεγεώνα»

Αμέσως μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε ανοιχτά τους ξένους να έρθουν σε βοήθεια της χώρας του ως μέρος μιας «Διεθνούς Λεγεώνας» που θα πολεμούσε πλάι στους Ουκρανούς.

Στις 6 Μαρτίου, η Ουκρανία δήλωσε ότι περίπου 20.000 άνθρωποι είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμά του.

«Προφανώς αποθαρρύνουμε τους ανθρώπους να ταξιδεύουν σε μια εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του στις Βρυξέλλες.

«Εξ όσων γνωρίζω, υπήρξαν πολύ λίγες αναχωρήσεις από τη Γαλλία που θα μπορούσαν να επιβεβαιωθούν… σχεδόν καμία», δήλωσε ο Νταρμανέν, η χώρα του οποίου ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της 27μελούς ΕΕ.

Η Διεθνής Λεγεώνα της Εδαφικής Άμυνας της Ουκρανίας

Η Διεθνής Λεγεώνα, ή Ουκρανική Λεγεώνα Ξένων, είναι μια στρατιωτική Λεγεώνα της Ουκρανίας η οποία δημιουργήθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να πολεμήσουν κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε σε ανακοίνωσή του ότι περισσότεροι από 20.000 εθελοντές από 52 χώρες έχουν προσφερθεί εθελοντικά για να πολεμήσουν για την Ουκρανία. Και μάλσιτα, αρκετές χιλιάδες ακόμη εθελοντές αναφέρθηκε ότι προσχώρησαν μετά από αυτή την ανακοίνωση.

Ο Κουλέμπα δεν ανέφερε το όνομα των χωρών καταγωγής των εθελοντών, λέγοντας ότι ορισμένες από τις χώρες απαγορεύουν στους πολίτες τους να πολεμούν για άλλες χώρες.

Ουκρανικά τάγματα εθελοντών

Ο σχηματισμός της Διεθνούς Λεγεώνας βασίστηκε στα ουκρανικά τάγματα εθελοντών που χρησιμοποιήθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στο Ντονμπάς το 2014. Ενώ αυτές οι μονάδες έχουν επίσημα ενσωματωθεί στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ορισμένες μονάδες όπως η Γεωργιανή Λεγεώνα εξακολουθούν να ασκούν κάποια αυτονομία εντός των ενόπλων δυνάμεων.

Πριν από το σχηματισμό της Διεθνούς Λεγεώνας, η Γεωργιανή Λεγεώνα χρησιμοποιήθηκε για την εκπαίδευση αγγλόφωνων ξένων εθελοντών, καθώς η μονάδα μιλούσε αγγλικά. Ο Κάσπερ Ρεκάβεκ, ερευνητής για ξένους μαχητές στην Ουκρανία, πιστεύει ότι η πλειοψηφία των δυτικών μαχητών πριν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πέρασε από τη Γεωργιανή Λεγεώνα.

Ενώ ο Ρεκάβεκ σημείωσε ότι ορισμένοι ξένοι μαχητές που ταξίδεψαν στην Ουκρανία το 2014 είχαν εξτρεμιστικές πολιτικές πεποιθήσεις και υποστήριξαν το Τάγμα Αζόφ ή τις ρωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντονμπάς, οι ξένοι μαχητές που ταξίδεψαν στην Ουκρανία στις αρχές του 2022 «δεν φαίνεται να έχουν κίνητρα, ως ομάδα, ή κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία».

 

Διαφήμιση