Μπάιντεν: Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός”

    Η Ουάσινγκτον φαίνεται πλέον αποφασισμένη να οξύνει την κατάσταση με τη Μόσχα. Μετά τον Μπάιντεν ακολούθησε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κατηγορώντας τον Πούτιν για εγκληματία πολέμου, κόβοντας τις γέφυρες με την άλλη πλευρά

     

    0
    Τζο Μπάιντεν
    Διαφήμιση

    Ο Πούτιν είναι «δολοφόνος δικτάτορας, καθαρός κακοποιός που διεξάγει έναν ανήθικο πόλεμο εναντίον τον ανθρώπων της Ουκρανίας», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν.

    Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ καταφέρθηκε κατά του προέδρου της Ρωσίας, σε εκδήλωση για την ημέρα του Αγίου Πατρικίου, τη γιορτή των Ιρλανδών, στο Καπιτώλιο.

    «Ο Πούτιν πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιθετικότητά του», είπε ο Μπάιντεν.

    Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, υιοθέτησε για πρώτη φορά τον όρο «εγκληματίας πολέμου» για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Ο Μπάιντεν αλλά και όλα τα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ απέφευγαν μέχρι σήμερα να αποκαλέσουν τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως «εγκληματία πολέμου», λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία εδώ και 21 ημέρες, μετά τη ρωσική εισβολή.

    Έξι χώρες καταγγέλλουν εγκλήματα πολέμου

    Η Ρωσία έχει κατηγορηθεί από Βρετανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Αλβανία, Ιρλανδία και Νορβηγία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, καθώς το Παρίσι ισχυρίστηκε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσποιούνταν απλώς ότι ενδιαφέρεται να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, αναφέρουν οι Daniel Boffey και Dan Sabbagh στον Guardian.

    Οι εκπρόσωποι των έξι εθνών αμφισβήτησαν τη Ρωσία πριν από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρους, είπε ότι υπάρχουν τώρα «πολύ, πολύ ισχυρές αποδείξεις» για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.

    «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι πίσω τους», είπε ο Τρας. Εναπόκειται τελικά στο διεθνές ποινικό δικαστήριο να αποφασίσει ποιος είναι ή όχι έγκλημα πολέμου και να προσκομίσουμε τα στοιχεία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Τζο Μπάιντεν ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία , προσθέτοντας ότι Αμερικανοί ειδικοί βρίσκονται στη διαδικασία τεκμηρίωσης και αξιολόγησης πιθανών εγκλημάτων πολέμου.

    Η Ουάσινγκτον φαίνεται πλέον αποφασισμένη να οξύνει την κατάσταση με τη Μόσχα. Σχολιάζοντας το γεγονός ο διεθνολόγος Γιώργος Φίλης στο Open το χαρακτήρισε ως κακό σημάδι και ότι “Σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν κανένα σκοπό να διαπραγματευτούν με τους Ρώσους”.

    Σε πίεση η Κίνα

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συνομιλήσει με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, αύριο για να συζητήσουν τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας «και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Διαφήμιση