Αρχική Ειδήσεις Αλληλοκατηγορίες για βιολογικά όπλα με την ανησυχία χτυπά “κόκκινο”

Αλληλοκατηγορίες για βιολογικά όπλα με την ανησυχία χτυπά “κόκκινο”

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν ότι η ρητορική Μόσχας για ύπαρξη βιολογικών όπλων στην Ουκρανία υποκρύπτει πρόθεση για δικές της ενέργειες

 

0
bio
Διαφήμιση

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι αναπτύσσει βιολογικά όπλα για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών. Η κατηγορία διαψεύδεται από τη Δύση, ωστόσο η Ουάσινγκτον παραδέχεται τη διενέργεια βιο-έρευνας σε εγκαταστάσεις στην Ουκρανία και διασφάλισης του ερευνητικού αυτού υλικού ώστε να μην πέσει στα χέρια των Ρώσων. Από την άλλη η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανησυχεί: Δεν θα ήταν η πρώτη φορά, εκτιμά που η Μόσχα χρησιμοποιεί τέτοιους ελιγμούς για να σχεδιάσει τις δικές της επιχειρήσεις.

«Είναι ένα προφανές τέχνασμα από τη Ρωσία», προειδοποίησε η Τζεν Ψάκι στο Twitter. Η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν λέει ότι η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία ότι αναπτύσσει χημικά ή βιολογικά όπλα για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έγραψε επίσης στο Twitter σχετικά με τα στοιχεία που βρέθηκαν ότι το Κίεβο «εξαφάνισε τα ίχνη του στρατιωτικού-βιολογικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Πεντάγωνο στην Ουκρανία». Η αμερικανική κυβέρνηση χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «γελοίους». Μάλιστα, το διεθνές περιοδικό πυρηνικών επιστημόνων τις έχει διαψεύσει εδώ και καιρό. Τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρονται επίσης σε παραπληροφόρηση. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε στη Νέα Υόρκη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας «δεν γνώριζε οποιεσδήποτε δραστηριότητες της ουκρανικής κυβέρνησης που έρχονται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις της από τη διεθνή συνθήκη, συμπεριλαμβανομένων των χημικών ή βιολογικών όπλων».

Ανησυχία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Ωστόσο, αυτή η κατηγορία της Μόσχας ανησύχησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Το βλέπουν ως στρατηγικό πρόσχημα για το Κρεμλίνο «να δικαιολογήσει μια άλλη, αδικαιολόγητη επίθεση στην Ουκρανία».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκλαμβάνει αυτό το τέχνασμα ως προανάκρουσμα μίας εκτροπής στις επιθέσεις. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά χρησιμοποιεί η Μόσχα τέτοιου είδους τεχνάσματα, σημειώνει η Ουάσινγκτον. Και σε προηγούμενες συγκρούσεις, η Ρωσία απηύθυνε κατηγορίες για να εφαρμόσει στην συνέχεια ακριβώς αυτό για το οποίο είχε κατηγορήσει προηγουμένως τον αντίπαλό της, αναφέρεται και δύνεται το παράδειγμα της Συρίας.

BIO RUSSIA
Ένας Ρώσος στρατιώτης κατά τη διάρκεια εκπαίδευσης στην περιοχή της Μόσχας τον περασμένο Νοέμβριο.
(Εικόνα: alliance/dpa/TASS)

«Εμπειρίες» από Συρία

Ωστόσο, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τη χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς. Παρόμοια με τον ισχυρισμό για σχέδια βιοόπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης τη Δύση κατά τη διάρκεια του συριακού πολέμου. Τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι η Δύση οργανώνει χημικές επιθέσεις για να κάνει τη Μόσχα να φαίνεται άσχημη. Το ρωσικό κανάλι “Russia 1” έδειξε σκηνές από τα γυρίσματα του “Revolution Man” και υποστήριξε ότι ήταν εικόνες από τη σκηνοθεσία της επίθεσης με αέριο χλωρίου στη Συριακή Δούμα, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 40 άνθρωποι το 2018.

Ο Τσαρλς Λίστερ, επικεφαλής του προγράμματος για τη Συρία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στο Ινστιτούτο Μέσης Ανατολής στην Ουάσινγκτον, υποθέτει στον «Guardian» ότι ο Πούτιν «σίγουρα έμαθε και χρησιμοποίησε κάποιες τακτικές» στη Συρία. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την υπόθεση του αρχηγού της ρωσικής κυβέρνησης ότι κάτι όπως η χρήση χημικών όπλων είναι δυνητικά ατιμώρητο, είπε ο Λίστερ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Χρήση χημικών κατά Ναβάλνι και του Σκριπάλ

Η χρήση χημικών όπλων συνιστά έγκλημα πολέμου – η ανάπτυξη, η κατασκευή, η αποθήκευση και η χρήση αυτών των όπλων μαζικής καταστροφής απαγορεύονται από μια διεθνή συνθήκη, τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα. Υπεγράφη από 193 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ουκρανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το Κρεμλίνο έχει «μακρύ και καλά τεκμηριωμένο ιστορικό χρήσης χημικών όπλων», έγραψε η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Ψάκι στην πρόσφατη προειδοποίησή της στο Twitter. Ένα χημικό όπλο χρησιμοποιήθηκε επίσης εναντίον του πολιτικού της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι – ο επικριτής του Κρεμλίνου δηλητηριάστηκε με νευρο – χημικό νευρικό  από την ομάδα Novichok. Την ίδια τύχη είχε και ο πρώην αξιωματικός των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών Σεργκέι Σκριπάλ. Ενώ η Μεγάλη Βρετανία κατηγορεί τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για την επίθεση, η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη. Αντίθετα, διαδίδει η θεωρία ότι η Δύση ή η Ουκρανία βρίσκονται πίσω από το έγκλημα.

«Η Ρωσία κατηγορεί τη Δύση για τις ίδιες ακριβώς παραβιάσεις που διαπράττει η ίδια», λέει η Ψάκι, συνοψίζοντας τις ενέργειες της Ρωσίας τα τελευταία χρόνια. Το να υπονοούμε ότι η Ουκρανία και οι ΗΠΑ έχουν ένα σχέδιο για τα βιοόπλα είναι ένα τέχνασμα για  περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου. Πρόσφατα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσία κατηγόρησε τα ουκρανικά βιοεργαστήρια ότι βοηθούν στην εξάπλωση «ιδιαίτερα επικίνδυνων λοιμώξεων», μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria. “Βιοεργαστήρια που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία πειραματίζονται με τον κορωνοϊό σε νυχτερίδες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο.

Η Ρωσία ακολουθεί «σαφές μοτίβο»

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούσαν να καταλάβουν εγκαταστάσεις βιο-έρευνας στην Ουκρανία. Η αμερικανική κυβέρνηση «συνεργάζεται με τους Ουκρανούς για το πώς να αποτρέψει αυτό το ερευνητικό υλικό να πέσει στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων», είπε σε ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ.

Δεν μπορεί να αποκλειιστεί ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει δικά της όπλα μαζικής καταστροφής. Τώρα που η Ρωσία έκανε αυτούς τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα υποτιθέμενα βιοόπλα της Ουκρανίας, είπε η Ψάκι, «πρέπει να περιμένουμε από την ίδια τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία». Η Ρωσία ακολουθεί «ένα ξεκάθαρο πρότυπο συμπεριφοράς».

Στην ίδια γραμμή ο Τζόνσον

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στην Ουκρανία , γράφει ο Άντριου Σπάροου.

Ακολουθώντας την ίδια γραμμή με τον Λευκό Οίκο, ο Τζόνσον είπε στο Sky News ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί προετοιμασίας για χρήση χημικών απηχούν είναι παρόμοιοι με αυτό που συνέβη πριν από τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Σε μια συνέντευξη με την Beth Rigby , ο Johnson είπε:

“Παρεμπιπτόντως, θα σας κάνω μια άλλη πρόβλεψη, για τα χημικά όπλα… Αρχίζουν να λένε ότι υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή από τους Αμερικανούς. Και έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν έτοιμη μια ιστορία… Και το έχετε δει στη Συρία. Το είδατε ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από ntv, theGuardian

Διαφήμιση