Αρχική Περιβάλλον ΥΠΕΝ: Διαδικτυακή ημερίδα για διαδικασίες έργων επεξεργασίας λυμάτων από δήμους για αποφυγή...

ΥΠΕΝ: Διαδικτυακή ημερίδα για διαδικασίες έργων επεξεργασίας λυμάτων από δήμους για αποφυγή προστίμου

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία θα έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί 482 οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων, ενώ έχουν μόλις 240 πιάσει τον στόχο. Πλέον ο χρόνος πιέζει.

 

0
Λύματα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Διαδικτυακή ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων για τον συντονισμό των δράσεων από εδώ και στο εξής, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης των αναγκαίων έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2022.

Ενημέρωση Δήμων – Απειλή προστίμου

Οι Δήμοι και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) ενημερώθηκαν για την αιτιολογημένη γνώμη που έχει απευθύνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε οικισμούς της χώρας μας, για τη μη ορθή εφαρμογή άρθρων της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ, σχετικά με την επεξεργασία αστικών λυμάτων, ώστε να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα επιβολής προστίμου στη χώρα μας λόγω μη συμμόρφωσης με τη σχετική οδηγία. Την παρουσίαση του σχεδίου της ελληνικής πλευράς, έκανε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος.

Έως το 2005, έπρεπε να είχαν συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή οδηγία 482 οικισμοί άνω των 2000 κατοίκων. Πριν από δύο χρόνια σε συμμόρφωση ήταν μόλις 170 οικισμοί. Σήμερα οι οικισμοί σε συμμόρφωση, είναι 240 και στόχος είναι να ξεπεράσουν τους 350, έως το τέλος του 2023.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο Rasmussen Carsten, επικεφαλής της DG Regio για την τη χώρα μας, o Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Μιχαήλ Σταυριανουδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής και αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, όπως επίσης και ο Γιώργος Μαρινάκης, Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ.

Χρηματοδοτικά εργαλεία

Σύντομη τοποθέτηση έκανε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Γιώργος Ζερβός, ο οποίος παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υλοποίηση των υποδομών διαχείρισης αστικών λυμάτων.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: “Η χώρα μας τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει καλύψει πολύ από το χαμένο έδαφος των προηγούμενων δεκαετιών σχετικά με τα απαραίτητα έργα διαχείρισης λυμάτων. Καταφέραμε και με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αυξήσουμε σε 240 τους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, που απέκτησαν  τις απαιτούμενες υποδομές. Εμείς στο ΥΠΕΝ εργαζόμαστε σκληρά στο πεδίο, ώστε και τη δημόσια υγεία να προστατεύσουμε και το φυσικό περιβάλλον να θωρακίσουμε”.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ως χώρα στο τομέα της διαχείρισης των λυμάτων. Η παρούσα προειδοποιητική επιστολή δείχνει ακριβώς αυτό το κενό που υπάρχει ανάμεσα στη χώρα μας και τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες στο τρόπο διαχείρισης των αστικών λυμάτων. Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος, καθώς έχουμε φέρει σε κατάσταση συμμόρφωσης με την οδηγία ακόμη 70 οικισμούς, φτάνοντας τους 240 συνολικά σε όλη τη χώρα. Η συγκεκριμένη αιτιολογημένη γνώμη αφορά 209 οικισμούς από τους οποίους, οι 37 βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91/271/ΕΟΚ τόσο ως προς τη συλλογή αστικών λυμάτων, όσο και ως προς τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων που τους εξυπηρετούν. Άλλοι 137 οικισμοί έχουν πάρει έγκριση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή από εθνικά προγράμματα για την υλοποίηση των έργων. Σε 100 από αυτούς ήδη εκτελούνται έργα. Για 5 οικισμούς εκκρεμεί έγκριση χρηματοδότησης, ενώ 20 δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις μελέτες τους”.

Διαφήμιση