Αρχική Ειδήσεις Βροχές, χιονοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι την Τρίτη – Αναλυτικά ο καιρός

Βροχές, χιονοπτώσεις και σφοδροί άνεμοι την Τρίτη – Αναλυτικά ο καιρός

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται το επόμενο 24ωρο, με τους ανέμους σε στρέφονται βοριάδες, ιδιαίτερα ψυχροί και σφοδροί κατά τόπους, συνοδευόμενοι και από χιόνια στα κεντρικά και βόρεια.

0
anemoi 2
Διαφήμιση

Ψυχρό μέτωπο εξπρές θα διασχίσει τη χώρα από σήμερα το βράδυ, με κύρια χαρακτηριστικά βόρειους ανέμους έως 10 μποφόρ, ισχυρές καταιγίδες αλλά και πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια.

Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών της Δευτέρας και για περίπου ένα εξάωρο, στις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας θα έχουμε, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, χιονοπτώσεις με δυνατό αέρα. Αυτό το σύστημα θα κινηθεί νοτιότερα κατά τη διάρκεια της αυριανής επηρεάζοντας και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Άστατος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές, καθώς από το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου θα υπάρχουν συννεφιές που θα δίνουν βροχή και χιονόνερο ακόμα και χαμηλά.

Σποράδες, Εύβοια, Αττική, Βοιωτία και κεντροανατολική και κεντρονότια Πελοπόννησο θα συνεχίσουν να έχουν συννεφιά και τοπικές μπόρες και χιονόνερο όπως και τα νησιά του Αιγαίου. Βαθμιαία προς αργά το απόγευμα οι βροχές θα ενταθούν στην Κρήτη και κυρίως στα βόρεια τμήματα όπου θα το γυρίσει και σε χιόνι πάνω από τα 600 – 700 μέτρα.

Στην Αττική θα έχουμε από το ξημέρωμα συννεφιά η οποία θα δώσει τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Κοντά στο μεσημέρι θα υπάρξει μια μικρή ανάπαυλα αλλά και πάλι από τα βόρεια θα ξανασυννεφιάσει και θα επανέλθουν τα φαινόμενα.

Όσο πιο νότια τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα ανοίγματα του καιρού προς το απόγευμα, ενώ από αργά το βράδυ ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Οι άνεμοι θα είναι δυνατοί στα 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία στους 7 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Στις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας τις πρωινές ώρες θα έχουμε συννεφιά, ενώ τα όποια φαινόμενα θα πρέπει να εντοπίζονται στα πιο κεντροανατολικά τμήματα του νομού Θεσσαλονίκης στον νομό Σερρών και κυρίως στην Χαλκιδική όπου θα έχουμε τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις.

Μετά το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί από πλευράς φαινομένων καθώς η συννεφιά θα αρχίσει να υποχωρεί. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι όλη την ημέρα φτάνοντας και τα 8 με 9 μποφόρ και η θερμοκρασία τους 5 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Κακοκαιρία «εξπρές»

Από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Αστεροσκοπείου, επισημαίνεται ότι λόγω της πολύ μεγάλης ταχύτητας με την οποία το μέτωπο θα διασχίσει τη χώρα, αλλά και της θέσης του βαρομετρικού χαμηλού που σχετίζεται με αυτό, υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα ως προς τη γεωγραφική κατανομή των φαινομένων και τη διάρκειά τους, ιδιαίτερα από τα ξημερώματα της Τρίτης. Στις περιοχές όπου υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας.

Σε κάθε περίπτωση οι χιονοπτώσεις στην Ανατολική Μακεδονία και κυρίως στη Θράκη θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη διάρκεια και ένταση, ακόμα και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου (πάνω από 100 μέτρα, κατά μέσο όρο).

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου θα πνέουν οι ισχυρότεροι άνεμοι την Τρίτη καθώς και η επικρατούσες διευθύνσεις τους.

Winds Feb08

Ο καιρός την Τρίτη χαλάει σε όλη τη χώρα

  • Σε όλη τη χώρα θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 10 μποφόρ.
  • Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, βαθμιαία στα Δωδεκάνησα και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες και την Κρήτη.
  • Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και της Εύβοιας.

Τα φαινόμενα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα εξασθενήσουν γρήγορα και το απόγευμα θα σταματήσουν, ενώ σταδιακά μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση κατά 8 με 10 βαθμούς Κελσίου στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα.

Τα φαινόμενα υποχωρούν την Τετάρτη

  • Τις πρωινές ώρες θα διατηρηθούν οι θυελλώδεις βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση τοπικά τα 9 μποφόρ στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο, βαθμιαία όμως θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και από το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
  • Τις πρωινές ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές κατά τόπους στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη.

 

Διαφήμιση