Αρχική Πολιτισμός Το άγαλμα της Αθηνάς παραδόθηκε στο Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο

Το άγαλμα της Αθηνάς παραδόθηκε στο Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο

0
agalma
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με μια συγκινητική τελετή, που άρχισε με την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Ιταλίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Μουσείο Antonino Salinas, στο Παλέρμο, η τελετή παράδοσης του αγάλματος της θεάς Αθηνάς από το Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη.

Το άγαλμα θα εκτεθεί στο μουσείο για τέσσερα χρόνια, ως ανταπόδοση της Ελλάδας στη χειρονομία και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης της Σικελίας, να επιστρέψει στην Ελλάδα και στο Μουσείο της Ακρόπολης το θραύσμα Fagan από την ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα για οκτώ χρόνια και να αιτηθεί από την κυβέρνηση της Ιταλίας την εσαεί παραμονή του στην Αθήνα.

Η παράδοση του αγάλματος

Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς από το Μουσείο της Ακρόπολης, χρονολογείται ανάμεσα στα 420-400 πΧ. Στο περίφημο αυτό άγαλμα η θεά Αθηνά λυγίζει το κορμί της καθώς στηρίζεται στο, χαμένο σήμερα, δόρυ που κρατούσε στο αριστερό χέρι.

Φορά πέπλο, που οι πτυχές του αγκαλιάζουν τις καμπύλες του σώματος, και από πάνω στενή αιγίδα, περασμένη λοξά κάτω από την αριστερή μασχάλη. Στο κέντρο της αιγίδας υπήρχε αρχικά γοργόνειο, πιθανότατα μεταλλικό, προσαρμοσμένο στις οπές που ανοίγονται εκεί.

Έπειτα από την έκθεσή του για τέσσερα χρόνια στο μουσείο Antonino Salinas, το άγαλμα θα αντικατασταθεί με ένα γεωμετρικό αγγείο.

Λίνα Μενδώνη

Όπως είπε στην ομιλία της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, «είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή για μένα να βρίσκομαι κοντά σας, μαζί με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών και τους συνεργάτες μου, προκειμένου να ανταποδώσουμε την γενναιοδωρία που εμπεριέχει η πρωτοβουλία της περιφερειακής κυβέρνησης της Σικελίας και ιδιαίτερα του Assessore Alberto Samona και της διευθύντριας Δρ Caterina Greco, όχι μόνον να καταθέσουν προς έκθεση το θραύσμα Fagan από την ζωφόρο του Παρθενώνα, για μακρό χρονικό διάστημα (4+4 χρόνια) στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και να ζητήσουν από το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας τον οριστικό επαναπατρισμό του στην Αθήνα. Η εκπεφρασμένη αυτή πολιτική βούληση επιβεβαιώνει τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης της Ελλάδας και της Σικελίας, καθώς και την εμπράγματη αναγνώριση της κοινής μεσογειακής ταυτότητας».

ape

Διαφήμιση