Αρχική Ειδήσεις Σε vertigo η παγκόσμια οικονομία μετά το διάγγελμα Πούτιν

Σε vertigo η παγκόσμια οικονομία μετά το διάγγελμα Πούτιν

Εάν η Ρωσία έκλεινε τις στρόφιγγες ή καταστρέφονταν οι ενεργειακές της υποδομές, αυτό θα οδηγούσε σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη τις τιμές φυσικού αερίου και αργού.

0
xrimatistirio nicholas cappello unsplash
ΕΙΚΟΝΑ; Nicholas Cappello / Unsplash
Διαφήμιση

Ανοδικά, κατά 7%, κινείται σήμερα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου, στον απόηχο του μπράντεφερ Ρωσίας Δύσης. Ενώ, πάνω από τα 95 δολάρια το βαρέλι (+2,81%) βρίσκεται η τιμή του βαρελιού για το μπρεντ, ενώ στα 93,5 δολάρια το βαρέλι (+2,68) έφτασε το αμερικανικό αργό.

Επιπλέον, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Dow Jones υποχώρησαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, μαζί με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και του Nasdaq.

Οι προβλέψεις ήταν θετικές την Κυριακή το βράδυ, όταν ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συμφωνήσει «κατ’ αρχήν» σε μια σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο Πούτιν. Ο αρχικός ενθουσιασμός για μια σύνοδο κορυφής Μπάιντεν-Πούτιν όμως  εξανεμίστηκε, καθώς η Ρωσία είπε ότι «δεν υπάρχουν ακόμη συγκεκριμένα σχέδια».

Το ράλι του χρηματιστηρίου υπέστη σημαντική ζημιά την περασμένη εβδομάδα, με τους κύριους δείκτες να βρίσκονται κάτω από τη βασική υποστήριξη και να αρχίζουν να κινούνται προς τα χαμηλά τους στις 24 Ιανουαρίου. Οι φόβοι για εισβολή στην Ουκρανία βαραίνουν σε μεγάλο βαθμό τις αγορές, με τους επενδυτές να λαμβάνουν αμυντική στάση με ελάχιστη έκθεση.

Η «μεγαβόμβα» διαγγέλματος Πούτιν

Οι ρωσικές αγορές ήταν ακόμα ανοιχτές όταν ο Πούτιν προέβη σε τηλεοπτικό διάγγελμα, μετά από τηλεφωνήματα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οι απώλειες στο ρούβλι έφθασαν στο 3,3%, ενώ οι χρηματιστηριακές αγορές της Μόσχας βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και ένα χρόνο, καθώς ο δείκτης RTS σε δολάριο (IRTS) έκλεισε την ημέρα κατά 13,2% χαμηλότερα και ο ρωσικός δείκτης MOEX με βάση το ρούβλι (IMOEX) έχασε 10,5%.

Αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia προειδοποίησαν τους εμπόρους πριν από την έναρξη των ασιατικών συναλλαγών την Τρίτη, ότι η απόφαση του Πούτιν να αναγνωρίσει τις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από αυτονομιστές θα επιδείνωνε σαφώς τις ήδη υψηλές εντάσεις.

«Οι συμμετέχοντες στις χρηματοπιστωτικές αγορές περιμένουν τώρα την απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Αυτή η απάντηση αναμένεται να έρθει με τη μορφή σκληρών νέων κυρώσεων».

.

Στη δίνη των δυτικών κυρώσεων

Μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα θα ήταν η αποκοπή των ρωσικών τραπεζών από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και η πλήρης απαγόρευση επενδυτικών κεφαλαίων ΕΕ, ΗΒ και ΗΠΑ που κατέχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα.

Στο τέλος του περασμένου έτους, οι ξένοι κατείχαν μόλις πάνω από 43 δισεκατομμύρια δολάρια OFZs, όπως είναι γνωστά τα ομόλογα της Ρωσίας σε ρούβλια.

«Συμφωνήσαμε (η Βρετανία) και (η ΕΕ) να υπάρξει συντομνισμός για την επιβολή γρήγορων κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Πούτιν και να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας», ανέφερε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας μετά από κλήση με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τζόζεπ Μπορέλ.

Τοίχος προστασίας από Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία

Η Νοτιοανατολική Ευρώπη στην προσπάθειά της να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, όπως αποκαλύπτει με άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σχεδιάζει μια κοινή αγορά φυσικού αερίου – με νέους αγωγούς και χώρους προσγείωσης LNG, στα Βαλκάνια.

Τέσσερις χώρες της περιοχής -Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία- εργάζονται για τη δικτύωση των προμηθειών φυσικού αερίου, με ανοικτό το περιθώριο ένταξης και άλλων χωρών στο δίκτυο.

 

«Έχουμε μεγάλες δυνατότητες
να οικοδομήσουμε μια κοινή αγορά φυσικού αερίου»

 

«Έχουμε μεγάλες δυνατότητες να οικοδομήσουμε μια κοινή αγορά φυσικού αερίου», δήλωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στη σερβική πρωτεύουσα, στο Βελιγράδι. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε τη μέγιστη διαφοροποίηση, καλύτερες τιμές και περισσότερη ανεξαρτησία», δήλωσε.

«Καμία ανησυχία για την επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα»

Καθησυχαστικός για τις συνέπειες που θα έχουν για τη χώρα μας οι εξελίξεις στην Ουκρανία, εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία στο ζήτημα της επάρκειας φυσικού αερίου στην χώρα μας.

Mιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε πως ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι να τεθεί εμπάργκο από τους αγωγούς που περνούν μέσα από την Ουκρανία, αλλά, ωστόσο, στην Ελλάδα το φυσικό αέριο φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας από τον Turk Stream και το Αζερμπαϊτζάν.

Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξήγησε ότι αποτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία καθώς, ένα μείζον γεγονός, συμβαίνει στην περιοχή μας και για την αύξηση των τιμών, είπε πως μένει να φανεί πώς θα αντιδράσει η παγκόσμια οικονομία στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόνισε ότι τυχόν ανατιμήσεις στα καύσιμα, σήμερα, συνιστούν κερδοσκοπία.

Με πληροφορίες από Reuters και Handelsblatt

Διαφήμιση