Αρχική Ενέργεια Σε διαπραγματεύσεις Ελλάδα-Βουλγαρία για πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Σε διαπραγματεύσεις Ελλάδα-Βουλγαρία για πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής

Βουλγαρία-Ελλάδα ξεκινούν διαπραγματεύσεις για κοινό «πυρηνικό πρότζεκτ» και συνεργασία για την ενεργειακή επάρκεια των δύο χωρών.

0
CHINA FUJIAN NUCLEAR POWER UNIT HUALONG ONE COMMERCIAL OPERATION CN 2
O νέος αντιδραστήρας θα εξοικονομεί 8,6 εκατ. τόνους εκπομπών CO2 -Welt / picture alliance / Xinhua News Agency
Διαφήμιση

Η Βουλγαρία ξεκίνησε συνομιλίες με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής,  σε βουλγαρικό έδαφος, που θα χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο μακροπρόθεσμης 20ετούς σύμβασης, ανακοίνωσε την Κυριακή ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ.

Οι συνομιλίες είναι σε πρώιμο στάδιο αλλά όπως αποκάλυψε ο υπουργός στον τηλεοπτικό σταθμό Nova TV θα ενεργήσει γρήγορα, δεδομένου ότι υπάρχει ο αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εξαλείφει τον επιχειρηματικό κίνδυνο.

Η εξέλιξη αυτή, έρχεται να ενισχύσει τα σενάρια αναβίωσης των σχεδιασμών δημιουργίας ενός δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου κοντά στο Μπελένε, όπου η Βουλγαρία «φιλοξενεί» άλλους δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι παραγγέλθηκαν και παραδόθηκαν, αλλά παραμένουν αχρησιμοποίητοι για τρία χρόνια.

Η νέα βουλγαρική κυβέρνηση έχει σηματοδοτήσει ότι είναι έτοιμη να κατασκευάσει νέο πυρηνικό αντιδραστήρα στον υπάρχοντα σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στο Κοζλοντούι.

 

Το εύρος της ενεργειακής συμφωνίας

Ο υπουργός Οικονομικών Άσεν Βασίλεφ, είπε επίσης ότι η Βουλγαρία θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα έχει πρόσβαση στο Αιγαίο. Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει ήδη μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη.

Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, είπε ότι δεν αναμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά στη Βουλγαρία αλλά στην ΕΕ συνολικά.

«Η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από Ρωσία μπορεί να επιφέρει το μεγαλύτερο κακό, βραχυπρόθεσμα. Αυτό είναι που “δουλεύουμε”. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί».

«Είμαστε ήδη σε συμφωνία με την Ελλάδα για να βοηθήσουμε στην ηλεκτρική ενέργεια, αν χρειαστεί», είπε επίσης ο υπουργός.

 

Σημειώνεται, ότι η Βουλγαρία μετά την ρωσική εισβολή στρατευμάτων στην Ουκρανία προβλέπει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να ξεκινήσουν τη ζωή τους στη Βουλγαρία. Μεταξύ αυτών και μηχανισμός χορήγησης δανείων για αγορά ακινήτου και έναρξη επιχείρησης.

 

Πηγή: EuroActiv

Διαφήμιση