Αρχική Ειδήσεις Ώρες αγωνίας: 30 πολεμικά πλοία απέπλευσαν από Σεβαστούπολη και Νοβοροσίσκ

Ώρες αγωνίας: 30 πολεμικά πλοία απέπλευσαν από Σεβαστούπολη και Νοβοροσίσκ

H διοίκηση του ρωσικού στόλου έβγαλε στα ανοικτά περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία, ενώΡώσοι διπλωμάτες αποχωρούν από την Ουκρανία.

0
PUTIN BIDEN
Διαφήμιση

Εντείνεται ο φόβος για πόλεμο ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία μετά την απόφαση της διοίκησης του ρωσικού στόλου να βγάλει στα ανοικτά περισσότερα από 30 πολεμικά πλοία, και να αποσύρει Ρώσους διπλωμάτες από την Ουκρανία λίγο πριν την προγραμματισμένη τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρωσικός στόλος, «Περισσότερα από 30 πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας απέπλευσαν από τη Σεβαστούπολη και το Νοβοροσίσκ στο πλαίσιο των ασκήσεων», που πραγματοποιούνται κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας.

6 αποβατικά πλοία του στόλου της Βόρειας και της Βαλτικής, συμπεριλαμβανομένου του νεότερου Pyotr Morgunov, εισήλθαν στη Σεβαστούπολη την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου

 

 

Η Ρωσία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με τη συμμετοχή όλων των στόλων της από τον Ειρηνικό μέχρι τον Ατλαντικό, στην πιο πρόσφατη επίδειξη ισχύος κατά την αντιπαράθεσή της με τη Δύση σχετικά με την Ουκρανία.

Αποσπάσματα από τις ασκήσεις με ρωσικά πυραυλικά συστήματα Bastion στην Κριμαία 

Αποχώρηση Ρώσων διπλωματών από Ουκρανία

Σύμφωνα με πληροφορίες του RIA Novosti, το οποίο επικαλείται δηλώσεις Ουκρανών πολιτών, Ρώσοι διπλωμάτες και προξενικοί υπάλληλοι στην Ουκρανία άρχισαν να επιστρέφουν στη Ρωσία.

Όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, «με αφορμή την εκκένωση που ανακοινώθηκε επίσημα από μια σειρά δυτικών χωρών, η Μόσχα αποφάσισε να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο».

Το RIA Novosti και το AP αναφέρουν ότι οι πρεσβείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στο Κίεβο εκκενώνονται και οι δύο.

Εν αναμονή της επικοινωνίας Μπάιντεν – Πούτιν

Πριν από δύο εικοσιτετράωρα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συναντησης που είχε με τη Βρετανή ομόλογο του, Λιζ Τρας, είχε προϊδεάσει για την πρόθεση της Μόσχας να εκκενώσει τις διολωματικές της αποστολές στο Κίεβο.

Στο μεταξύ για σήμερα το πρωί του Σαββάτου, απόγευμα ώρα Μόσχας, έχει προγραμματιστεί να γίνει τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζο Μπάιντεν και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά, «η Ρωσία πρότεινε η τηλεφωνική συνομιλία ν γίνει τη Δευτέρα». «Ο Λευκός Οίκος αντιπρότεινε η συνομιλία να γίνει το Σάββατο, με την Μόσχα να συμφωνεί.

Νωρίτερα, ο γραμματέας Τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, είχε αποκαλύψει πως Πούτιν και Μπάιντεν, με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, θα έχουν αργά το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία.

Με πληροφορίες από  ΑΠΕ-ΜΠΕ και ertnews

Διαφήμιση