Αρχική Ειδήσεις Πούτιν: Ο διάλογος είναι ακόμα δυνατός για την κρίση στην Ουκρανία

Πούτιν: Ο διάλογος είναι ακόμα δυνατός για την κρίση στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος αφήνει ανοικτή την προοπτική συνέχισης συνομιλιών με τη Δύση καθώς η στρατιωτική συσσώρευση δημιουργεί ανησυχία  για πιθανή εισβολή

0
poutin
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αφήνει ανοικτό τον δρόμο της διπλωματίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι ακόμα πολύ αργά για διάλογο για την Ουκρανία,. Την ίδια ώρα ωστόσο γιγαντώνει η παγκόσμια ανησυχία ότι ο Ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στα πρόθυρα εισβολής ή αν η στρατιωτική συσσώρευση που πραγματοποιεί στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ένα διαπραγματευτικό τέχνασμα.

mitso

Περιθώριο στη διαπραγμάτευση

Σε μια συνάντηση στο Κρεμλίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε στον Πούτιν ότι πιστεύει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για διάλογο σχετικά με τα ρωσικά αιτήματα για μια νέα συμφωνία ασφαλείας με τη Δύση.

«Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας απέχουν πολύ από το να έχουν εξαντληθεί. Σίγουρα δεν πρέπει να συνεχιστούν επ’ αόριστον. Αλλά σε αυτό το στάδιο θα πρότεινα να συνεχιστούν και να εντατικοποιηθούν», είπε ο Λαβρόφ στον Πούτιν.

Ο Πούτιν, ο οποίος πραγματοποιεί δημόσιες συναντήσεις με ακραίες κοινωνικές αποστάσεις λόγω του φόβου να προσβληθεί από τον Covid, έδωσε τη συγκατάθεσή του από την άλλη άκρη ενός εξαιρετικά μεγάλου τραπεζιού.

“Δικαίωμα” στην επέμβαση

Την ίδια στιγμή, ένας υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης είπε στον Guardian ότι η Ρωσία θα ήταν εντός των δικαιωμάτων της να «αντεπιτεθεί» κατά της Ουκρανίας εάν αισθανόταν ότι το Κίεβο απειλεί τον πληθυσμό της ανατολικής Ουκρανίας.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία αν δεν προκληθούμε να το κάνουμε», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, σε συνέντευξή του στις Βρυξέλλες.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δεν θα πρέπει να εκπλαγείτε αν αντεπιτεθούμε. Ή, αν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε – στο Ντονμπάς ή οπουδήποτε αλλού», είπε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η Ρωσία είχε επιταχύνει τα σχέδια για εισβολή και ότι θα μπορούσε να εξαπολύσει μια πλήρη χερσαία και αεροπορική επίθεση την Τετάρτη.

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ανακοίνωσε ότι οι τελευταίοι διπλωμάτες των ΗΠΑ στην πρεσβεία του Κιέβου θα μετακινηθούν δυτικά στο Λβιβ, «λόγω της δραματικής επιτάχυνσης της συσσώρευσης ρωσικών δυνάμεων».

Το Σάββατο, ένας ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών είπε στους δημοσιογράφους ότι κάποιοι Αμερικανοί διπλωμάτες θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα «για να μπορέσουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την ουκρανική κυβέρνηση και να διασφαλίσουν ότι έχουμε τις καλύτερες δυνατές πληροφορίες για τους ανώτερούς μας και τον Πρόεδρο για το τι συμβαίνει γενικά στην κοινωνία».

Η αλλαγή γνώμης μέσα σε δύο ημέρες είναι δηλωτικό ότι οι εκτιμήσεις από Ουάσινγκτον είναι ακόμη πιο δυσοίωνες.

Δυτικές διπλωματικές πρωτοβουλίες

Οι δυτικές διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή εισβολής συνεχίστηκαν τη Δευτέρα, με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο Κίεβο.

Την Τρίτη, ο Σολτς θα συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα, μια εβδομάδα αφότου ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφτηκε και τις δύο πρωτεύουσες σε μια προσπάθεια να αναζητήσει δρόμους αποκλιμάκωσης.

Ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας.

Το πρωί της Δευτέρας, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία, Vadym Prystaiko, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία του για ένταξη στο ΝΑΤΟ, εάν βοηθούσε στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Στο μεταξύ,  η ανάγκη συντονισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλύτερης προετοιμασίας σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, υπογραμμίστηκε στην τηλεδιάσκεψη στην οποία συμμετείχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Διαφήμιση