Αρχική Ειδήσεις Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; – Στο μικροσκόπιο διεθνών Μέσων ο πλούτος...

Πόσο πλούσιος είναι ο Πούτιν; – Στο μικροσκόπιο διεθνών Μέσων ο πλούτος του

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν πόσα χρήματα έχει ο Πούτιν. Μια ένδειξη, ωστόσο, θα ήταν ο πλούτος που απέκτησαν φίλοι και συνεργάτες, κατά την μακρόχρονη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της Ρωσίας.

0
Graceful
Διαφήμιση

Επισήμως, η περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται να έχει στην κατοχή του ένα διαμέρισμα, ένα γκαράζ, δύο vintage αυτοκίνητα και ένα SUV με τρέιλερ.

Εσχάτως όμως, μετά την είδηση εσπευσμένου απόπλου του πολυτελούς γιοτ «Graceful» από το λιμάνι του Αμβούργου, άνοιξε και πάλι η συζήτηση επί της κυριότητας του σκάφους αλλά και του περιουσιολόγιου του Ρώσου προέδρου.

Το γεγονός ότι ένα ρωσικό γιοτ φεύγει από το λιμάνι του Αμβούργου για τη Βαλτική Θάλασσα δεν είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Διαφορετικό είναι, ωστόσο, όταν το πολυτελές πλοίο υποτίθεται ότι ανήκει στον Ρώσο Πρόεδρο, γίνεται στόχος πιθανής κατάσχεσης ενόψει της απειλής κυρώσεων.

Graceful Putin

To παρασκήνιο του εσπευσμένου απόπλου του Graceful

Τον περασμένο χρόνο ο Πούτιν φιλοξένησε στο σκάφος του τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, και τον Σεπτέμβριο του 2021 το γιοτ αγκυροβόλησε υπό άκρα μυστικότητα στο λιμάνι του Αμβούργου, προκειμένου να ολοκληρωθούν κάποιες εργασίες επισκευής του.

Την προηγούμενη Κυριακή, η εφημερίδα «Kieler Nachrichten» αποκάλυψε ότι το «Graceful» βρισκόταν στο γερμανικό λιμάνι και λίγες ώρες αργότερα το γιοτ απέπλευσε.

Ενώ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Bild», ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε την εσπευσμένη αναχώρηση του γιοτ, φοβούμενος τυχόν κατάσχεση του σκάφους μετά τις απειλές της Βρετανίδας ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, ότι σε περίπτωση ρωσικής εισβολής μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία, η Βρετανία θα επιβάλει κυρώσεις, που θα επηρεάσουν τα περιουσιακά στοιχεία ολόκληρης της ελίτ του καθεστώτος Πούτιν.

Εξέλιξη που τροφοδότησε την παλιά αλλά πάντα επίκαιρη συζήτηση του μεγέθους του πλούτου που έχει στην κατοχή του ο Ρώσος πρόεδρος.

 

Ο πλούτος του Πούτιν, μυστήριο που «κρατάει» χρόνια

Ο πλούτος του Πούτιν ήταν ένα μυστήριο εδώ και πολλά χρόνια. Πέραν του ότι οποιαδήποτε αναφορά σε αυτόν αποτελεί ταμπού στη Ρωσία, όποιος επιχειρεί να αγγίξει το θέμα, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ενημέρωσης N-TV, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Αλεξέι Ναβάλνι, Ρώσος δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής, στάλθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Όπως αναφέρεται, είχε επανειλημμένα δημοσιοποιήσει τον πλουτισμό και τη διαφθορά του στενού κύκλου του Πούτιν, με ευθείες κατηγορίες και στο πρόσωπο του προέδρου.

Σάλο είχε επίσης προκαλέσει ένα βίντεο που αναρτήθηκε από τον Ναβάλνι στο Διαδίκτυο, με ένα πραγματικό παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα που έλεγε ότι ανήκει στον Πούτιν. Το Κρεμλίνο το είχε διαψεύσει με οργή.

Ο μισθός του Ρώσου Προέδρου

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο πρόεδρος κερδίζει κάτι περισσότερο από 130.000 δολάρια το χρόνο και έχει μόνο ένα διαμέρισμα 77 τμ, ένα γκαράζ 18 τμ και τρία αυτοκίνητα –δύο Volga Gaz M21 vintage και ένα Lada Niva. Όπως επισημάνθηκε, το SUV περιλαμβάνει και ένα τρέιλερ.

Αυτή η σεμνότητα, για πολλούς δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τη ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα «Kommersant», ο Γκέρχαρντ Σρέντερ λαμβάνει σχεδόν 600.000 ευρώ ετησίως ως πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της κρατικής πολυεθνικής πετρελαϊκής Rosneft.

Σε μια έρευνα του 2017 από τη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Βρετανός  επενδυτής στη Ρωσία Bill Browder, υπολόγιζε την περιουσία του Πούτιν σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενδεχόμενο, βεβαίως, που θα έκανε τον αρχηγό του κράτους μακράν τον πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη εκείνη την εποχή.

Η αλήθεια είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν περίπου πόσα χρήματα έχει ο Πούτιν. Μια ένδειξη, ωστόσο, θα μπορούσε να αποτελέσει ο κύκλος πλουσίων που περιβάλλουν τον Ρώσο πρόεδρο ή πόσο πλούσιοι έγιναν οι φίλοι και συνεργάτες, κατά την μακρόχρονη θητεία του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας.

Το εύρος του πλούτου Πούτιν, φίλων και συγγενών του

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Novaja Gazeta», πολυτελή  γιοτ και ακίνητα φυλάσσονται από την FSO, η οποία προστατεύει τον Ρώσο πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησης.

Δεν πρόκειται μόνο για αντικείμενα πολυτελείας. Επίσης, υπάρχουν υποψίες ότι ο Πούτιν κατέχει μετοχές σε σημαντικές ρωσικές εταιρείες μέσω μεσαζόντων. Ο ίδιος ο πρόεδρος απέρριψε τέτοιες «αναφορές» από το 2007. «Είναι απλά σκουπίδια. Τα έβγαλαν όλα από το μυαλό κάποιου και τα διέσπειραν στις φυλλάδες τους» είχε σχολιάσει.

Εν τω μεταξύ, το όνομα του Ρώσου προέδρου είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των «Panama Papers» όπου φερόταν να έχει σημαντικά ποσά στη διάθεσή του. Ενώ, σε έρευνα των μεγαλύτερων εφημερίδων και διεθνών δικτύων ενημέρωσης, Süddeutsche Zeitung (SZ), Bloomberg και Guardian, βρέθηκαν «ίχνη» φίλων και μελών της οικογένειάς του σε φορολογικούς παραδείσου.

 

Διαφήμιση