Αρχική Ειδήσεις Ουκρανική κρίση: Εντολή «εκκένωσης» και από το Ισπανικό ΥΠΕΞ

Ουκρανική κρίση: Εντολή «εκκένωσης» και από το Ισπανικό ΥΠΕΞ

Το Υπουργείο Εξωτερικών συστήνει στους Ισπανούς κατοίκους της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν προσωρινά τη χώρα με δικά τους μέσα.

0
Ispania daniel prado unsplash
EIKONA APXEIO: Daniel Prado / Unsplash
Διαφήμιση

Σύσταση στους περισσότερους από 500 Ισπανούς που κατοικούν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν «προσωρινά» τη χώρα, με «δικά» τους μέσα, απέστειλε με δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών Ζοζέ Μάνουελ Αλμπάρες.

«Συνιστάται στους Ισπανούς που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα αυτή να εξετάσουν σοβαρά το ενδεχόμενο προσωρινής εγκατάλειψης της μέσω των διαθέσιμων εμπορικών μέσων μεταφοράς καθώς οι τρέχουσες συνθήκες το επιβάλουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη σύσταση να μην ταξιδεύουν οι Ισπανοί στην Ουκρανία «δεδομένης της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας» στην περιοχή.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Δύση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για την κυριαρχία της Ουκρανίας. Αυτό που μπορεί να κάνει η Δύση, είναι να κάνει διάλογο με τη Ρωσία. Αυτό κατά την άποψή μου είναι και το σωστό πλαίσιο για τη συνάντηση του Γερμανού Καγκελάριου με τον Πούτιν».

Μόλις τις προηγούμενες μέρες μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Αλβάρες είχε κάνει γνωστή την στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της κρίσης

Επίσημη ενημέρωση και του Βασιλιά της Ισπανίας

Περισσότεροι από 500 Ισπανοί είναι εγγεγραμμένοι στα ισπανικά προξενεία στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι ζουν στο Κίεβο, αν και είναι άγνωστο πόσοι μπορούν να βρίσκονται εκεί χωρίς να είναι εγγεγραμμένοι.

Η κυβέρνηση έχει ένα σχέδιο εκκένωσης της Ουκρανίας από τους Ισπανούς πολίτες και τις οικογένειές τους, το οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς συνεχίζουν να λειτουργούν εμπορικές γραμμές για να φύγουν από τη χώρα.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, ενημέρωσε το πρωί τον βασιλιά Φελίπε για τις νέες ταξιδιωτικές συστάσεις στην Ουκρανία.

Διαφήμιση