Αρχική Ειδήσεις Οι επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν το Χάρτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα

Οι επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν το Χάρτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα

Οι 31 ελληνικές εταιρείες που ξεχώρισαν για τις επιχειρηματικές τους επιδόσεις στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, σύμφωνα με τα ESG κριτήρια, από τον κορυφαίο Δείκτη «The Most Sustainable Companies in Greece 2022».

0
ESG
Διαφήμιση

Μεταξύ των 400 πιο επιτυχημένων επιχειρήσεων της χώρας, μόλις 31 ξεχώρισαν από τον κορυφαίο Δείκτη«The Most Sustainable Companies in Greece 2022», για την ενσωμάτωση της βιώσιμης ανάπτυξης στην στρατηγική τους και την εφαρμογή των κριτηρίων ESG, ως κεντρικού μοχλού του χρηματοοικονομικού και επιχειρηματικού τους μετασχηματισμού.

Βασικά μηνύματα της ετήσιας εκδήλωσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που διοργάνωσε διαδικτυακά το QualityNet  Foundation, την Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022, ήταν

  • Η αναγνώριση της διακυβέρνησης ως ο κύριος παράγοντας μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, 
  • Η καίρια συμβολή του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας ως χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία υιοθέτησης στρατηγικών βιωσιμότητας, και
  • Η υποστήριξη των επιχειρήσεων για την υιοθέτηση των ESG κριτηρίων.

Στην εκδήλωση, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 συμμετέχοντες, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του Sustainability Performance Directory  του Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης που καθόρισε την λίστα με τις «The Most Sustainable Companies in Greece 2022.

Οι «Βιώσιμοι» Πρωταθλητές 2022

Οι κορυφαίες εταιρίες που διαμορφώνουν τον Επιχειρηματικό Χάρτη της Βιώσιμης Ανάπτυξης στη χώρα μας είναι οι εξής: 

  1. ALUMIL,
  2. BAYER ΕΛΛΑΣ,
  3. Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ,
  4. ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ,
  5. ELVALHALCOR,
  6. ENEL,
  7. ENERGEAN,
  8. EUROBANK,
  9. ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ,
  10. GENESIS PHARMA,
  11. IMERYS,
  12. INTERAMERICAN,
  13. LAMDA DEVELOPMENT,
  14. LIDL ΕΛΛΑΣ,
  15. MAILLIS METALS,
  16. ΜΕΓΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ,
  17. MITSIS HOTELS,
  18. MOTOR OIL,
  19. MSD,
  20. Όμιλος MYTILINEOS,
  21. NESTLE ΕΛΛΑΣ,
  22. ΟΛΠ,
  23. Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ,
  24. Όμιλος ΟΤΕ,
  25. Όμιλος QUEST,
  26. Όμιλος ΟΦΕΤ,
  27. POLYECO,
  28. Όμιλος ΤΙΤΑΝ,
  29. TOYOTA ΕΛΛΑΣ,
  30. WIND,
  31. Όμιλος ΥΓΕΙΑ.

«Ηγέτιδες επιχειρήσεις που δημιουργούν αξία»

Η κα Χρυσούλα Εξάρχου, Πρόεδρος του QualityNet επισημαίνει: «Καλωσορίζω στην ετήσια Λίστα των The Most Sustainable Companies in Greece 2022, τις 31 εταιρίες πρότυπα που  διαμορφώνουν την χάρτα της βιώσιμής ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Είναι οι ηγέτιδες επιχειρήσεις που δημιουργούν αξία, λειτουργούν με ξεκάθαρο όραμα και σκοπό, που εμπνέει εμπιστοσύνη. Είναι οι επιχειρήσεις αυτές που υποστηρίζουν την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα και τη  Πράσινη Ανάπτυξη στην Ελλάδα αποτελώντας Πρεσβευτές του νέου μοντέλου ανάπτυξης της χώρας μας στο εξωτερικό». 

ΠΡΩΤΟ ΠΑΝΕΛ ΟΜΙΛΗΤΩΝ

Ο κος Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών δηλώνει «Συγχαίρω, θερμά τις ελληνικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του θεσμού “Most Sustainable Companies in Greece”. Με την επιτυχή ενσωμάτωση αρχών βιωσιμότητας στην στρατηγική τους συμβάλλουν παραγωγικά στη μετάβαση της οικονομίας μας προς την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και επενδύουν στη δική τους μακροπρόθεσμη οικονομική αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του Quality Net Foundation για ανάπτυξη του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας και του Sustainability Performance Directory, του Επιχειρηματικού Δείκτη Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελλάδα αποτελούν –συνολικά- παράγοντες προώθησης ενός σύγχρονου μοντέλου υπεύθυνης και αποδοτικής εταιρικής διακυβέρνησης».

« Η οικονομική ανάπτυξη δεν έχει καμία αξία αν δεν είναι βιώσιμη» επισήμανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Μία οικονομική ανάπτυξη που απλώς έρχεται και φεύγει» διευκρίνισε, «όχι μόνο καλό δεν κάνει, αλλά τελικά αφήνει πίσω της συντρίμμια. Και έτσι αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε ως πρότυπο είναι η βιωσιμότητα και αυτό που εσείς κάνετε σήμερα, είναι αυτό που κυρίως μας ενδιαφέρει.Η δημιουργία σταθερών δομών, ισχυρών εταιρειών με κοινωνική ευθύνη, με εργασιακή ευθύνη, με περιβαλλοντική ευθύνη, που αντιλαμβάνονται ότι μόνο μέσα από αυτή τη συμπεριφορά μπορούν τα κέρδη να έχουν διάρκεια στο χρόνο και το επιχειρηματικό αποτύπωμα να γίνεται πρότυπο καλής συμπεριφοράς».

Η Γενική Γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και Πρόεδρος της Ανώτατης Κριτικής Επιτροπής, Χαρούλα Απαλαγάκη, επισήμανε ότι «Η ανάδειξη των εταιρειών που διακρίθηκαν και φέτος, μας δίνει το ενθαρρυντικό μήνυμα ότι το ελληνικό επιχειρείν, όσο και αν δοκιμάστηκε, είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει και τις σύγχρονες προκλήσεις, ισότιμα με τις λοιπές ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν, ακόμη, ότι μπορούμε, με ασφάλεια να ανταποκριθούμε στους σύγχρονους όρους του επιχειρείν. Οι οικονομικοί δείκτες και οι αποδόσεις δεν θα χάσουν τη σημασία τους, αλλά θα αξιολογούνται πλέον στη βάση της βιωσιμότητας, που ανάγεται σε κυρίαρχο κριτήριο για το μέλλον των επιχειρήσεων».

Μονόδρομος το βιώσιμο μέλλον, με όρους ESG

Kορυφαίοι παράγοντες της επιχειρηματικής σκηνής κατέθεσαν τις απόψεις τους για το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και Μέλος του Management Board της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA), Βασιλική Λαζαράκου, υπογράμισε ότι «Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG (Περιβάλλον – Κοινωνία- Διακυβέρνηση) και η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μέλλον με όρους ESG είναι πλέον μονόδρομος, δεδομένης της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των κεφαλαίων που θα διατεθούν για τον μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας και την στροφή σε οικονομικές δραστηριότητες που ενσωματώνουν την βιώσιμη ανάπτυξη. Αποτελεί επομένως πρόκληση αλλά ταυτόχρονα και ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία και στον μετασχηματισμό τους ώστε να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο».

Ενώ ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ υπογραμμίζει «Μέσω ESG οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να αποκτούν πρόσβαση σε νέες αγορές, να διευκολύνουν τη συμμόρφωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο, να αυξάνουν την ικανοποίηση των εργαζομένων τους, αλλά και να αποκτούν μεγαλύτερη πρόσβαση σε διαθέσιμα επενδυτικά κεφάλαια. Τα κριτήρια ESG στην ουσία αφορούν την επανατοποθέτηση της επιχειρηματικότητας σε ένα νέο άξονα που είναι πέρα και πάνω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη. Θέλουμε να πετύχουμε να ανέβουν στο άρμα του ESG όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις».

Vidalis
Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ

Οι θεματικές διαλόγου μεταξύ επιχειρήσεων και Θεσμικών

Μέσω των τριών υψηλού επιπέδου τραπεζιών διαλόγου που ακολούθησαν συμμετείχαν εκπ΄ροσωποι της αγοράς και των Θεσμών, αναδεικνύοντας  τα καίρια θέματα όπως 

  1. Η σημασία των ESG κριτηρίων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων,ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση του κ. Ευθύμιου O. Βιδάλη, Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, και συνεχίσθηκε με την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των κ.κ Βασιλικής Λαζαράκου, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Μιχάλη Ανδρεάδη, Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας & Ανάπτυξης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών,Κωνσταντίνου Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της Τράπεζας Eurobank AE, Πέτρου Τζαννετάκης, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Motor Oil (Ελλάς) Διυλιστήρια Κορίνθου A.E., οι οποιοι ανέπτυξαν την στρατηγική με την οποία θα πρέπει να προσεγγίσουν τα θέματα της υιοθέτησης των ESG οι ελληνικές επιχειρήσεις καθώς και τα καλά παραδείγματα καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δύο μεγάλοι Όμιλοι της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής .
  2. Το Περιβάλλον – Προκλήσεις και Επιτεύγματα, το οποίο ξεκίνησε με την αρχική τοποθέτηση του κ.Γιάννη Μανιάτη, πρ.Υπουργού Περιβάλλοντος και συνεχίστηκε με την ανάπτυξη διαλόγου μεταξύ των κ.κ Κωνσταντίνου Αραβώση, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Έλενας Αθουσάκη, Επικεφαλής ESG, και Κλιματικής Αλλαγής, Motor Oil, Νίκου Εμμανουηλίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Nestle Hellas, ο κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, Επικεφαλής Ευρώπης Enel Green Power, Πρόεδρος Solar Power Europe, παρουσιάζοντας το θεσμικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί καθώς και τις καλές πρακτικές υιοθέτησης των περιβαλλοντικών κριτηρίων ως ένας από τους σημαντικούς πυλώνες των ESG.
  3. Τα στάδια εφαρμογής των ESG κριτηρίων στην επιχείρηση – Προκλήσεις και Εργαλεία.  όπου οι κ.κ Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης & Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ, Νεκτάριος Δεμενόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Εξυπηρέτησης Μετόχων ΟΛΠ ΑΕ,Αντώνης Μουντούρης, Διευθυντής, Διεύθυνση Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. και Πάκης Παπαδημητρίου, Επικεφαλής ESG Division Eurobank SA., παρουσίασαν τον οδικό χάρτη υλοποίησης των ESG στις επιχειρήσεις τους.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και με τη συνεργασία του German Council of Sustainable Development.

Την πρωτοβουλία των The Most Sustainable Companies in Greece 2022 χαιρέτησαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Φιλοξενούμενος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Prof. Dr. Alexander Bassen, Καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, μέλος του German Council for Sustainable Development και μέλος της επιστημονικής επιτροπής του EU Sustainability Reporting Standards of EFRAG, ο οποίος παρουσίασε τις τελευταίες εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση, το ΕU Taxonomy και την εφαρμογή των μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών, μέσα από τα ESG κριτήρια στις επιχειρήσεις και στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο κ. Bassen τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι «ο Κώδικας Βιώσιμότητας/Sustainability Code μπορεί να χρησιμεύσει ως χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία και τη θέσπιση στρατηγικών βιωσιμότητας, σημειώνοντας ότι τώρα είναι η στιγμή του επιχειρηματικού μετασχηματισμού».

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκδήλωση στο σύνδεσμο

Τα προφίλ των The Most Sustainable Companies in Greece στο σύνδεσμο https://directory.sustainablegreece2020.com/gr/directory-2022

 

Qualitynet Foundation: Ο εξειδικευμένος Οργανισμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το QualityΝet Foundation σε συνεργασία με το German Council for Sustainable Development και το WBCSD αναπτύσσει εργαλεία και μεθοδολογίες υποστήριξης των οργανισμών για την υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών.

Μέσα από την εκπαιδευτική του δράση συμβάλλει στη διαμόρφωση των Ενεργών Πολιτών του Αύριο.

Το ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ & ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ του QualityNet είναι μια πολυσυμμετοχική πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, αποτελούμενη απο

  • 150 Θεσμικούς Φορείς,
  • 1.280 Επιχειρήσεις,
  • 450 Οργανισμούς της Κοινωνίας Πολιτών,
  • 250 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
  • 4.500 Σχολικές Μονάδες και
  • 63.000 Ενεργούς Πολίτες.

Περισσότερα στο www.qualitynetfoundation.gr 

 

Διαφήμιση