Αρχική Επιστήμη Μυστηριώδης νέα ουσία ανακαλύφθηκε ότι αποτελεί πιθανώς τον πυρήνα της Γης

Μυστηριώδης νέα ουσία ανακαλύφθηκε ότι αποτελεί πιθανώς τον πυρήνα της Γης

Τι βρίσκεται στην “καρδιά του πλανήτη” και από τί αποτελείται ο πυρήνας της Γης.

0
Earth
Ο πυρήνας της Γης είναι πιο περίεργος από ό,τι πιστεύαμε αρχικά. (Εικόνα: Shutterstoc
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο εσωτερικός πυρήνας της Γης ενδέχεται να είναι γεμάτος με μια περίεργη ουσία που δεν είναι ούτε στερεή ούτε υγρή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Για περισσότερο από μισό αιώνα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι βαθύτερες εσοχές της Γης αποτελούνταν από έναν λιωμένο εξωτερικό πυρήνα που περιβάλλει μια σφιχτά συμπιεσμένη σφαίρα από συμπαγές κράμα σιδήρου. Αλλά νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στις 9 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Nature , προσφέρει μια σπάνια εικόνα για την εσωτερική δομή του πλανήτη – και είναι πολύ πιο περίεργη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Νέες προσομοιώσεις υπολογιστών υποδηλώνουν ότι ο θερμός και υψηλής πίεσης εσωτερικός πυρήνας της Γης θα μπορούσε να υπάρχει σε μια «υπεριονική κατάσταση» – ένα στροβιλιζόμενο μίγμα μορίων υδρογόνου , οξυγόνου και άνθρακα , που διασχίζει ένα πλέγμα σιδήρου που μοιάζει με πλέγμα.

Υπεριονική κατάσταση

«Βρίσκουμε ότι το υδρογόνο, το οξυγόνο και ο άνθρακας στον εξαγωνικό κλειστό σίδηρο μετατρέπονται σε υπεριονική κατάσταση υπό τις συνθήκες του εσωτερικού πυρήνα, παρουσιάζοντας υψηλούς συντελεστές διάχυσης σαν υγρό», έγραψαν οι ερευνητές στην εργασία τους. “Αυτό υποδηλώνει ότι ο εσωτερικός πυρήνας μπορεί να είναι σε υπεριονική κατάσταση παρά σε κανονική στερεή κατάσταση.”

Ο πυρήνας του πλανήτη υπόκειται σε πιέσεις που συνθλίβουν τα πάντα και σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τόσο υψηλές όσο η επιφάνεια του ήλιου. Το περιεχόμενό του αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο εικασιών μεταξύ επιστημόνων και συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Από τη δεκαετία του 1950, η πρόοδος στη μελέτη των σεισμικών κυμάτων που δημιουργούνται από τους σεισμούς – τα οποία ταξιδεύουν στον πυρήνα – επέτρεψαν στους ερευνητές να κάνουν πιο εκλεπτυσμένες εικασίες για το τι βρίσκεται μέσα στην καρδιά του πλανήτη, αλλά ακόμη και σήμερα η εικόνα δεν είναι καθόλου σαφής.

Μια μελέτη του 2021 για το πώς ένας τύπος σεισμικού κύματος που ονομάζεται κύμα διάτμησης (ή “s”) κινήθηκε στο εσωτερικό του πλανήτη μας αποκάλυψε ότι ο εσωτερικός πυρήνας της Γης δεν είναι συμπαγής σίδηρος, όπως πίστευαν κάποτε, αλλά αποτελείται από  «χυμώδες» υλικό, ανέφερε προηγουμένως η Live Science , που αποτελείται από ένα κράμα σιδήρου από άτομα σιδήρου και ελαφρύτερα στοιχεία, όπως οξυγόνο ή άνθρακα.

Διαφήμιση