Αρχική Ειδήσεις Λύση στα υγιενομικά απόβλητα της πανδημίας δίνει η «υδροθερμική αποδόμηση»

Λύση στα υγιενομικά απόβλητα της πανδημίας δίνει η «υδροθερμική αποδόμηση»

Με τη μέθοδο της χημικής ανακύκλωσης που επινόησαν ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, τα υγιεινομικά απόβλητα της πανδημίας θα αλλάξουν τους κανόνες του «παιχνιδιού σε διεθνές επίπεδο.

0
petameni maska mohammad shahhosseini unsplash
EIKONA APXEIOY: Mohammad Shahhosseini / Unsplash
Διαφήμιση

Η «υδροθερμική αποδόμηση» που επινόησαν ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά είναι η πλέον απλή και οικονομική λύση για το μείζον πρόβλημα της ρύπανσης από τα «σκουπίδια» της πανδημίας, το οποίο όπως έχει ήδη προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απειλεί την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Με τη μέθοδο της χημικής ανακύκλωσης τα απόβλητα αρχικά τεμαχίζονται και στη συνέχεια εισάγονται σε ένα μηχάνημα που ανεβάζει τη θερμοκρασία στους 300 βαθμούς, ενώ ταυτόχρονα, διοχετεύει νερό και αέρα υπό πίεση.

Περίπου μια ώρα αργότερα, το πρόβλημα έχει λυθεί. Τα απόβλητα έχουν μετατραπεί σε νερό, οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα και οξικό οξύ.

Auckland University

Καθαρή λύση, χωρίς χημικά

«Η τεχνολογία που χρησιμοποιήσαμε είναι μια διαδικασία υδροθερμικής αποδόμησης αποδόμησης και ανάκτησης που καταστρέφει τα απόβλητα πλήρως» λέει ο δρ Σαίντ Μπαρούσιαν του Πανεπιστημίου του Όκλαντ, του οποίου η ομάδα συνεργάστηκε με ερευνητές των πανεπιστημίων του Ουοτερλού και του Οτάγκο στον Καναδά.

«Είναι μια καθαρή λύση χωρίς χημικά, η οποία θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σε διεθνές επίπεδο» καμαρώνει.

Τα αέρια παράγωγα της διαδικασίας απλά απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα, το νερό που απαιτείται μπορεί να ανακυκλωθεί και το οξικό οξύ μπορεί να αξιοποιηθεί στην παραγωγή απολυμαντικών, εξηγεί ο ερευνητής.

Υπολογισμός του κόστους αποδόμησης

Η νέα μορφή μόλυνσης από τις απορριπτόμενες μάσκες και γάντια, έρχεται να προστεθεί στις απειλές για τον πλανήτη Γη όταν τις πετάμε στους δρόμους ή σε ακατάλληλους κάδους απορριμμάτων.

Η επιστημονική ομάδα έχει ήδη ετοιμάσει οικονομική ανάλυση που δείχνει ότι το κόστος της υδροθερμικής αποδόμησης είναι παραπλήσιο με το κόστος της υφιστάμενης διαδικασίας, την απολύμανση των αποβλήτων σε αυτόκαυστο και την ταφή τους σε χωματερές, προσφέροντας όμως μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος.

Οι δημιουργοί του συστήματος σχεδιάζουν τώρα την κατασκευή ενός μεγαλύτερου συστήματος και αναζητούν χρηματοδότες για την εμπορική αξιοποίηση της ιδέας τους στη Νέα Ζηλανδία και διεθνώς.

Άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχουν αναπτύξει μέθοδο απολύμανσης του προσωπικού προστατευτικού, ώστε να επαναχρησιμοποιείται.

Σε συνδυασμό, οι δύο τεχνικές προσφέρουν μια πλήρη λύση κυκλικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος των αποβλήτων για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

 

Με πληροφορίες από ot.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠεριβαλλοντικές οργανώσεις: Συναγερμός για μαζικούς εκβρασμούς ζιφιών στο Ιόνιο
Επόμενο άρθροΜπαλάκι οι ευθύνες για άταφο κουφάρι δελφινιού στη Λέσβο