Αρχική Ειδήσεις Λίπος στο συκώτι: Τα συμπτώματα, τα αίτια και η θεραπεία

Λίπος στο συκώτι: Τα συμπτώματα, τα αίτια και η θεραπεία

Σύμφωνα με μελέτες άνω του 20% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από συγκέντρωση λίπους στο συκώτι. Στην περίπτωση των αλκοολικών αναπτύσσεται σε ποσοστά άνω του 90%.

0
kourasi bruno aguirre unsplash
EIKONA: Bruno Aguirre / Unsplash
Διαφήμιση

Της Αναστασίας Μοσχοβάκη

H συγκέντρωση λίπους στο συκώτι ή στεάτωση είναι συχνό παθολογικό πρόβλημα που συχνά αποκαλύπτεται μετά από εργαστηριακό προληπτικό έλεγχο check up. Σύμφωνα με μελέτες άνω του 20% του γενικού πληθυσμού υποφέρει από στεάτωση. Στην περίπτωση των αλκοολικών ή στεάτωση αναπτύσσεται σε ποσοστά άνω του 90%.

Η απομάκρυνση από παραδοσιακά διατροφικά πρότυπα, η αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας, η αύξηση της ποσότητας του χρόνου που ο άνθρωπος διαθέτει μπροστά από υπολογιστές και τηλεοράσεις από την παιδική του ηλικία, η κατάχρηση αλκοόλ είναι τα κύρια αίτια της αύξησης της συχνότητας της νόσου και των επιπλοκών της μετά την εκπνοή του εικοστού αιώνα.

Η συσσώρευση λίπους στο συκώτι συνδέεται παθοφυσιολογικώς με μειωμένη βήτα-οξείδωση μιτοχονδριακών λιπαρών οξέων, αυξημένη σύνθεση ενδογενών λιπαρών οξέων, αλλοιωμένο μεταβολισμό των λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας (VLDL). Γενετικοί παράγοντες ενοχοποιούνται επίσης.

tv control erik mclean unsplash
Εrik Μclean / Uunsplash

H συμπτωματολογία

Παρά το γεγονός ότι η συσσώρευση λίπους στο συκώτι θεωρούνταν παλαιότερα αθώα κατάσταση, σήμερα είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει ηπατική φλεγμονή και θάνατο ηπατικών κυττάρων αλλοιώνοντας την αποτοξινωτική δύναμη του ήπατος που αποτελεί βασικό όργανο απομάκρυνσης και αδρανοποίησης τοξινών για τον οργανισμό.

Η κατάσταση ενδέχεται να προκαλέσει ελάττωση της ενεργειακής εφεδρείας του σώματος, διατάραξη της ικανότητας του σώματος να αμύνεται έναντι τοξινών και βλαπτικών παραγόντων, ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση.

Η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρών στην κοιλιακή χώρα λόγω ασκίτη, διεύρυνση αγγείων οισοφάγου και αιμορραγία, σύγχυση- υπνηλία-διαστροφή συμπεριφοράς λόγω ηπατικής εγκεφαλοπάθειας, γυναικομαστία, διεύρυνση σπλήνας.

Οι ασθενείς με λίπος στο συκώτι ευρίσκονται επιπροσθέτως σε ομάδα υψηλού κινδύνου για προσβολή από καρδιακές παθήσεις και καρκινώματα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με λιπώδη νόσο του ήπατος είναι ασυμπτωματικοί. Ωστόσο, αρκετοί αναφέρουν επίμονη κόπωση, κακουχία ή ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα. Όταν η λιπώδης διήθηση προκαλέσει βλάβη στην λειτουργία του ήπατος, συμπτώματα ηπατικής νόσου, όπως ασκίτης, οίδημα και ίκτερος, μπορεί να εμφανιστούν.

Οι εργαστηριακές ανωμαλίες περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών, γgt και εμφάνιση λιπώδους διήθησης στο υπερηχογράφημα ήπατος.

Διαβάστε επίσης:  Η άνοδος της θάλασσας απειλεί 200 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς
kourasi unsplash
Unsplash
/ Isabella and Zsa Fischer

Τα πιο συχνά αίτια

 • Η κατάχρηση αλκοόλ
 • Μικρόβια και ιοί όπως οι ηπατίτιδες
 • Η παχυσαρκία-καθιστική ζωή
 • Oι απότομες αυξομειώσεις βάρους
 • Ο σακχαρώδης διαβήτης
 • Τα υψηλά τριγλυκερίδια του αίματος
 • Το μεταβολικό σύνδρομο
 • πολυκυστικές ωοθήκες
 • Η κύηση
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως αμιοδαρόνης, ταμοξιφαίνης, μεθοστρεξάτης.
 • Ορισμένες ενδοκρινοπάθειες (π.χ. σύνδρομο cushing)
 • Ορισμένες μεταβολικές διαταραχές (π.χ. υποβηταλιποπρωτεΐναιμία)
 • Το σύνδρομο REYE
 • Η άπνοια κατά τον ύπνο

Alcohol sergio alves santos unsplash

Η επίδραση του αλκοόλ

Αν και πολλοί χρήστες αλκοόλ με λιπώδη διήθηση συχνά πάσχουν από συνδυασμό αλκοολικής και μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης, η αμιγής διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης προϋποθέτει η ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ να είναι μικρότερη από 20 g ημερησίως για τις γυναίκες και λιγότερο από 30 g ανά ημέρα για τους άνδρες.

Αυτό αντιστοιχεί περίπου σε δύο τυπικές μερίδες εστιατορίου αλκοολούχου ποτού ανά ημέρα για τους άνδρες και 1,5 μερίδα αλκοολούχου ποτού για τις γυναίκες

Κατά την ιατρική εξέταση και αξιολόγηση δίνονται εξατομικευμένα διατροφικά προγράμματα και φάρμακα ανάλογα με το αίτιο της λιπώδους διήθησης, το στάδιο, τις εγκατεστημένες επιπλοκές και τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

diaita nadine primeau unsplash
Nadine Primeau / Unsplash

Γενικά μέτρα διαχείρισης της λιπώδους διήθησης

 

Η δραστικός περιορισμός του αλκοόλ είναι σημαντικός στην περίπτωση πασχόντων από λιπώδη διήθηση. Επιπλέον οι πάσχοντες από λιπώδη διήθηση πρέπει να ασκούνται συστηματικά, να μεριμνούν για τη σταδιακή απώλεια του υπερβάλλοντος βάρους εάν είναι υπέρβαροι και να επιτυγχάνουν σταθεροποίηση του σωματικού τους βάρους.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση φυτικών προϊόντων της Μεσογείου όπως δημητριακών ολικής άλεσης, φρούτων λαχανικών, extra παρθένου ελαιόλαδου, είναι το διατροφικό πρότυπο που συνιστάται.

Η συνετή χρήση καφέ, η συχνή κατανάλωση γιαουρτιού και η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε και C έχουν σύνθετες ευεργετικές δράσεις.

Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, τριγλυκερίδια, αυξημένο σίδηρο, αυξημένη χοληστερόλη πρέπει να έχουν άριστη ρύθμιση των νοσημάτων αυτών.

 

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

 

 

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.
Facebook: https://www.facebook.com/DrAnastasiaMoschovaki/
Twitter: http://twitter.com/amoschovaki
Links:  http://anastasiamoschovaki1.blogspot.com,  http://systemichypertension.blogspot.com 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΗ WIND στην ομάδα των «The Most Sustainable Companies 2022»
Επόμενο άρθροΈρευνα: Σοκάρουν τα επίπεδα μοναξιάς σε όλο τον κόσμο