Αρχική Ειδήσεις ΗΠΑ: Η διπλωματία είναι ακόμη ανοιχτή για επίλυση του Ουκρανικού

ΗΠΑ: Η διπλωματία είναι ακόμη ανοιχτή για επίλυση του Ουκρανικού

Η διπλωματία θα μπορούσε ακόμη να επιλύσει μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την Ουκρανία, σημειώνει η Ουάσινγκτον και προσθέτει ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής είναι αρκετά υψηλός

0
Βλαντιμίρ Πούτιν
Διαφήμιση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι η διπλωματία θα μπορούσε ακόμη να επιλύσει μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την Ουκρανία, αλλά πρόσθεσαν ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής ήταν αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί την απόσυρση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε επαφές  με ομολόγους του της Ιάπωνας και της Νότιας Κορέας. Προειδοποιεί ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους στα σύνορα με την Ουκρανία, θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή. Η Μόσχα αρνείται ότι έχει τέτοια σχέδια και καταγγέλλει “αμερικανική υστερία”.

Διπλωματικό κενό

Μια σειρά συναντήσεων και τηλεφωνημάτων τις τελευταίες ημέρες μεταξύ ανώτατων δυτικών και Ρώσων αξιωματούχων δεν έχει δώσει σημάδια επίλυσης στην κλιμάκωση της έντασης.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντηθεί την Τρίτη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Διπλωματικές πηγές ωστόσο από το Βερολίνο τονίζουν ότι δεν αναμένονται «συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Ο Σολτς θα καταστήσει σαφές ότι η Δύση είναι ενωμένη και οποιαδήποτε επιθετικότητα θα προκαλούσε «επώδυνες, σημαντικές κυρώσεις» στη Ρωσία.

Ανοιχτή η προοπτική διπλωματικής επίλυσης

“Ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός.“, δήλωσε ο Blinken μετά τις συναντήσεις του στο αρχιπέλαγος της Χαβάης στον Ειρηνικό των ΗΠΑ.

Σε μια ωριαία τηλεφωνική συνομιλία το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Πούτιν ότι η Δύση θα απαντούσε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε εκτεταμένα δεινά και θα απομόνωσε τη Μόσχα.

Τα αιτήματα της Μόσχας

Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να λάβει υπόψη της τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας και ότι δεν έλαβε «ουσιαστική απάντηση» σε βασικά στοιχεία των απαιτήσεών της για την ασφάλεια.

Ο Πούτιν έχει ζητήσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την αποχή από την ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τη μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.

Επιπλέον ζητά την τήρηση των πρωτοκόλλων του Μινσκ που υπεγράφησαν το 2014 μετά την πραξικοπηματική ανατροπή του φιλορώσου Ουκρανού προέδρου, Γιανουκόβιτς, το Φεβρουάριο, το δημοψήφισμα, την επέμβαση της Ρωσίας και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Αποχωρίσεις δυτικών

Η Ουάσιγκτον, μαζί με τους δυτικούς συμμάχους της και πολλές άλλες χώρες, διέταξαν το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της το Σάββατο να εγκαταλείψει αμέσως την Ουκρανία λόγω της απειλής εισβολής. Προέτρεψαν δε και τους πολίτες να φύγουν ή να αποφύγουν το ταξίδι στην Ουκρανία.

Αμερικανικό προσωπικό στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε να αναχωρεί με αυτοκίνητο από την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές την Κυριακή, σύμφωνα με το Reuters.

“Μυρωδιά Μονάχου”

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Ben Wallace προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει υπερβολική ελπίδα στις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι υπήρχε “μια μυρωδιά του Μονάχου στον αέρα από ορισμένους στη Δύση”, αναφερόμενος σε ένα σύμφωνο του 1938 που απέτυχε να σταματήσει τον γερμανικό επεκτατισμό υπό τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Το ανησυχητικό είναι ότι, παρά τον τεράστιο όγκο της αυξημένης διπλωματίας, αυτή η στρατιωτική συσσώρευση συνεχίζεται», δήλωσε ο Wallace στους Sunday Times του Λονδίνου.

Με πληροφορίες από Reuters και AFP

Διαφήμιση