Αρχική Καταστροφές Η υπερθέρμανση στους ωκεανούς πέρασε “το σημείο χωρίς επιστροφή” το 2014

Η υπερθέρμανση στους ωκεανούς πέρασε “το σημείο χωρίς επιστροφή” το 2014

0
ΒΥΘΟΣ-ΘΑΛΑΣΣΑ - Μεσόγειος
Εικόνα: UNSPLASH/Yannis Papanastasopoulos
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η ακραία άνοδος της θερμοκρασίας στους ωκεανούς του κόσμου πέρασε το «σημείο χωρίς επιστροφή» το 2014 και έχει γίνει το νέο φυσιολογικό, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας τα τελευταία 150 χρόνια, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας. Διαπίστωσαν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που σημειώνονταν μόλις  2% του χρόνου πριν από έναν αιώνα, πλέον συμβαίνουν τουλάχιστον στο 50% του χρόνου σε όλο τον παγκόσμιο ωκεανό από το 2014.

Κίνδυνος για την άγρια ζωή των ωκεανών

Σε ορισμένα hotspot, ακραίες θερμοκρασίες συμβαίνουν στο 90% του χρόνου, επηρεάζοντας σοβαρά την άγρια ​​ζωή. Περισσότερο από το 90% της θερμότητας που παγιδεύεται από τα αέρια του θερμοκηπίου απορροφάται από τον ωκεανό, ο οποίος διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος.

«Χρησιμοποιώντας αυτό το μέτρο των ακροτήτων, δείξαμε ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι κάτι που είναι αβέβαιο και μπορεί να συμβεί στο μακρινό μέλλον – είναι κάτι που είναι ιστορικό γεγονός και έχει ήδη συμβεί», δήλωσε ο Kyle Van Houtan, από το Monterey, Bay Aquarium των ΗΠΑ, και μέλους της ερευνητικής ομάδας. «Η ακραία κλιματική αλλαγή είναι εδώ, είναι στον ωκεανό και ο ωκεανός στηρίζει όλη τη ζωή στη Γη».

Δραματικές αλλαγές

Ο Van Houtan και ο συνάδελφός του Kisei Tanaka, οικολόγοι και ξεκίνησαν τη μελέτη επειδή ήθελαν να αξιολογήσουν πώς σχετίζονται οι ακραίες θερμοκρασίες με την απώλεια δασών φυκιών στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια.

«Η οικολογία μας διδάσκει ότι τα άκρα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στα οικοσυστήματα», είπε ο Van Houtan. «Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τις δραματικές αλλαγές που έχουμε δει κατά μήκος των ακτών μας και στον ωκεανό, σε κοραλλιογενείς υφάλους, φύκια, λευκούς καρχαρίες, θαλάσσιες ενυδρίδες, ψάρια και άλλα».

Άλλοι επιστήμονες είχαν αναφέρει το 2019 ότι ο αριθμός των κυμάτων καύσωνα που επηρεάζουν τους ωκεανούς του πλανήτη είχε αυξηθεί απότομα, σκοτώνοντας τμήματα θαλάσσιας ζωής όπως οι «πυρκαγιές που εξαφανίζουν τεράστιες εκτάσεις δασών».

Ολόκληρο το άρθρο στο theGuardian

Διαφήμιση