Αρχική Ειδήσεις Η Τουρκία αμφισβητεί τη θαλάσσια ζώνη γύρω από Καστελλόριζο και Οινούσσες

Η Τουρκία αμφισβητεί τη θαλάσσια ζώνη γύρω από Καστελλόριζο και Οινούσσες

Οι ακραίες προκλήσεις η Τουρκία δεν έχουν τέλος. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι αμφισβητεί  την κυριαρχία ελληνικών νησιών και επαναφέρει το θέμα των “γκρίζων ζωνών”.

0
oktai
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Συνεχίζει τις ακραίες προκλήσεις η Τουρκία αμφισβητώντας την κυριαρχία ελληνικών νησιών και επαναφέροντας το θέμα των “γκρίζων ζωνών”.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σύμφωνα με το skai.gr, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, έβαλε στο στόχαστρο το Καστελόριζο και τις Οινούσσες, αναφέροντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η εγγύτητα στην Τουρκία, αποτελεί λόγο ώστε να μην έχουν αυτά τα νησιά υφαλοκρηπίδα, ενώ επανέλαβε τα τουρκικά αιτήματα για αποστρατικοποίηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τουρκική τηλεόραση, ο Οκτάι αμφισβήτησε το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα λόγω της γειτνίασής τους με την τουρκική ενδοχώρα.

«(Είναι τόσο κοντά) μπορείτε να ακούσετε τον κόκορα να λαλάει», είπε για το Καστελόριζο που βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα (1,24 μίλια) από τη νότια ακτή της Τουρκίας.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει πίσω [από τους ισχυρισμούς της στο Αιγαίο», είπε ο Οκτάι, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι επιδεικνύει «εγωιστική και κακομαθημένη στάση».

Αποστρατικοποίηση

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε επίσης τις τουρκικές προκλήσεις ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να αποστρατικοποιήσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση στην Αθήνα ότι επιδιώκει να δημιουργήσει νομικά προηγούμενα σε βάρος της Άγκυρας στην περιοχή.

“Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις στάσεις, να σταματήσει αυτή τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το θέμα της εγκατάστασης ανθρώπων σε νησιά, όπως και της στρατιωτικοποίησης των νησιών. Αν η Ελλάδα νομίζει ότι θα νικήσει με τετελεσμένα, αφήνοντας τα ζητήματα στη διάρκεια του χρόνου, θα δει πως δε θα νικήσει. Η Τουρκία ξεκίνησε τα απαραίτητα βήματα, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτό που πρέπει”, επισήμανε.

Στο μεταξύ, τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, drone, πέταξε πάνω από τη νησίδα Αστακίδα το πρωί της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό σημειώθηκε στις 9:17 τοπική ώρα με το UAV να πετά σε ύψος 19.000 ποδιών.

Η Αστακίδα είναι μέρος των Δωδεκανήσων στο Ανατολικό Αιγαίο και βρίσκεται βόρεια του νησιού της Κάσου. Συνολικά, οι Τούρκοι προχώρησαν σε 60 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας.

Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας, κατά την πάγια τακτική της.

Διαφήμιση