Αρχική Ειδήσεις Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός των Ρώσων τουριστών το 2021 – To top-ten

Η Ελλάδα κορυφαίος προορισμός των Ρώσων τουριστών το 2021 – To top-ten

Η Ελλάδα φιγουράρει ανταγωνιστικά στη λίστα με τους 10 κορυφαίους διεθνείς προορισμούς του 2021, λαμβάνοντας την μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις των Ρώσων τουρισμών, «εκτοπίζοντας» πολλούς διάσημους προορισμούς προηγούμενων ετών.

0
rwsos touristas alexander nrjwolf unsplash
EIKONA: Alexander Nrjwolf / Unsplash
Διαφήμιση

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση των δημοφιλέστερων χωρών, σε κρατήσεις ρώσων τουριστών, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη μηχανή μετα-αναζήτησης Aviasales το β’ εξάμηνο του 2021. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με ποσοστό 30,7% και ακολουθεί η Κύπρος (3,9%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3,8%).

Η Aviastats παρέχει καθημερινά πληροφορίες σχετικά με το πού και με ποιες αεροπορικές εταιρείες πετούν οι Ρώσοι, πώς αλλάζουν οι τιμές και η ζήτηση για προορισμούς. Αυτά τα δεδομένα βοηθούν στην πρόβλεψη της κυκλοφορίας των αεροδρομίων και στην εύρεση προορισμών που δεν εξυπηρετούνται. Ενώ, αναλύει εκατομμύρια ερωτήματα αναζήτησης αναφορικά με κρατήσεις που γίνονται από χρήστες της Aviasales (17% όλων των αεροπορικών εισιτηρίων στη Ρωσία πωλούνται μέσω της υπηρεσίας).

Αυτός ο όγκος δεδομένων επιτρέπει στην Aviastats να παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς, τις ανωμαλίες της ζήτησης, να κάνει προβλέψεις σχετικά με τη ζήτηση για προορισμούς και να μοντελοποιεί στατιστικά στοιχεία για ολόκληρη την αγορά σε πραγματικό χρόνο.

«Ποιος θα πίστευε ότι το 2021, μια χρονιά που δε συνέβη η πολυαναμενόμενη ανάκαμψη, θα ήταν τόσο διαφορετικό από το 2020;» δηλώνει ο Εκπρόσωπος της Aviasales, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα. « Στη ρωσική αγορά εξαγωγικού τουρισμού η κύρια πρόκληση δεν ήταν μόνο ο μειωμένος αριθμός των συνολικών κρατήσεων, αλλά ότι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί γνώρισαν πολλές διακυμάνσεις.

chart Aviareps

Απλώς δείτε ότι η λίστα του 2021 με τους 10 κορυφαίους διεθνείς προορισμούς με τις περισσότερες κρατήσεις δεν περιλαμβάνει χώρες που ήταν όλες στην πρώτη δεκάδα το 2019, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Κίνα ή η Γαλλία.

Αυτό σημαίνει ότι στην Aviasales έπρεπε να εργαστούμε σκληρά το 2021 για να διασφαλίσουμε ότι το τουριστικό περιεχόμενο με την καλύτερη αξία ήταν διαθέσιμο, για να καλύψει αυτές τις ταχέως μεταβαλλόμενες ανάγκες».

Ο Covid «άλλαξε» τον Τουριστικό Χάρτη και το Sputnik την κατανομή

Στο ερώτημα ποια στοιχεία συνετέλεσαν στην διαμόρφωση του νέου τουριστικού χάρτη και στο top-ten των κορυφαίων προορισμών του 2021, η παραδοχή της πανδημικής παραμέτρου δεν εκπλήσσει. «Ο COVID σίγουρα επηρέασε τις κρατήσεις» παραδέχεται ο Εκπρόσωπος της Aviasales, «αλλά όχι με τον τρόπο που πολλοί πιστεύουν. Στην πραγματικότητα, τα ποσοστά των κρουσμάτων ή ακόμη και τα κλειστά σύνορα δεν ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Αντίθετα, οι πολιτικές για τα διαβατήρια εμβολιασμού που ισχύουν σε πολλές χώρες δεν επέτρεψαν σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το Sputnik, δηλαδή σχεδόν σε όλους τους Ρώσους, να ταξιδέψουν.

Σε σημαντικό βαθμό αυτό εξηγεί τη δημοτικότητα της Τουρκίας το 2020, λαμβάνοντας ένα άνευ προηγουμένου μερίδιο (64%) όλων των ρωσικών κρατήσεων και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν σχεδόν διπλασιασμό.

Φολέγανδρος
Εικόνα: UNSPLASH/Despina Galani

Πως «ροκανίστηκε» το προβάδισμα του τουρκικού τουρισμού

Όμως το 2021 το προβάδισμα της Τουρκίας έχει μειωθεί σημαντικά, πέφτοντας στο 30,7%. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 2021 χώρες όπως η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ελλάδα και η Ουγγαρία άρχισαν να επιτρέπουν την είσοδο σε όσους εμβολιάστηκαν με το Sputnik.

«Η συμβουλή μας σε προορισμούς που δέχονται σήμερα πολύ μεγαλύτερους αριθμούς Ρώσων επισκεπτών από τον μέσο όρο είναι να σκεφτούν σοβαρά πως μπορούν να προσφέρουν σε αυτούς τους νέους επισκέπτες μια εξαιρετική σε αξία και αξέχαστη εμπειρία διακοπών, ώστε να τους δουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά» τόνισε ο Εκπρόσωπος της Aviasales, διευκρινίζοντας, «Το λέμε αυτό γιατί, παρά το γεγονός ότι τα σύνορά τους είναι ουσιαστικά κλειστά για τους Ρώσους, οι παραδοσιακοί προορισμοί για ηλιοθεραπεία και παραλία όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία εξακολουθούν να αποτελούν δημοφιλείς αναζητήσεις μεταξύ των χρηστών του Aviasales στη Ρωσία».

 

Με πληροφορίες από traveldailynews

Διαφήμιση