Αρχική Ειδήσεις Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – Ηχούν οβίδες στο Ντονέτσκ

Επικίνδυνη κλιμάκωση στην Ουκρανία – Ηχούν οβίδες στο Ντονέτσκ

0
Ntonetsk
Εικόνα από το βομβαρδισμένο νηπιαγωγείο
Διαφήμιση

Η κατάσταση επί ουκρανικού εδάφους φαίνεται πως οδεύει προς όξυνση, με τον κίνδυνο σύρραξης να αυξάνεται επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες. Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters ήχοι από τη ρίψη οβίδων ακούστηκαν στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ αλλά και στο χωριό Ελενόβκα, που ελέγχεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές.

Παράλληλα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων και του ουκρανικού στρατού.

Κλιμακώνεται η ένταση στο Ντονέτσκ

Όπως μεταδίδεται, οι φιλορώσοι αντάρτες ήταν αυτοί που κατήγγειλαν αρχικά επίθεση από τον ουκρανικό στρατό, που είχε ως αποτέλεσμα όπως κατήγγειλαν να «απαντήσουν» στην πρόκληση. Η αντίθετη πλευρά όμως διέψευσε κατηγορηματικά και έκανε λόγο για επιθέσεις κατά νηπιαγωγείου της περιοχής, χωρίς ευτυχώς ανθρώπινα θύματα.

Τέτοιου είδους επεισόδια έχουν σημειωθεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, σύμφωνα με το Reuters, αλλά αυτό σημειώνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία κατηγορείται ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορά με την Ουκρανία.

Ακόμα και αυτή την ώρα όμως, που η Ρωσία δημοσιεύει εικόνες απόσυρσης των στρατευμάτων από Κριμαία, η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της αναφέρουν πως πρόκειται για απλές μετακινήσεις και πως παραμένουν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις σε σημεία – κλειδιά.

«Χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια της Μόσχας»

Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της κουβέντα, ανέφερε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας για την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας κατά τις δηλώσεις που έκαναν με τον Πρωθυπουργό της Τσεχίας, Πιετρ Φιάλα.

«Υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι θα επικρατήσει η ειρήνη», σημείωσε και έκανε λόγο για τις προσπάθειες πολλών Ευρωπαίων ηγετών για την εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

Όσον αφορά στους ισχυρισμούς από τη Ρωσία περί απόσυρσης στρατευμάτων, η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε σημάδια αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Αντίθετα, βλέπουμε ότι η συγκέντρωση δυνάμεων συνεχίζεται.

Συνεπώς τώρα χρειαζόμαστε πράξεις για να εμπιστευτούμε τα λόγια που ακούσαμε. Δεν θα μειώσουμε την επιφυλακή μας, θα παραμείνουμε σε επιφυλακή και ενωμένοι».

«Ελπίζουμε για το καλύτερο, αλλά είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο», κατέληξε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Συνεχίζω τις διμερείς μου επαφές για την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας, ενημερώνει μέσω twitter η πρόεδρος, αποκαλύπτοντας επικοινωνία της με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, «ο οποίος καλωσόριζε την αποκλιμάκωση, αλλά λείπουν τα απτά σημάδια από τη Ρωσία» όπως φέρεται να της είπε.

Οι διαβεβαιώσεις Σεργκέι Λαβρόφ

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε σήμερα ότι ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ τον διαβεβαίωσε πως η Μόσχα επιθυμεί την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στην ουκρανική κρίση.

Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου έπειτα από τις συνομιλίες τους, ο Ντι Μάιο χαιρέτισε την ανακοίνωση του Λαβρόφ ότι η Ρωσία θα απαντήσει αργότερα μέσα στην ημέρα στις ΗΠΑ για το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.

«Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή είδηση, μια πολύ καλή ένδειξη», σχολίασε ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Lavrof Maio

Διαφήμιση