Αρχική Ειδήσεις Δύο ακόμα ραμφοφάλαινες εκβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας

Δύο ακόμα ραμφοφάλαινες εκβράστηκαν στις ακτές της Κέρκυρας

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων»

0
ROMFOFALAINES Kerkyra
Διαφήμιση

Μετά την θλιβερή ιστορία του εκβρασμού της τραυματισμένης ραμφοφάλαινας Ζιφιός  στην Ακτή του Αλίμου στην Αθήνα, στις αρχές του μήνα, δύο νέα θηλαστικά του είδους εντοπίστηκαν στη δυτική ακτογραμμή της Κέρκυρας, σημαίνοντας συναγερμό σε φιλοζωικές, Λιμεναρχείο και υπουργεία Περιβάλλοντος και Ναυτιλιας που έσπευσαν στο σημείο.

Ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό.

Λίγο αργότερα, όπως διαπιστώθηκε ένας ακόμη ζιφιός ξεβράστηκε στην περιοχή του Αη Γόρδη. Σύμφωνα με πληροφορίες το κήτος έγινε αντιληπτό σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από το προηγούμενο, ενώ σύμφωνα με τους εθελοντές διασώστες υπάρχουν διαφορές στο μέγεθος και τα πτερύγια των δύο ζώων.

FMHMb2uX0AQzttO
@ARION

Σε κινητοποίηση οι αρχές διάσωσης

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ.

Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

romfofalaina Kerkyra

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας διάσωσης των δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν το πρωί της Κυριακής στα ρηχά των δυτικών ακτών της Κέρκυρας, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας βρίσκεται σε αυξημένη επαγρύπνηση.

Παράλληλα με τις μαραθώνιες προσπάθειες εντοπισμού των αγνοουμένων από τη φωτιά στο Euroferry Olympia, εντατικές είναι και οι περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού.

Ενώ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.

Διαφήμιση