Αρχική Ειδήσεις «Μπορούμε και χωρίς ρωσικό αέριο» – Γερμανικοί λεονταρισμοί στη λήξη της περιόδου...

«Μπορούμε και χωρίς ρωσικό αέριο» – Γερμανικοί λεονταρισμοί στη λήξη της περιόδου θέρμανσης

Σύμφωνα με τους τρέχοντες υπολογισμούς του think tank Οικονομικών ζητημάτων της Ένωσης, Bruegel, «η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο» χάρη στις πιο ήπιες θερμοκρασίες της άνοιξης και το προβλέψιμο τέλος της περιόδου θέρμανσης.

0
olaf scholz
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς
Διαφήμιση

Εδώ και μήνες, η εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο προκαλεί βαθιά ανησυχία στους πολιτικούς του Βερολίνου και των Βρυξελλών. Σύμφωνα ωστόσο με τους τρέχοντες υπολογισμούς του think tank Οικονομικών ζητημάτων της Ένωσης Bruegel, «η Ευρώπη θα μπορούσε να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο» χάρη στις πιο ήπιες θερμοκρασίες της άνοιξης και το προβλέψιμο τέλος της περιόδου θέρμανσης.

«Ο Πούτιν χάνει ένα από τα μεγαλύτερα ατού του,
τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα».

 

Όπως εξηγεί στη γερμανική εφημερίδα Ηandelsblatt, ο Georg Zachmann από το Bruegel. «Τα υπόλοιπα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση για την υπόλοιπη περίοδο θέρμανσης, ακόμη και σε περίπτωση δυσμενών καιρικών εξελίξεων και αποτυχίας όλων των ρωσικών προμηθειών μέχρι το τέλος αυτού του μήνα».

«Χάρη στον ηπιότερο καιρό και τις έντονες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης είναι πλέον αρκετά γεμάτες για να επιβιώσουν αυτή την περίοδο θέρμανσης χωρίς ρωσικές εισαγωγές»,  Ωστόσο, το αποθηκευμένο αέριο θα πρέπει να μεταφερθεί από τις καλύτερα εφοδιασμένες χώρες, σε εκείνες με πιο κρίσιμο εφοδιασμό, όπως παραδέχεται.

H σημασία του γερμανικού «τσαμπουκά»

Η Γερμανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σταματά την αδειοδότηση του αγωγού Nord Stream 2, ενός έργου 11 δισ. δολαρίων που ανήκει στον ρωσικό κρατικό κολοσσό φυσικού αερίου Gazprom. Μια κίνηση που ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ο ήδη κατασκευασμένος και εν αναμονή της γερμανικής έγκρισης, αγωγός είχε ρυθμιστεί για να μειώσει την πίεση στους ευρωπαίους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν τιμές ρεκόρ για την  κατανάλωση ενέργειας, αλλά οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριζαν εδώ και καιρό ότι θα αύξανε την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποίησε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι πιθανό να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, υπολόγισε ότι οι τιμές μπορεί να διπλασιαστούν.

Το Κρεμλίνο είπε ότι ελπίζει η καθυστέρηση του Nord Stream να είναι προσωρινή, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία «στοχεύει να συνεχίσει τις αδιάλειπτες προμήθειες» ενέργειας στον κόσμο.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αμερικανικές κυρώσεις στοχεύουν ρωσικές ελίτ και δύο κρατικές τράπεζες, αποκλείοντάς τες από το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, απαγορεύοντάς τους να συναλλάσσονται με Αμερικανούς και δεσμεύοντας τα περιουσιακά τους στοιχεία στις ΗΠΑ. Επιδιώκουν επίσης να αρνηθούν την πρόσβαση της ρωσικής κυβέρνησης στη δυτική χρηματοδότηση.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν κλείσουν οι «στρόφιγγες»

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ως πιθανό το σενάριο όποιας διαταραχής του εφοδιασμού της με φυσικό αέριο ρωσικής προέλευσης, ωστόσο δεν αποκλείεται αν κλιμακωθεί η κρίση να υπάρξουν επιπτώσεις στις τιμές. Σε κάθε περίπτωση η χώρα προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα και στο πλαίσιο αυτό όπως γίνεται γνωστό, η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης είναι

  • Προγραμματισμός για διασφάλιση εφοδιασμού των εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα με συνεχή εκφόρτωση πλοίων. Η χρήση της Ρεβυθούσας είναι ήδη αυξημένη εφέτος και αν χρειαστεί θα αναζητηθούν περισσότερα φορτία ΥΦΑ.
  • Ετοιμότητα για τροφοδοσία με πετρέλαιο ντίζελ των μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνικά αυτή τη δυνατότητα. Έτσι αν χρειαστεί θα μειωθεί η ζήτηση για φυσικό αέριο με προορισμό την ηλεκτροπαραγωγή αλλά και θα διασφαλιστεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ελληνικό σύστημα διαθέτει σήμερα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου

  1. Το Σιδηρόκαστρο που κάλυψε πέρυσι το 45,5 % των εισαγωγών,
  2. Η Ρεβυθούσα (31,8 %),
  3. Η διασύνδεση με τον αγωγό ΤΑΡ στη Νέα Μεσημβρία (17,51 %) και
  4. Ο ελληνοτουρκικός αγωγός (Κήποι Έβρου) που κάλυψε το 5,17 %.
    Το ρωσικό φυσικό αέριο διοχετεύεται στην Ελλάδα μέσω αγωγών που διέρχονται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία.

Η εικόνα που μεταφέρεται από αρμόδια στελέχη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι πως δεν έχει εμφανιστεί μέχρι στιγμής διαταραχή στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ενώ και σε επίπεδο τιμών η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρά επί του παρόντος ομαλά, καθώς, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη στα 188,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, δηλαδή ουσιαστικά στα χθεσινά επίπεδα (ήταν 187,55 ευρώ).

Διαφήμιση