Αρχική Ειδήσεις Το «Icemageddon» χτυπά την Αλάσκα – Ρεκόρ ακραίων καιρικών συνθηκών

Το «Icemageddon» χτυπά την Αλάσκα – Ρεκόρ ακραίων καιρικών συνθηκών

0
Alaska gettyimages
Πάγωσαν όλα στη μακρινή, βόρεια Αμερική - gettyimages/BBC
Διαφήμιση

Μετά τις παρατεταμένα υψηλές θερμοκρασίες και τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που «ταλαιπωρούσαν» επί μακρόν την Αλάσκα, νέα ακραία φαινόμενα παγετώνα πλήττουν την περιοχή επιβεβαιώνοντας την έλευση του «Icemageddon» που προέβλεπαν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες για την μακρινή βόρεια πολιτεία των ΗΠΑ.

Τεράστια στρώματα πάγου μπλοκάρουν τους δρόμους και την κυκλοφορία στο Fairbanks, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αλάσκας, ανέφερε το τμήμα μεταφορών της πολιτείας, το οποίο επινόησε τον νεολογισμό με σαφή αναφορά στον «Αρμαγεδδώνα», προκειμένου να περιγράψει το ψυχρό αδιέξοδο.

«Βιώνουμε μια άνευ προηγουμένου σειρά από χειμερινές καταιγίδες» , περιγράφουν στο Twitter

Ανθρώπινος ο «δάκτυλος»

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανεξέλεγκτη καύση ορυκτών καυσίμων και άλλη ανθρώπινη δραστηριότητα αλλάζει το κλίμα, καθιστώντας το πιο απρόβλεπτο και επιρρεπές σε άγριες ταλαντεύσεις.

Ο Rick Thoman, ειδικός στον καιρό στο Πανεπιστήμιο του Αλάσκας, Fairbanks, χαρακτήρισε τις συνθήκες των τελευταίων ημερών «πολύ ασυνήθιστες».

Ώρες αφότου τα θερμόμετρα στο νησί Kodiak στο νότο έφτασαν τους 19,4 βαθμούς Κελσίου (67 Φαρενάιτ) –η θερμότερη θερμοκρασία Δεκεμβρίου που έχει καταγραφεί ποτέ στην Αλάσκα– στο εσωτερικό της πολιτείας έπεσαν 25 χιλιοστά βροχής μέσα σε λίγες μόνο ώρες, μια νεροποντή χωρίς προηγούμενο εδώ και δεκαετίες.

Στη συνέχεια, οι θερμοκρασίες έπεσαν ξανά και πάγωσαν όλα.

Όπως επισημαίνουν από το Πανεπιστήμιο του Αλάσκας, το φαινόμενο παγετού προκλήθηκε από το ίδιο καιρικό σύστημα που έφερε τις θερμοκρασίες στα ύψη, μεταφέροντας ζεστό, υγρό αέρα από τη Χαβάη στο παγωμένο μακρινό βορρά.

Ο άστατος καιρός συνεχίζει να προκαλεί τον όλεθρο, με τις πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο Sea-Tac στο Σιάτλ, με εκατοντάδες πτήσεις να ακυρώνονται ή να καθυστερούν αυτήν την εβδομάδα.

Στην Καλιφόρνια, το χιόνι και η επίμονη βροχή συνεχίζουν επίσης να προκαλούν προβλήματα, με τοπικές πλημμύρες να αναγκάζουν σε εκκένωση πολλές περιοχές γύρω από το Λος Άντζελες.

Στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, ο τουριστικός μαγνήτης της λίμνης Tahoe – όπου οι δασικές πυρκαγιές πριν από λίγους μήνες προκάλεσαν τη φυγή των κατοίκων – έχει θαφτεί σε πυκνό χιόνι, αφήνοντας μερικούς ανθρώπους αποκομμένους.

 Περισσότερα από πέντε μέτρα χιόνι έχουν πέσει σε τμήματα της οροσειράς της Σιέρα Νεβάδα αυτόν τον μήνα, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών, σύμφωνα με το Εργαστήριο Χιονιού Central Sierra Nevada στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ.

 

 

Διαφήμιση