Αρχική Διάστημα Tο εκρηκτικό τέλος ερυθρού υπεργίγαντα… λίγο πριν γίνει σουπερνόβα

Tο εκρηκτικό τέλος ερυθρού υπεργίγαντα… λίγο πριν γίνει σουπερνόβα

0
supernova
Σουπερνόβα τύπου ΙΙ - Οι «θρύλοι του θανάτου» ενός κόκκινου υπεργίγαντα αστέρα
Διαφήμιση

Τη στιγμή που ένα ετοιμοθάνατο αστέρι κατέρρευσε σε μια έκρηξη σουπερνόβα κατέγραψε η επιστημονική κοινότητα.Ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern και του Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ παρατηρούσαν τον κόκκινο υπεργίγαντα τις τελευταίες 130 ημέρες,  όσες δηλαδή «χρειάστηκαν» για να οδηγηθεί στη θανατηφόρα έκρηξή του.

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη για το τι κάνουν τα τεράστια αστέρια λίγες στιγμές πριν πεθάνουν» δήλωσε ο Wynn Jacobson-Galán, επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης.

«Η άμεση ανίχνευση της δραστηριότητας πριν από τον σουπερνόβα σε ένα κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν. Για πρώτη φορά, παρακολουθήσαμε ένα κόκκινο αστέρι να εκρήγνυται» σχολίασε.

Τα αστέρια που ταξινομούνται ως κόκκινοι υπεργίγαντες έχουν μάζα 10 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας. Έχουν επίσης πολύ δροσερή επιφάνεια, κάτω από 3826°C και τεράστιες ακτίνες.

Οι ερευνητές από τότε μελετούν τα δεδομένα και τα συμπεράσματα τα συμπυκνώνουν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Astrophysical Journal.

«Είναι σαν να βλέπεις μια ωρολογιακή βόμβα που εκρήγνυται» σχολιάζει η Raffaella Margutti, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο CIERA .

«Ποτέ δεν είχαμε επιβεβαιώσει μέχρι τώρα τέτοια βίαιη δραστηριότητα σε ένα ετοιμοθάνατο κόκκινο υπεργίγαντα βλέποντάς το να παράγει μια τέτοια εκτυφλωτική λάμψη, στη συνέχεια να καταρρέει και να φλέγεται».

csm
Aναπαράσταση του προγεννήτορα του SN 2020tlf την στιγμή της έκρηξης

Η ομάδα συνέχισε να παρακολουθεί το SN 2020tlf μετά την έκρηξη.

Με βάση τα δεδομένα που ελήφθησαν από το φασματογράφο Deep Imaging and Multi-Object του Keck Observatory και το Near Infrared Echellette Spectrograph, οι ερευνητές προσδιόρισαν το προγονικό κόκκινο υπεργίγαντα αστέρι του SN 2020tlf — που βρίσκεται στον γαλαξία NGC 5731 περίπου 120 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη.

apjac3f3af1 lr
Το σουπερνόβα SN 2020tlf στον ξενιστή γαλαξία NGC 5731

Μέχρι τώρα υπήρχε η αντίληψη ότι τα τεράστια αυτά άστρα παραμένουν σχετικά ήσυχα πριν τον θάνατό τους, χωρίς βίαιες εκρήξεις ή φωτεινές αναλαμπές, αλλά οι νέες παρατηρήσεις έδειξαν την εκπομπή μιας πολύ ισχυρής και φωτεινής ακτινοβολίας, λίγο πριν το τέλος του συγκεκριμένου άστρου.

Αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον μερικά από αυτά τα τεράστια και ασταθή άστρα υφίστανται σημαντικές αλλαγές στην εσωτερική δομή τους λίγο πριν την κατάρρευσή τους.

 

Διαφήμιση