Αρχική COVID-19 Τα έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και καλλιτεχνών

Τα έκτακτα μέτρα στήριξης εργαζομένων και καλλιτεχνών

0
ergazomenoi unsplash
Διαφήμιση

Στον απόηχο των έκτακτων μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας και των ευρέως μεταδιδόμενων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, ανακοινώθηκε σειρά μέτρων στήριξης εργαζομένων, σε όλους τους άμεσα πληττόμενους κλάδους.

Πρόβλεψη των νέων μέτρων στήριξης είναι ότι απαγορεύονται οι απολύσεις σε επιχειρήσεις που θα κάνουν χρήση του μέτρου και για όσο χρόνο αυτό διαρκεί. Ειδικότερα

  • Ενεργοποιείται το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας με αποζημίωση ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τον Ιανουάριο 2022 σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί, μέχρι και τις 30/12/2021, από επιχειρήσεις συγκεκριμένων κωδικών επιχειρηματικής δραστηριότητας, βάσει ΚΑΔ (μπαρ, εστιατόρια με μουσική, κέντρα διασκέδασης, κ.ά.).
  • Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για τον Ιανουάριο 2022, μετά από υποβολή μονομερών δηλώσεων για καλλιτέχνες που έχουν δηλωθεί στο μητρώο καλλιτεχνών, μέχρι την 10η Ιανουαρίου 2021, με την ειδικότητα του μουσικού και συναφών ειδικοτήτων.
  • Επεκτείνεται το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», (που αναδείχθηκε σε σημαντικό εργαλείο στήριξης της απασχόλησης κατά την περίοδο της πανδημίας), έως και την 31η Μαρτίου 2022, για εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης, κατά την 31η Οκτωβρίου 2021.
  • Σε όσες περιπτώσεις καθίσταται δυνατό από τη φύση της εργασίας (π.χ. τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες), εφαρμόζεται η υποχρέωση των επιχειρήσεων να θέσουν σε καθεστώς τηλεργασίας έως και το 50% των εργαζομένων τους.
  • Εφαρμόζεται κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
  • Εντείνονται οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ για την τήρηση των μέτρων χρήσης μάσκας και αποστάσεων στους χώρους εργασίας.
SEPE eurokinissi
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΕΠΕ (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το πρώτο ένσημο

  • Από 1/1/2022, ισχύει ο κατώτατος μισθός, μετά την αύξηση του 2%, που αποφασίστηκε. Ισχύουν επίσης οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη νέα διαδικασία προσδιορισμού του κατώτατου μισθού που θα οδηγήσει σε πρόσθετη αύξηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.
  • Από 1/1/2022, τίθεται σε εφαρμογή για νέους 18-29 ετών χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για την πρώτη ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν το πρόγραμμα, κάθε νέα θέση εξαρτημένης εργασίας, αορίστου ή ορισμένου χρόνου, που δημιουργείται και εντάσσεται στο «Πρώτο Ένσημο», επιδοτείται για χρονικό διάστημα έξι μηνών με 1.200 ευρώ συνολικά, αν πρόκειται για θέση πλήρους απασχόλησης και για 600 ευρώ συνολικά, αν πρόκειται για θέση μερικής απασχόλησης, με το ποσό να ισοκατανέμεται μεταξύ επιχείρησης και νεοπροσλαμβανομένου.

Με αυτό το μέτρο η κυβέρνηση προσβλέπει αφενός στην κινητροδότηση των νέων να αναζητήσουν οι ίδιοι την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τους προσλάβει, για να λάβουν την επιδότηση και αφετέρου να κινητοποιήσει τους εργοδότες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς θα μειώνεται το μισθολογικό κόστος.

Διαφήμιση