Αρχική Ειδήσεις Στα «ύψη» το φυσικό αέριο μετά το ναυάγιο επαφών Ρωσίας – ΝΑΤΟ

Στα «ύψη» το φυσικό αέριο μετά το ναυάγιο επαφών Ρωσίας – ΝΑΤΟ

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Κατά 25% ενισχύθηκε το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο, μετά την κατάρευση των συνομιλιών ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Με την Ευρωπαία Επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ να καταγγέλει την «προκλητική» απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο παρά την αύξηση της ζήτησης.

Αμέσως μετά την είδηση ότι η Ρωσία άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας, εγείροντας «ορατούς» από πλευράς ΝΑΤΟ, φόβους για την ασφάλεια της περιοχής, το σκηνικό πυροδότησε το κλίμα της ενεργειακής ανασφάλειας.

Όπως μετέδωσαν οι Financial Times, η είδηση ώθησε το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο σχεδόν 25% υψηλότερα στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, σκαρφαλώνοντας στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στον «βάλτο» των γεωπολιτικών εντάσεων, το φυσικό αέριο

Ο κίνδυνος, οι γεωπολιτικές εντάσεις να περιορίσουν εκ νέου τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου είναι πλέον ορατός. Ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα της Ευρώπης έχουν συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, τέτοια  εποχή του χρόνου.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager, δήλωσε ότι η Gazprom δεν αύξησε την προσφορά για να καλύψει τη ζήτηση. «Είναι προβληματικό ότι μια εταιρεία ενόψει της αυξανόμενης ζήτησης περιορίζει την προσφορά της. Αυτή είναι πολύ σπάνια συμπεριφορά στην αγορά», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Έχουμε απευθυνθεί σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας κι έχουμε κάποιες απαντήσεις, αλλά περιμένουμε περισσότερες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom», παραδέχτηκε.

Η τακτική της Gazprom

Ο ρωσικός κολοσός ενεργειας βρέθηκε στο επίκεντρο των Ευρωπαίων προμηθευτών πέρυσι όταν κατά την αυξημένη παγκόσμια ζήτηση, ανέβασε τις τιμές. Η Gazprom και το Κρεμλίνο έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι παρακρατούν τις προμήθειες φυσικού αερίου, λέγοντας ότι όλες οι σταθερές και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί. Η ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου προμηθεύει αέριο πάνω από τα συμβόλαια όταν υπάρχουν αιτήματα, δήλωσε η Gazprom.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία συμβάλλει στην ανεπαρκή παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σημείωσε ότι η κατάσταση συνέβαινε κατά τη διάρκεια μιας αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία.

Αντιμέτωπη με μια μακρά διαδικασία πιστοποίησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, η Ρωσία προσπαθεί να μεταφέρει το μήνυμα ότι μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο σωλήνας θα λύσει τα προβλήματα της Ευρώπης, υποπτεύονται κύκλου της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Διαφήμιση