Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Πάνω από το 50% Ευρωπαίων με Όμικρον τους επόμενους δύο...

ΠΟΥ: Πάνω από το 50% Ευρωπαίων με Όμικρον τους επόμενους δύο μήνες

0
europe
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα «παλιρροιακό κύμα» λοιμώξεων Omicron από τη Δύση έως την Ανατολή κινδυνεύει να βυθίσει τα συστήματα υγείας σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προειδοποίησε ότι περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της περιοχής θα μολυνθεί από την παραλλαγή τους επόμενους δύο μήνες.

Ο Hans Kluge, διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη , δήλωσε ότι η περιοχή είχε καταγράψει περισσότερα από 7 εκατομμύρια νέα κρούσματα την πρώτη εβδομάδα του 2022, διπλάσιο από το ποσοστό ενός δεκαπενθήμερου προηγουμένως, με περισσότερο από 1% του πληθυσμού να κολλάει Covid-19 κάθε εβδομάδα σε 26 χώρες.

Άνευ προηγουμένου διάδοση

Ο Kluge είπε ότι η παραλλαγή είχε αναφερθεί σε 50 από τις 53 πολιτείες της περιοχής της Ευρώπης και γινόταν κυρίαρχη στη Δυτική Ευρώπη. «Με αυτόν τον ρυθμό, περισσότερο από το 50% του πληθυσμού στην περιοχή θα μολυνθεί από το Omicron τις επόμενες έξι έως οκτώ εβδομάδες», είπε – μια κλίμακα μετάδοσης που περιέγραψε ως άνευ προηγουμένου.

Η παραλλαγή θα χτυπούσε περισσότερο εκεί όπου τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν χαμηλότερα, όπως η κεντρική και η ανατολική Ευρώπη, προέβλεψε ο Kluge, λέγοντας ότι «ανησυχεί βαθιά» ότι καθώς η Omicron κινείται προς ανατολικά. «Δεν έχουμε ακόμη δει τον πλήρη αντίκτυπό της σε χώρες όπου η πρόσληψη εμβολιασμού είναι χαμηλότερη , και όπου θα δούμε πιο σοβαρή ασθένεια στους ανεμβολίαστους».

civid

Ανησυχία για μη εμβολισμένους

Στη Δανία, είπε, όπου τα κρούσματα Omicron είχαν «εκραγεί τις τελευταίες εβδομάδες», το ποσοστό νοσηλείας Covid-19 για μη εμβολιασμένους ασθενείς κατά τη διάρκεια της εβδομάδας των Χριστουγέννων ήταν έξι φορές υψηλότερο από εκείνους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Παρά τα στοιχεία ότι η Omicron επηρεάζει την ανώτερη αναπνευστική οδό, προκαλώντας πιο ήπια συμπτώματα από τις προηγούμενες παραλλαγές, ο ΠΟΥ είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κοροναϊό περισσότερο ως ενδημική ασθένεια.

Η Catherine Smallwood, ανώτερη αξιωματικός έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για την Ευρώπη, είπε: «Έχουμε ακόμα μια τεράστια ποσότητα αβεβαιότητας και έναν ιό που εξελίσσεται αρκετά γρήγορα, επιβάλλοντας νέες προκλήσεις». «Σίγουρα δεν είμαστε στο σημείο που μπορούμε να την ονομάσουμε ενδημική. Μπορεί να γίνει ενδημική σε εύθετο χρόνο, αλλά το να το πιστέψουμε μέχρι το 2022 είναι λίγο δύσκολο σε αυτό το στάδιο».

Δοκιμασία στο σύστημα υγείας

Ο Kluge είπε ότι ενώ τα εμβόλια παρείχαν «καλή προστασία» από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, οι αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία «αποτελούν πρόκληση για τα συστήματα υγείας και την παροχή υπηρεσιών σε πολλές χώρες… ».

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επιβάλλουν μάσκες υψηλής προστασίας σε όλους τους κλειστούς και εσωτερικούς χώρους. Να διασφαλίσουν ότι οι πλήρεις σειρές εμβολίων και οι αναμνηστικές δόσεις θα χορηγηθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα, ειδικά στους τομείς υγείας και  βασικών υπηρεσιών, είπε.

«Εκεί που έχει ξεκινήσει το κύμα Omicron, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποφυγή και η μείωση της βλάβης μεταξύ των ευάλωτων και η ελαχιστοποίηση της διαταραχής στα συστήματα υγείας και στις βασικές υπηρεσίες», είπε ο Kluge. «Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε προτεραιότητα σε ευάλωτα άτομα για πρωτογενείς δόσεις και αναμνηστικές δόσεις, συμβουλεύοντάς τους να αποφεύγουν κλειστούς, πολυσύχναστους χώρους και προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως όπου είναι δυνατόν μέχρι να περάσει το κύμα μόλυνσης».

Οι δοκιμές PCR θα πρέπει να δίνονται προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου και σε κρίσιμους εργαζομένους, είπε και τα γρήγορα τεστ θα πρέπει να αναπτυχθούν ευρύτερα, «προτεραιότητα στις επαφές με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και σε υψηλό κίνδυνο σοβαρής έκβασης».

Με προσοχή στη συντόμευση απομόνωσης

Μετά από κινήσεις πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να συντομεύσουν τις περιόδους απομόνωσης και καραντίνας για να αποτρέψουν τη διακοπή της οικονομίας, ο Kluge είπε ότι τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται «μόνο όταν είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της κρίσιμης συνέχειας των υπηρεσιών».

Οι μικρότεροι χρόνοι απομόνωσης και καραντίνας θα πρέπει επίσης να εξαρτώνται από αρνητικά τεστ, είπε, προσθέτοντας ότι γενικά όλες αυτές οι αποφάσεις «πρέπει να λαμβάνονται με προσεκτική στάθμιση των κινδύνων και των οφελών από αυτό».

Για τα σχολεία

Το να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία είχε «σημαντικά οφέλη για την ψυχική, κοινωνική και εκπαιδευτική ευημερία των παιδιών», είπε. Προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επανεξετάσουν τα πρωτόκολλα σχετικά με τις εξετάσεις, την απομόνωση και την καραντίνα των επαφών στην τάξη για να ελαχιστοποιήσουν τη διακοπή της μάθησης.

Ωστόσο, είπε ότι η μεγαλύτερη μεταδοτικότητα του Omicron σήμαινε ότι οι αρχές θα πρέπει να προετοιμαστούν για έναν συνδυασμό διαδικτυακής μάθησης και παρακολούθησης στην τάξη.

Με πληροφορίες από the Guardian

Διαφήμιση