Αρχική COVID-19 ΠΟΥ: Αύξηση 20% των κρουσμάτων Covid την περασμένη εβδομάδα

ΠΟΥ: Αύξηση 20% των κρουσμάτων Covid την περασμένη εβδομάδα

0
martin sanchez unsplash
Martin Sanchez / Unsplash
Διαφήμιση

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 20% την περασμένη εβδομάδα σε περισσότερα από 18 εκατομμύρια, σηματοδοτώντας μια επιβράδυνση της αύξησης που προκαλείται από την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην εβδομαδιαία έκθεσή της για την πανδημία, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων COVID-19 αυξήθηκε σε κάθε περιοχή του κόσμου εκτός από την Αφρική, όπου τα κρούσματα μειώθηκαν σχεδόν κατά το ένα τρίτο. Ο αριθμός των θανάτων παγκοσμίως παρέμεινε παρόμοιος με την προηγούμενη εβδομάδα, σε περίπου 45.000.

Η «γεωμετρία» των πανδημικών δεικτών

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά περίπου 50% την προηγούμενη εβδομάδα και νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ΠΟΥ ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση μιας εβδομάδας σε περιπτώσεις πανδημίας.

Όπως αναφέρεται στην έκθεσή του που εκδόθηκε αργά την Τρίτη, η Νοτιοανατολική Ασία είχε τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα, με τον αριθμό των νεομολυσμένων ατόμων να αυξάνεται κατά 145%. Η Μέση Ανατολή σημείωσε εβδομαδιαία άνοδο 68%.

Covid martin sanchezunsplash
Martin Sanchez / Unsplash

Οι μικρότερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Αμερική και την Ευρώπη, με 17% και 10% αντίστοιχα. Οι επιστήμονες δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρχαν πρώιμα σημάδια στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι τα κρούσματα που οφείλονται στην Όμικρον μπορεί να έχουν κορυφωθεί και ότι θα μπορούσαν σύντομα να μειωθούν «απότομα».

Χαλάρωση λόγω της «παραπλανητικής» Όμικρον

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε την Τρίτη ότι η εξαιρετικά μολυσματική παραλλαγή «συνεχίζει να σαρώνει τον κόσμο». Όπως διευκρίνισε ήταν «παραπλανητικό» να θεωρείται ότι προκαλεί ήπια ασθένεια, αν και μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή νοσηλεία σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις.

«Ανησυχούμε για τον αντίκτυπο που έχει η Όμικρον στους ήδη εξαντλημένους υγιεινομικούς και στα υπερφορτωμένα συστήματα υγείας», είπε ο Τέντρος.

Αναγνώρισε ότι ορισμένες περιοχές φαίνεται να ξεπερνούν το τελευταίο και χειρότερο όλων κύμα της Όμικρον, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν έχουν βγει ακόμη όλες οι χώρες από το τούνελ».

Διαφήμιση