Αρχική COVID-19 Πώς εκδηλώνεται η Όμικρον στα μωρά – Πότε απαιτείται νοσηλεία

Πώς εκδηλώνεται η Όμικρον στα μωρά – Πότε απαιτείται νοσηλεία

0
mwro peter oslanec unsplash
Peter Oslanec / Unsplash
Διαφήμιση

Την συμπτωματολογία των βρεφών εάν νοσήσουν από την παραλλαγή Όμικρον της Covid-19, η οποία ομολογουμένως δεν διαφέρει πολύ από αυτή των ενηλίκων, αλλά και τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας τους από την ευρέως μεραδιδόμενη νόσο, ανέλαβε την πρωτοβουλία να διευκρινίσει η ιατρική κοινότητα του Καναδά.

«Αυτό που βλέπουμε με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε με άλλες παραλλαγές του COVID-19» αναφέρουν οι γιατροί της παιδιατρικής κλινικής του Οντάριο, παραδεχόμενοι ότι «Τα παιδιά γενικά αντιμετωπίζουν πολύ καλά τη μόλυνση», αποδίδοντας την αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα στα μωρά είναι απλώς μια αντανάκλαση της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής.

Η κλινική εικόνα των νοσούντων μωρών

«Τα περισσότερα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο μας με θετικό τεστ για την COVID-19 δεν κάνουν εισαγωγή λόγω ασθένειας που σχετίζεται με την COVID», είπε η παθολόγος της παιδιατρικής κλινικής του Οντάριο Dr. Nisha Thampi προσθέτοντας ότι τα περισσότερα παιδιά που εισήχθησαν με κορονοϊό είχαν σύντομη παραμονή.

«Δεδομένου ότι τα μωρά και οι μαμάδες έχουν σχετικά ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο μετά τον τοκετό, ενθαρρύνουμε όποια είναι έγκυος να κάνει το εμβόλιο κατά του COVID ή την αναμνηστική δόση», πρόσθεσε η Dr. Nisha Thampi.

vrefos omar lopez unsplash
Οmar Lopez / Unsplash

Τα συμπτώματα νόσησης

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νοσοκομείου, Alex Munter, τόνισε ότι οι γιατροί λαμβάνουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς εκδηλώνεται η COVID-19 στα μολυσμένα μωρά, ενώ το προσωπικό ρωτήθηκε επίσης πότε θα πρέπει να μεταφερθεί ένα βρέφος στα επείγοντα.

«Όταν βλέπουμε πυρετό σε ένα μωρό που είναι πολύ μικρό, κάτω του ενός μηνός, συνιστούμε να πάει στο νοσοκομείο γιατί στα μωρά δεν είναι εύκολο να εντοπιστεί πού υπάρχει μόλυνση και ποια είναι η λοίμωξή τους. Μπορεί να είναι βακτηριακή ή θα μπορούσε να οφείλεται στον ιό», είπε η Nisha Thampi. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά κάτω των τριών μηνών που δεν φαίνονται καλά.

Διαβάστε επίσης:  Υβριδική ανοσία έναντι του κορωνοϊού

Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει τυπική εικόνα μολυσμένου βρέφους. «Έχουμε δει παιδιά που είχαν κάποιες ήπιες αναπνευστικές δυσκολίες ή που ήρθαν μόνο με πυρετό», σημείωσε η γιατρός σημειώνοντας ότι η απόφαση για άμεση μεταφορά στα επείγοντα ενός βρέφους, θα πρέπει να πυροδοτηθεί από τους ίδιους λόγους που ίσχυαν και πριν τον κορονοϊό.

babay michal bar haim unsplash
Michal Barhaim / Unsplash

Πώς να προστατέψετε τα βρέφη

Τα εμβόλια για τον COVID-19 δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, επομένως η γιατρός ρωτήθηκε εάν τα μωρά κάτω των 12 μηνών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

Απάντησε ότι δεν είναι σαφές εάν τα βρέφη έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και συνέστησε περιορισμό των επαφών εντός και εκτός σπιτιού, προσθέτοντας ότι οι επισκέπτες που βοηθούν στη φροντίδα των μωρών θα πρέπει να φορούν μια καλά τοποθετημένη μάσκα.

«Να σταματήσετε τις συγκεντρώσεις και να εξασφαλίσετε ότι κάθε μέλος του νοικοκυριού που πληροί τις προϋποθέσεις, θα εμβολιαστεί», κατέληξε.

 

Με πληροφορίες από ertnews & cbc.ca

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣταγόνες αντί γυαλιά πρεσβυωπίας; Ναι αλλά όχι χωρίς παρενέργειες
Επόμενο άρθροΞεκινά η εκπαίδευση 400 ατόμων για την φύλαξη των Πανεπιστημίων