Αρχική Ειδήσεις Ποιος κρατά το κατοικίδιο μετά το διαζύγιο; Οι Ισπανοί θεσμοθετούν «συνεπιμέλεια»

Ποιος κρατά το κατοικίδιο μετά το διαζύγιο; Οι Ισπανοί θεσμοθετούν «συνεπιμέλεια»

0
zeygari gata hutomo abrianto Unsplash
Hutomo Abrianto / Unsplash
Διαφήμιση

Από τις 5 Ιανουαρίου 2022 τα κατοικίδια θεωρούνται επισήμως μέλη της οικογένειας στην Ισπανία. Ως εκ τούτου, τα οικογενειακά δικαστήρια σε περίπτωση διαζυγίου θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τόσο τις ανάγκες της οικογένειας , όσο και την καλή διαβίωση του ζώου, όταν αποφασίζουν ποιος θα φροντίζει τον σκύλο, τη γάτα, το χρυσόψαρο, τη χελώνα ή το πουλί όταν πέσουν τίτλοι τέλους στις σχέσεις του ζευγαριού.

Σε περίπτωση διάλυσης λοιπόν  μιας σχέσης ή διαζυγίου, ποιος κρατά το κατοικίδιο; Σύμφωνα με το νέο νόμο που τέθηκε σε ισχύ από την Ισπανική Δικαιοσύνη, οι πρώην σύντροφοι θα μπορούν να διεκδικήσουν την εξολοκλήρου υιοθεσία του ζώου ή σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις να μοιραστούν την επιμέλειά του.

Τα ψιλά γράμματα του νόμου

Ο νόμος, ο οποίος τροποποιεί τον αστικό κώδικα της Ισπανίας, απαιτεί επίσης από τα δικαστήρια να λαμβάνουν υπόψη την ευημερία του ζώου όταν επιλύουν διαφορές σχετικά με το ποιος κληρονομεί ένα κατοικίδιο.

Είτε πρόκειται για εξωγαμικό χωρισμό είτε για διαζύγιο, μπορεί να υπάρξει κοινή επιμέλεια, οπότε οι δικαστικές αρχές πρέπει να βοηθήσουν στον καθορισμό ενός αριθμού ημερών για κάθε σύζυγο καθώς και των ευθυνών τους.

gata chris abney unsplash
Chris Abney / Unsplash

Σε περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη και όταν μια διαθήκη δεν προσδιορίζει τίποτα σε σχέση με τα ζώα συντροφιάς, τα κατοικίδια θα παραδίδονται στους κληρονόμους που τα διεκδικούν σύμφωνα με το νόμο.

Εάν κανένας από τους κληρονόμους δεν θέλει να φροντίσει το ζώο ή αν πολλοί κληρονόμοι διεκδικήσουν την επιμέλεια, ο δικαστής θα έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς και να εξετάσει τρίτους που ενδιαφέρονται να υιοθετήσουν το κατοικίδιο ζώο.

skylos jesse schoff unsplash
Jesse Schoff / Unsplash

To παράδειγμα άλλων Ευρωπαίων

Η Ισπανία είναι από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναγνωρίσει τα ζώα ως «αισθανόμενα όντα», προσχωρώντας στην ομάδα των «πρωτοπόρων» που περιλαμβάνει τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Αυστρία και την Πορτογαλία.

Η νομοθεσία, η οποία συντάχθηκε από τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές και τους αριστερούς εταίρους του συνασπισμού των Podemos, στοχεύει να τερματίσει τη νομική διαμάχη που συχνά ξεσπά μεταξύ των εν διαστάσει ζευγαριών για το ποιος κρατά τα κατοικίδια.

Ορίζει ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να «εγγυούνται» την ευημερία του κατοικίδιου ζώου και ότι εάν ο ένας από τους δύο σύζυγους έχει ιστορικό σκληρότητας προς τα ζώα ή έμφυλη βία κατά του πρώην συντρόφου του, μπορεί να αρνηθεί ή να χάσει την επιμέλεια του ζώου.

paidia skylos sabina fratila unsplash
Sabina Fratila / Unsplash
Διαφήμιση