Αρχική Ειδήσεις Παράταση στο κυνήγι αγριογούρουνου – Επιβεβλημένη ανάγκη ή μάστιγα;

Παράταση στο κυνήγι αγριογούρουνου – Επιβεβλημένη ανάγκη ή μάστιγα;

0
agriogourouna rolf schmidbauer unsplash
Αγριογούρουνα EIKONA: Rolf Schmidbauer / Unsplash
Διαφήμιση

Με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά που βρίσκεται προς δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, παρατείνεται η περίοδος θήρευσης αγριογούρουνων, δεδομένων των εκτεταμένων ζημιών που προκαλούν στις αγροτικές καλλιέργειες και του τεράστιου πληθυσμού αυτών στην ελληνική ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των αγριόχοιρων ξεπερνά τις 550.000. Ενώ, το κυνήγι αγριογούρουνου θα ασκείται κάθε Τετάρτη και Σαββατοκύριακο μέχρι την λήξη της κυνηγετικής περιόδου στις 28 Φεβρουαρίου.

Απανωτές παρατάσεις για περιορισμό των «επιδρομών»

Σε αμέσως προηγούμενο χρόνο, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε αποφασίσει την παράταση της κυνηγετικής περιόδου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου 2021 για την κατ’ εξαίρεση ελεγχόμενη δίωξη των αγριογούρουνων.

Η παράταση είχε  και πάλι κριθεί απαραίτητη καθώς «παρά τα διαχειριστικά μέτρα που λήφθηκαν μέχρι σήμερα, όπως η αυξημένη κάρπωση των αγριόχοιρων κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε δραστικά ο πληθυσμός τους, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή, ενώ γίνεται και συνεχής αναφορά στις μεγάλες ζημιές που προκαλούνται από αυτούς στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις».

Ο πληθυσμός των αγιογούρουνων, τα οποία κατατρώνε καλλιέργειες διαφόρων ειδών, εξανεμίζοντας το εισόδημα των παραγωγών σε όλη την χώρα, εξελίσσεται σε μάστιγα για την Ελληνική ύπαιθρο.

agriogourouno aneta voborilova unsplash
Aneta Voborilova / Unsplash

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις παραγωγών που σκέπτονται ακόμα και να αλλάξουν καλλιέργεια, αφού τα αγριογούρουνα τους εξαφανίζουν το εισόδημα και τις αποδόσεις.

Βέβαια, το κυνήγι από μόνο του δεν δίνει λύση. Οι περιφράξεις όπως και τα ηλεκτροφόρα καλώδια, που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις «επιδρομές», έχουν μεγάλο κόστος. Λόγο για τον οποίο ο αγροτικός πληθυσμός ζητά κάποιου είδους επιχορήγηση στους παραγωγούς ή την πρόβλεψη κατασκευής έργων προστασίας στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Στη Βουλή το θέμα των αποζημιώσεων παραγωγών

Την άμεση αποζημίωση των αγροτών για τις καταστροφές που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους από αγριόχοιρους ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό και τον υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα.

agriogourouno jacques dillies unsplash
Jacques Dillies / Unsplash

Με ερώτηση που κατέθεσεαν στη Βουλή, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζεται ότι «ο πολλαπλασιασμός των αγριόχοιρων στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων έχει λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες των παραγωγών».

Οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να μεριμνήσουν για την αποζημίωση των αγροτών για τις καταστροφές στις καλλιέργειές τους, αλλά  και τη λήψη μέτρων για τη μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων, όπως και μέτρα προστασίας των διερχόμενων οδηγών από τον κίνδυνο ατυχήματος, καθώς μεγάλος αριθμός αγριόχοιρων διασχίζουν επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους ορμητικά και κάθετα.

Το πρόβλημα εκθέτει με επιστολή του και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», και ζητά άμεσες παρεμβάσεις από πλευράς κυβέρνησης.

Κάντε κλικ στην παρακάτω φωτό για να διαβάσετε ολόκληρη την επιστολή

post

 

 

Διαφήμιση