Αρχική Ειδήσεις Οι New York Times αποθεώνουν την Κρήτη ως ανοιξιάτικο προορισμό χιονοδρομίας

Οι New York Times αποθεώνουν την Κρήτη ως ανοιξιάτικο προορισμό χιονοδρομίας

0
ski sebastian staines Unsplash
Sebastian Staines / Unsplash
Διαφήμιση

Σε ένα εκτενές αφιέρωμα για τους λάτρεις των σπορ οι New York Times αναδεικνύουν την Κρήτη ως τον απόλυτο προορισμό για το ανοιξιάτικο σκι, προτρέποντας «Όποιος θέλει το καλύτερο σκι την άνοιξη, ας δοκιμάσει την Κρήτη!»

Οι περιγραφές πραγματικά εντυπωσιάζουν. «Το σκι στην Κρήτη μπορεί να είναι ελάχιστα γνωστό, αλλά η τοπική ευλάβεια και ο σεβασμός για τα βουνά είναι βαθιά.
Το καλοκαίρι, οι βραχώδεις κοιλάδες, οι χαράδρες και οι κορυφές σχηματίζουν απέραντες, φλεγόμενες καυτές ερήμους.
Το χειμώνα, το χιόνι έχει συχνά μέτρα βάθος.
Τα βουνά της Κρήτης είναι η γενέτειρα και ο τόπος ταφής του μεγαλύτερου θεού της ελληνικής αρχαιότητας, του Δία. Ενώ και οι τρεις οροσειρές του νησιού είναι διάσπαρτες από ερείπια, ιερά, παρεκκλήσια και τις σπηλιές ελληνικών μυθολογικών μορφών».

ski vidar nordli mathisen unsplash
Vidar Nordli Mathisen – Unsplash

Οι λυρικές αναφορές στα όρη της Κρήτης σκιαγραφούν έναν «πραγματικό παράδεισο για τους σκιέρ που είναι πρόθυμοι να σκαρφαλώσουν στις στροφές τους χρησιμοποιώντας ελαφρύ εξοπλισμό περιήγησης αλπικού σκι και συνθετικά «δέρματα» αναρρίχησης που προσκολλώνται στις βάσεις του σκι για να ανέβουν.

Η ανταμοιβή: καλό χιόνι, μεγάλες καταβάσεις, μικρός κίνδυνος χιονοστιβάδων… και αυτό που είναι όλο και πιο δύσκολο να βρεθεί οπουδήποτε, έλλειψη άλλων σκιέρ που αναζητούν όλα αυτά τα πράγματα».

ski guillaume groult Unsplash
Guillaume Groult / Unsplash

«Κάποτε η Κρήτη είχε τελεφερίκ. Κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής άνθησης στα τέλη της δεκαετίας του ’70, χτίστηκε ένα χιονοδρομικό καταφύγιο και ένας αναβατήρας σε ένα χιονισμένο οροπέδιο στους πρόποδες του Ψηλορείτη.

Ο ανελκυστήρας τελικά αφαιρέθηκε, αλλά ο πέτρινος σκελετός του καταλύματος παραμένει, μια απόκοσμη υπενθύμιση μιας άλλης εποχής».

Εαν πάτε

Θα χρειαστείτε έναν έμπειρο οδηγό σκι, που να γνωρίζει τις πλαγιές στις τρεις οροσειρές του νησιού και, ιδανικά, να μπορεί επίσης να συμβουλεύει και να οργανώνει άλλες λεπτομέρειες. Ταξίδια στην Κρήτη, ξενοδοχεία και μεταφορές στο νησί.

Πότε να πάτε

Τέλη Φεβρουαρίου έως Μάρτιο, το πολύ αρχές Απριλίου. Οι ντόπιοι σκιέρ είναι φιλικοί και πρόθυμοι να μοιραστούν την αγάπη τους για το σκι στην Κρήτη.

Ο αγώνας σκι Pierra Creta είναι κάτι μεταξύ φεστιβάλ κρητικού σκι και ορεινής κουλτούρας όσο και διαγωνισμός. Για φέτος, έχει προγραμματιστεί για το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου.

Πού να μείνετε

Το λιμάνι των Χανίων, με δεκάδες ξενοδοχειακές επιλογές, είναι μια γοητευτική και βολική βάση, σε μικρή απόσταση από την οροσειρά των Λευκών Ορέων.

Διαφήμιση