Αρχική Επιλεγμένα Οι ΗΠΑ “βλέπουν” προβοκάτσια στην Ουκρανία – Το Κρεμλίνο διαψεύδει

Οι ΗΠΑ “βλέπουν” προβοκάτσια στην Ουκρανία – Το Κρεμλίνο διαψεύδει

0
Βλαντιμίρ Πούτιν
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σκηνικό έντασης στήνεται στην Ουκρανία με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν αιχμές για προβοκάτσια, μετά από μία βδομάδα αποτυχημένης διπλωματίας.

Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Ρωσία έχει ήδη τοποθετήσει σαμποτέρ στην Ουκρανία προκειμένου να πραγματοποιήσει προβοκάτσια ως πρόσχημα για μια ρωσική επίθεση. Μάλιστα η Ουάσιγκτον προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.

Οι ισχυρισμοί ήρθαν την ημέρα μιας μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεσης που έγινε σε ιστότοπους της ουκρανικής κυβέρνησης και εν μέσω νέων αναφορών για ρωσικό στρατιωτικό υλικό που κινείται από την Άπω Ανατολή με κατεύθυνση προς τα δυτικά.

Όλα αυτά μετά από μία εβδομάδα αποτυχημένης διπλωματίας με αποτυχημένες συνομιλίες στη Γενεύη, τις Βρυξέλλες και τη Βιέννη, οι οποίες δεν κτάφεραν να εκτονώσουν την κρίση που έχει προκληθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.

Κρεμλίνο: Ανυπόστατα τα δημοσιεύματα

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε τα δημοσιεύματα και τις αναφορές δυτικών μέσων ενημέρωσης για πιθανή προβοκάτσια που ετοιμάζει η Ρωσία στο Ντονμπάς (ανατολική Ουκρανία), όπου έχει σταλεί ομάδα πρακτόρων γι αυτό τον σκοπό, ως ανυπόστατα και ατεκμηρίωτα.

«Μέχρι στιγμής αυτές οι δηλώσεις είναι αβάσιμες και ατεκμηρίωτες», δήλωσε στο πρακτορείο TASS σχολιάζοντας διάφορα σχετικά δημοσιεύματα δυτικών μέσων ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και του CNN το οποίο επικαλέσθηκε πηγή στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αμερικανικά δημοσιεύματα

Νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης, είχε μεταδώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμάζει «προβοκάτσια» «υπό ξένη σημαία» στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με το CNN οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ρωσία «εκ των προτέρων έχει αναπτύξει μια ομάδα πρακτόρων» για να πραγματοποιήσουν μυστική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την πηγή του CNN, αυτό μπορεί να αποτελέσει αφορμή για «να δικαιολογηθεί η εισβολή» ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

Αμερικανός αξιωματούχος είχε επίσης δηλώσει νωρίτερα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για το ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για μια εισβολή στην Ουκρανία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα πολέμου, εάν η διπλωματία δεν επιτύχει τους στόχους της.

«Στο πλαίσιο των σχεδίων της, η Ρωσία θέτει τις βάσεις για να έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει ένα πρόσχημα για εισβολή, μεταξύ άλλων μέσω δραστηριοτήτων δολιοφθοράς και επιχειρήσεων πληροφόρησης, κατηγορώντας την Ουκρανία ότι ετοιμάζει επικείμενη επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία», δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Παρόμοιες αναφορές, αναφέρει το TASS είχαν η εφημερίδα The Washington Post, και τα πρακτορεία Agence France-Presse και Bloomberg.

Για σοβαρές συνέπειες προειδοποιεί η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε προγενέστερες δηλώσεις είχε υπογραμμίσει ότι η Ρωσία δεν συνιστά για κανέναν απειλή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν τέτοιες προκλήσεις για να δικαιολογήσουν τέτοιους είδους δηλώσεις, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι οποίες απόπειρες επίλυσης της κρίσης στην νοτιοανατολική Ουκρανία με στρατιωτικά μέσα, θα έχουν τις πιο σοβαρές συνέπειες.

Διαφήμιση