Αρχική Ελλάδα ΟΑΣΕ: Ο κίνδυνος πολέμου μεγαλύτερος από ποτέ με αιχμή το ουκρανικό

ΟΑΣΕ: Ο κίνδυνος πολέμου μεγαλύτερος από ποτέ με αιχμή το ουκρανικό

0
russia usa
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Με στόχο να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας, Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων τους, σήμερα στη Βιέννη διεξήχθη το διαρκές συμβούλιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η διμερής συνάντηση Ρώσων και Αμερικανών διπλωματών στη Γενεύη και οι συνομιλίες του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για το Ουκρανικό, χθες.

Ο Μάικλ Κάρπεντερ, εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην εκτόνωση των εντάσεων στη συνάντηση της Πέμπτης.

“Τύμπανα πολέμου”

«Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται δυνατά και η ρητορική οξύνεται», είπε ο Κάρπεντερ στους δημοσιογράφους στη συνέχεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι οι συνομιλίες του ΟΑΣΕ είχαν παγιώσει τη διεθνή υποστήριξη προς την Ουκρανία ενόψει των «παράνομων τελεσιγράφων και στρατιωτικών πιέσεων από τη Ρωσία», όπως είπε. Είπε ότι οι δυτικοί σύμμαχοι της χώρας συμμερίζονται τη θέση της Ουκρανίας ότι θα πρέπει να είναι ελεύθερη να επιλέξει σε ποιες συμμαχίες ασφαλείας θα ενταχθεί, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ.

«Η Ουκρανία θα συνεχίσει επίσης να εργάζεται ενεργά με τους εταίρους για την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου πακέτου για την αποτροπή της Ρωσίας από ένα νέο κύμα πολέμου στην Ευρώπη, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει», είπε, σε σχόλιο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του .

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Zbigniew Rau, προειδοποίησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο πολέμου τα τελευταία 30 χρόνια.

Ο Rau απευθυνόταν στα 57 έθνη του ΟΑΣΕ, ενός οργανισμού που περιλαμβάνει τη Ρωσία, την Ουκρανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα ευρωπαϊκά κράτη. Ήταν η τρίτη φορά αυτή την εβδομάδα που η Ρωσία συζητούσε για την ασφάλεια με δυτικές χώρες.

Ο Πολωνός υπουργός, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του ΟΑΣΕ, είπε στους δημοσιογράφους ότι «δεν μπορεί να πει ότι επίκειται σημαντική πρόοδος» στις συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ δεσμεύτηκε να ξεκινήσει διάλογο.

«Φαίνεται ότι ο κίνδυνος πολέμου στην περιοχή του ΟΑΣΕ είναι τώρα μεγαλύτερος από ποτέ τα τελευταία 30 χρόνια», είχε πει ο Ράου στους αντιπροσώπους νωρίτερα. «Εδώ και αρκετές εβδομάδες βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την προοπτική μιας μεγάλης στρατιωτικής κλιμάκωσης στην Ανατολική Ευρώπη».

“Βαθιές διαφορές”

Το ΝΑΤΟ και η Μόσχα έκαναν λόγο χθες Τετάρτη για βαθιές “διαφορές” στο θέμα της ασφάλειας στην Ευρώπη.

“Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα. Βασικός μας στόχος είναι να εδραιώσουμε έναν διάλογο”, συνόψισε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ Μάικλ Κάρπεντερ.

“Ναι, οι θέσεις μας έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με αυτές (της Μόσχας), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να βρούμε πεδία συνεννόησης”, πρόσθεσε μιλώντας στο ρωσικό, ανεξάρτητο τηλεοπτικό δίκτυο Dozhd. Στόχος είναι “να ορίσουμε υπό ποιες μορφές μπορεί να εμβαθύνουμε τις συνομιλίες τους επόμενους μήνες”.

Η σημερινή ήταν η πρώτη συνεδρίαση της χρονιάς για τον ΟΑΣΕ, παρουσία των πρεσβευτών των 57 χωρών μελών του.

“Εξαιρετικά ανήσυχος” ο Αμερικανός πρεσβευτής

ΗΠΑ και Ευρώπη κατηγορούν τη Ρωσία ότι σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να απαντά ότι η ανάπτυξη δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στη μεθόριο με τη γειτονική χώρα αποτελούν αντίδραση στην αυξανόμενη και εχθρική παρουσία στην περιοχή του ΝΑΤΟ.

Επί του πεδίου, οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί για τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ στις περιοχές της Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους, αυτονομιστές αντάρτες, όπως κατήγγειλε ο Αμερικανός πρεσβευτής ο οποίος δήλωσε “εξαιρετικά ανήσυχος”.

Από το 2014 ο ΟΑΣΕ έχει αναλάβει να ελέγχει αν γίνονται σεβαστές οι ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι αποστολές επιθεώρησης προς το παρόν δεν έχουν εντοπίσει κάτι ασυνήθιστο επί του πεδίου”, αλλά στα σύνορα “μας είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι συμβαίνει”, εξήγησε ο Κάρπεντερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ φάνηκε επίσης ανήσυχος χθες Τετάρτη. “Ο κίνδυνος μιας νέας σύγκρουσης είναι πραγματικός. Η έξοδος από την κρίση βασίζεται στη Ρωσία. Πρέπει να δεσμευθεί υπέρ της αποκλιμάκωσης”, τόνισε.

 

Διαφήμιση