Αρχική Ειδήσεις Καζακστάν: Πρωτοφανείς ταραχές με αφορμή την άνοδο τιμών ενέργειας

Καζακστάν: Πρωτοφανείς ταραχές με αφορμή την άνοδο τιμών ενέργειας

0
kazakhstan01
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές φυσικού αερίου ήταν η θρυαλλίδα που προκαλέσει χάος στο Καζακστάν. Σύντομα  έγινε σαφές ότι η οργή δεν επικεντρώνεται στενά στις τιμές του υγραερίου. Μια κυβερνητική ανακοίνωση ότι η τιμή θα καθοριστεί σε χαμηλότερο επίπεδο δεν συνέβαλε καθόλου στο να κατευναστεί η  διαμαρτυρία.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν απείλησε να καταστείλει ανελέητα τις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε ολόκληρη τη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι ταραχές οδήγησαν σε θανάτους και τραυματισμούς μεταξύ των αξιωματικών επιβολής του νόμου.

«Ως αρχηγός του κράτους… Σκοπεύω να ενεργήσω όσο πιο σκληρά γίνεται», είπε ο Κασίμ-Ζομάρτ Τοκάγιεφ σε τηλεοπτική ομιλία το απόγευμα της Τετάρτης. «Αυτό είναι ζήτημα ασφάλειας της χώρας μας. Είμαι σίγουρος ότι ο κόσμος θα με στηρίξει», πρόσθεσε, λέγοντας ότι δεν σχεδιάζει να φύγει από την πρωτεύουσα της χώρας.

Υπήρξαν αναφορές ότι διαδηλωτές εισέβαλαν στο αεροδρόμιο στο Αλμάτι, την εμπορική πρωτεύουσα της χώρας και τη μεγαλύτερη πόλη. Πολλές πτήσεις προς το αεροδρόμιο ακυρώθηκαν.

Αύξηση στις τιμές καυσίμων

Νωρίτερα σήμερα, ο Τοκάγιεφ αποδέχτηκε την παραίτηση της κυβέρνησης και εισήγαγε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε αρκετές επαρχίες σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι κινήσεις απέτυχαν να αποτρέψουν τα εξαγριωμένα πλήθη.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στα δυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο, μετά την απότομη αύξηση των τιμών στα καύσιμα, αλλά εξαπλώθηκαν γρήγορα και αιφνιδίασαν τις αρχές του Καζακστάν και τους διεθνείς παρατηρητές.

kazakhastan1

Στο Αλμάτι, σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών και το δημαρχείο πυρπολήθηκε, με καπνούς και φλόγες ορατές από αρκετούς ορόφους του επιβλητικού κτιρίου.

Σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Ακτόμπε στα δυτικά της χώρας, πλήθη προσπάθησαν να εισβάλουν σε κυβερνητικά κτίρια. Υπήρχαν αναφορές και βίντεο με αυτοκίνητα της αστυνομίας που πυρπολήθηκαν και οχήματα ασφαλείας που κατασχέθηκαν από το πλήθος.

kazakhstan AJ

Άνδρες με αστυνομικές στολές εθεάθησαν να καταθέτουν τα κράνη και τις ασπίδες τους σε έναν σωρό και να ενώνονται με τους διαδηλωτές. “Έρχονται με το μέρος μας!”, φώναξε μια γυναίκα ενώ αγκάλιαζε έναν άλλον διαδηλωτή, μετέδωσε το AFP.

Προειδοποίηση της Ρωσίας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι το Καζακστάν μπορεί να επιλύσει μόνο του τα προβλήματά του και ότι είναι σημαντικό να μην υπάρξει καμία εξωτερική ανάμειξη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το Καζακστάν δεν ζήτησε από τη Ρωσία βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις διαδηλώσεις που προκάλεσαν την παραίτηση της κυβέρνησής του σήμερα, πρόσθεσε το πρακτορείο επικαλούμενο τις δηλώσεις του Πεσκόφ.

Η Ρωσία δείχνει μεγάλη ευαισθησία στην πρόκληση αναταραχών στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, για τις οποίες θεωρεί ότι ανήκουν στην σφαίρα επιρροής της, και έχει στο παρελθόν κατηγορήσει τη Δύση ότι πυροδοτεί εξεγέρσεις σε χώρες όπως η Γεωργία και η Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε παράλληλα, σύμφωνα με το RIA, ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Καζακστάν και ότι υπολογίζει “στην εξομάλυνσή της το συντομότερο δυνατό”.

Η Ρωσία διατηρεί στενές σχέσεις με το Καζακστάν και η Ρωσία εξαρτάται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ ως βάση εκτόξευσης για όλες τις ρωσικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές. Υπάρχει επίσης μια σημαντική εθνική ρωσική μειονότητα. Σύμφωνα με το World Factbook της CIA περίπου το 20% του πληθυσμού του Καζακστάν είναι Ρώσοι εθνικά.

Με πληροφορίες από AP, theGuardian, cnn
Διαφήμιση