Αρχική Ειδήσεις Κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ: «Τσουνάμι» αγωγών από εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού

Κακοκαιρία ΕΛΠΙΔΑ: «Τσουνάμι» αγωγών από εγκλωβισμένους της Αττικής Οδού

0
Xalandri ELPIDA eurokinissi
Στιγμιότυπο από το Χαλάνδρι, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, τρείς ημέρες μετά την έντονη χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία "Ελπίς". (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ασαφή και ανεπαρκή χαρακτηρίζουν την αποζημίωση των 2.000 ευρώ που έχει ανακοινώσει ότι θα λάβουν από την Αττική Οδό, πολλοί οδηγοί που εγκλωβιστηκαν στον αυτοκινητόδρομο κατά την έξαρση του καιρικού φαινομένου ΕΛΠΙΔΑ, με την δικηγόρο τους Γιάννα Παναγοπούλου, να διευκρινίζει τις αιτιάσεις αλλά και τις δικαιότερες διεκδικήσεις τους.

«Χιλιάδες συνάθρωποί μας, εγκλωβισμένοι στην Αττική Οδό αλλά και σε άλλους δρόμους υπέστησαν μια ταλαιπωρία. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, ως προς την ανακοίνωση η οποία εξεδόθη, ως προς τα 2.000 ευρώ ανά όχημα. Απευθύνονται σε εμάς οι πολίτες και μας δίνουν εντολή να κινηθούμε νομικά γιατί δεν έχει διευκρινιστεί τι συμβαίνει, όπως στην περίπτωση που κάποιος εγκλωβισμένος επέβαινε σε ταξί» δήλωσε στην ΕΡΤ η δικηγόρος Γιάννα Παναγοπούλου.

Τα κενά και οι ασάφειες της ανακοίνωσης αποζημιώσεων

Στο δικηγορικό γραφείο της κ. Παναγοπούλου έχει απευθυνθεί ήδη εγκλωβισμένος επιβάτης σε ταξί, ο οποίος είναι καρδιοπαθής. «Εγκλωβίστηκε επιστρέφοντας από τη δουλειά του στην Αττική Οδό, μέσα σε ταξί και παρέμεινε εκεί πάνω από 22 ώρες. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε χωρίς τα φάρμακά του, χωρίς νερό, χειρουργημένος πριν από ενάμιση μήνα. Υπέστη μια περιπέτεια άνευ προηγουμένου σε ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προβλεφθεί».

Όπως διευκρίισε η δικηγόρος, υπάρχουν περιπτώσεις όπου εργαζόμενοι εγκλωβίστηκαν και τώρα είναι άγνωστο αν η αποζημίωση για την ταλαιπωρία πάει σε αυτούς ή στην επιχείρηση στην οποία ανήκει το όχημα.

«Σε εταιρικό βαν επέβαιναν έξι εργαζόμενοι, οι οποίοι έμειναν 18 ώρες στο δρόμο, χωρίς νερό και τροφή και γεννάται το ερώτημα πώς θα αποζημιωθούν οι πολίτες που υπέστησαν αυτή την ταλαιπωρία. Υπάρχουν πολλά κενά. Οι πολίτες αναγκάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να δικαιωθούν για την ταλαιπωρία. Πελάτης μου, ο οποίος επέβαινε στο ταξί, πλήρωσε 350 ευρώ. Έμεινε πάνω από 20 ώρες εγκλωβισμένος στο ταξί και ήταν υποχρεωμένος να καταβάλλει τα χρήματα αυτά στον οδηγό παρά αυτές τις συνθήκες».

Απαίτηση περαιτέρω διευκρινίσεων

Σύμφωνα με την ίδια είναι πολύ μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου να προσφύγει νομικά εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας του αυτοκινητόδρομου γιατί κινδύνευσε η υγεία και η ζωή τους, σε ένα καιρικό φαινόμενο που είχε προβλεφθεί.

«Έχουμε και περιπτώσεις επαγγελματικών οχημάτων όπου οι οδηγοί εγκατέλειψαν πεζοί και όταν επέστρεψαν τα βρήκαν κατεστραμμένα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έννομο συμφέρον να αρνηθούν το ποσό των 2.000 ευρώ και να κινηθούν νομικά και να προσφύγουν στα αστικά και ποινικά δικαστήρια», εξήγησε.

«Δεν έχει διευκρινιστεί επίσηςς, εάν κάποιος αποδεχθεί το ποσό της αποζημίωσης, θα του ζητηθεί να δηλώσει παραίτηση από οποιαδήποτε άλλη αξίωση;», πρόσθεσε.

Αναφορικά  το ζήτημα της αποζημίωσης εγκλωβισμένων οδηγών σε κεντρικές λεωφόρους της Αττικής όπως η Λεωφόρος Μαραθώνος και Μεσογείων Μεσογείων, η κ.Παναγοπούλου ενημέρωσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, στις οποίες εκτέθεικαν εγκαταλείποντας αυτοκίνητα ή μέσα μεταφοράς και με αποτέλεσμα να οδηγηθούν με σοβαρά κρυοπαγήματα στα νοσοκομεία. «Έχουν μάρτυρες» διευκρίνισε η δικηγόρος, επισημαίνοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα στραφούν εναντίον της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως επεσήμανε, θα πρέπει οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποζημιωθεί ο κόσμος γιατί σε διαφορετική περίπτωση τον λόγο θα τον έχει η Δικαιοσύνη.

Διαφήμιση