Αρχική Καταστροφές Ηφαίστειο Ειρηνικού: Η Τόνγκα μοιάζει με σεληνιακό τοπίο

Ηφαίστειο Ειρηνικού: Η Τόνγκα μοιάζει με σεληνιακό τοπίο

0
tonga
Διαφήμιση

Συνταξη: ecozen.gr

Μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη στην Τόνγκα που προκάλεσε κύματα τσουνάμι έχει πνίξει τα νησιά του Ειρηνικού με στάχτη, έκοψε το ρεύμα και διέκοψε τις επικοινωνίες.

Χώρες του Ειρηνικού και ανθρωπιστικές οργανώσεις πασχίζουν να αποκαταστήσουν δίαυλους επικοινωνίας με την Τόνγκα, σήμερα Κυριακή, μετά από το τσουνάμι που προκάλεσε η τεράστια έκρηξη ηφαιστείου, εγείροντας ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στη μικρή νησιωτική χώρα.

Η έκρηξη του ηφαιστείου

Ένα υποθαλάσσιο ηφαίστειο στο αρχιπέλαγος της Τόνγκα εξερράγη χθες Σάββατο, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι και εντολές εκκένωσης στις παράκτιες περιοχές της Τόνγκα καθώς και σε άλλα νησιά του Νότιου Ειρηνικού, όπου εικόνες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παλιρροϊκά κύματα να πέφτουν πάνω σε οικήματα στις ακτές.

Οι γραμμές τηλεφωνίας και ίντερνετ ήταν «νεκρές» στις 18:40 (τοπική ώρα) του Σαββάτου, αφήνοντας τους περίπου 105.000 κατοίκους της Τόνγκα ουσιαστικά απομονωμένους, αφού κάθε μορφή επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο ήταν αδύνατη.

Ανησυχία και από Νέα Ζηλανδία

«Οι εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου κοντά στα νησιά Τόνγκα είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε νωρίτερα η Τζασίντα Αρντέρν, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, χώρα η οποία απέχει περίπου 2.400 χιλιόμετρα. Συμπλήρωσε ότι τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών καταβάλλουν προσπάθειες για να καθορίσουν τι χρειάζεται και πώς η Νέα Ζηλανδία μπορεί να βοηθήσει.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχουν για την ώρα αναφορές για θύματα, υπογραμμίζοντας ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι περιορισμένες.

Παράλληλα το γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ICFRC) στα Φίτζι ανέφερε πως παρακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά δεν έχει ενημέρωση για καταστροφές ή θύματα.

Έως και 80.000 άνθρωποι  μπορεί να επηρεαστούν, δήλωσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Ωστόσο, οι πληροφορίες παραμένουν ελάχιστες και η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία στέλνουν πτήσεις επιτήρησης για να εκτιμήσουν την έκταση της ζημιάς.

Επείγουσα βοήθεια

Η Katie Greenwood της IFRC στα Φίτζι είπε ότι χρειαζόταν επειγόντως βοήθεια.

«Υποπτευόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν έως και 80.000 άνθρωποι σε ολόκληρη την Τόνγκα που επηρεάζονται είτε από την ίδια την έκρηξη είτε από το κύμα τσουνάμι και τον πλημμυρισμό ως αποτέλεσμα της έκρηξης», είπε.

“Αυτό ήταν ένα σοκ για τους ανθρώπους, επομένως ανησυχούμε για αυτά τα εξωτερικά νησιά και είμαστε πολύ πρόθυμοι να ακούσουμε από τους ανθρώπους.”

Το συγκεκριμένο ηφαίστειο έχει εκραγεί επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά η έκρηξη του Σαββάτου ήταν τόσο ισχυρή που ακόμη και κάτοικοι των μακρινών Φίτζι και της Νέας Ζηλανδίας ανέφεραν ότι την άκουσαν.

Δορυφορικές εικόνες απαθανάτισαν την έκρηξη του ηφαιστείου που έστειλε σύννεφα καπνού σε ύψος 20 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο ουρανός πάνω από τα νησιά Τόνγκα σκοτείνιασε από την ηφαιστειακή τέφρα.

tonga1
Εικόνα: Δορυφορική φωτογραφία

Σεληνιακό τοπίο

Οι ντόπιοι λένε ότι η Τόνγκα μοιάζει «σαν σεληνιακό τοπίο» αφού έχει επικαλυφθεί με ένα στρώμα ηφαιστειακής τέφρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σκόνη μόλυνε τα αποθέματα νερού και καθιστούσε το γλυκό νερό ζωτικής σημασίας, είπε η κυρία Άρντερν την Κυριακή.

Φιλανθρωπικές οργανώσεις ανέφεραν ότι η στάχτη και ο καπνός ώθησαν τις αρχές να ζητήσουν από τους ανθρώπους να πίνουν εμφιαλωμένο νερό και να φορούν μάσκες προσώπου για να προστατεύουν τους πνεύμονές τους.

tonga 2
Εικόνα: Laviniah Tupou FB

Καθώς ο ουρανός σκοτείνιαζε με στάχτη, βίντεο έδειχναν μποτιλιαρίσματα καθώς οι άνθρωποι έφευγαν από περιοχές χαμηλού υψομέτρου με αυτοκίνητα. Ώρες αργότερα, το διαδίκτυο και οι τηλεφωνικές γραμμές της Τόνγκα έκλεισαν, καθιστώντας τους 105.000 κατοίκους του νησιού σχεδόν εντελώς απρόσιτους.

Πριν από τη μεγαλύτερη έκρηξη, το ηφαίστειο είχε εκραγεί για αρκετές ημέρες. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Τόνγκα είχε προειδοποιήσει ότι σε ορισμένες περιοχές είχε αναφερθεί μυρωδιά θείου και αμμωνίας.

Με πληροφορίες από BBC και AFP

Διαφήμιση