Αρχική Τεχνολογία Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε άλλο ένα νέο υπερηχητικό όπλο

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε άλλο ένα νέο υπερηχητικό όπλο

0
NKOREA
Eικόνα: Chung Sung-Jun/Getty Images)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το πρόγραμμα υπερηχητικών όπλων της Βόρειας Κορέας φαίνεται να επεκτείνεται. Την Τετάρτη (5 Ιανουαρίου) ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε μια επιτυχημένη δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου. Πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια δοκιμή της Β. Κορέας σε λίγο περισσότερο από τρεις μήνες. 

Το όχημα πραγματοποίησε έναν πλευρικό ελιγμό 75 μιλίων (120 χιλιομέτρων) και «χτύπησε με ακρίβεια» έναν στόχο 435 μίλια (700 χλμ.) από το σημείο εκτόξευσης, σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το κρατικό Κορεατικό Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (KCNA).

«Η δοκιμαστική εκτόξευση έδειξε ξεκάθαρα τον έλεγχο και τη σταθερότητα του υπερηχητικού όπλου. Συνδύαζε την πτήση με άλμα ολίσθησης πολλαπλών σταδίων και την ισχυρή πλευρική κίνηση», αναφέρει η δήλωση του KCNA .

Η πρώτη εκτόξευση

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε την πρώτη υπερηχητική δοκιμαστική εκτόξευση στις 28 Σεπτεμβρίου . Αυτή η δοκιμή αφορούσε έναν πύραυλο που ονομάζεται Hwasong 8, ο οποίος προφανώς έφερε διαφορετικό τύπο υπερηχητικού οχήματος από αυτό που πέταξε την Τετάρτη. 

“Φαίνεται ότι οι Βορειοκορεάτες προσδιόρισαν τα υπερηχητικά ανεμόπτερα ως στρατιωτική απαίτηση (πιθανώς επειδή το αντιλαμβάνονται ότι είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του BMD [άμυνα βαλλιστικών πυραύλων]). Μετά από αυτό, πιθανότατα ενέκριναν τουλάχιστον δύο ξεχωριστά αναπτυξιακά προγράμματα (Hwasong 8, αυτό)», δήλωσε η Ankit Panda, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace’s Nuclear Policy Programme, μέσω Twitter την Τετάρτη .

Τα υπερηχητικά οχήματα εξ ορισμού ταξιδεύουν τουλάχιστον πέντε φορές γρηγορότερα από την ταχύτητα του ήχου, ή 5 Mach. Αλλά η ταχύτητα δεν είναι το κύριο σημείο πώλησής τους, όσο η ευελιξία. Επειδή τα υπερηχητικά είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να απορριφθούν από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους , που ακολουθούν προβλέψιμες τροχιές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα έχουν δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη υπερηχητικών όπλων τα τελευταία χρόνια, θεωρώντας τα ως πιθανούς παράγοντες αλλαγής του παιχνιδιού στις επερχόμενες συγκρούσεις. Η Βόρεια Κορέα προφανώς έκανε τον ίδιο υπολογισμό.

Η ανησυχία για τη Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα απέχει πολύ από το να είναι μεγάλη δύναμη, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί στενά τα πυραυλικά και οπλικά της προγράμματα, επειδή διαθέτει πυρηνικά όπλα και διευθύνεται από έναν δικτάτορα, τον Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι επιρρεπής σε έντονες απειλές κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα είναι επίσης στο φάσμα των εχθρών. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε να καταδικάσει τη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας πολυάριθμες κυρώσεις που σχετίζονται με τα όπλα την τελευταία μιάμιση δεκαετία. Αλλά η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να αψηφά τέτοια μέτρα. Για παράδειγμα, το έθνος πραγματοποίησε τέσσερις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις το περασμένο φθινόπωρο, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης Hwasong 8 και μιας δοκιμής τον Οκτώβριο που περιελάμβανε έναν βαλλιστικό πύραυλο εκτοξευόμενου από υποβρύχιο. 

«Είναι πραγματικά λυπηρό που η Βόρεια Κορέα έχει εκτοξεύσει επανειλημμένα πυραύλους από πέρυσι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα την Τετάρτη, σύμφωνα με τους New York Times . «Η ιαπωνική κυβέρνηση θα ενισχύσει  την επιτήρηση περισσότερο από ποτέ».

Διαφήμιση