Αρχική Ειδήσεις Η Ελλάδα στον «πάγο» με θερμοκρασίες… Βόρειου Πόλου

Η Ελλάδα στον «πάγο» με θερμοκρασίες… Βόρειου Πόλου

0
polikes thermokrasies
Διαφήμιση

Το αποτύπωμα του έκτακτου καιρικού φαινομένου «ΕΛΠΙΔΑ» που έπληξε τις τελευταίες ημέρες την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια ήταν έντονο, δημιουργώντας σειρά προβλημάτων. Οι πολικές ωστόσο θερμοκρασίες της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου, καθιστούν τη χώρα μας «πρωταθλήτρια» χαμηλών θερμοκρασιών… ανταγωνιστικότερων εκείνων που σημειώθηκαν σε περιοχές του Βόρειου Πόλου.

Το δίκτυο ενημέρωσης για τον καιρό και το κλίμα, Climatebook,  αποτύπωσε τις εντυπωσιακές θερμοκρασίες που επικράτησαν στον πλανήτη, με τα υπερμεγέθη ύψη χιονιού στην ανατολική, ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα «πέριξ του Αιγαίου», να την βυθίζουν σε δριμύ ψύχος.

T2m 26Jan22

Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού μετά το πέρας των χιονοπτώσεων, είναι το δριμύ ψύχος, κυρίως νωρίς το πρωί και λόγω του ανέφελου ουρανού, όπου σε συνδυασμό με το φρέσκο χιόνι δημιούργησαν συνθήκες έντονης θερμοκρασιακής αναστροφής σε κλειστές πεδιάδες και οροπέδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το πρωινό της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου του 2022 πολλές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας να καταγράψουν θερμοκρασίες ακόμα και κάτω των -15 °C.

Ειδικότερα, ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Ε.Α.Α/meteo.gr στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας, στα 133μ υψόμετρο, κατέγραψε νωρίς το πρωί ελάχιστη θερμοκρασία -18.1 °C, μια τιμή χαμηλότερη και από καταγραφές σε περιοχές αρκετά χιλιόμετρα βορειότερα του Αρκτικού κύκλου.

meteo1

Όπως φαίνεται και στον χάρτη, το Λευκοχώρι Φθιώτιδας μια πεδινή περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος, κατέγραψε χθες ελάχιστη θερμοκρασία κατά 8.6°C χαμηλότερη απ’ ότι το Hornsund στο Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, με την απόσταση που χωρίζει τις δύο περιοχές να είναι περίπου 4.300km.

Πηγή: Climatebook.gr

Διαφήμιση