Αρχική Ειδήσεις Γρίφος η επιδρομή «λύκων» στο Διόνυσο – Έκτακτη σύσκεψη στο Δασαρχείο

Γρίφος η επιδρομή «λύκων» στο Διόνυσο – Έκτακτη σύσκεψη στο Δασαρχείο

Δυο σκύλοι βρέθηκαν κατακρεουργημένοι σε καταφύγιο του Διονύσου στην Αττική, με τους αρμόδιους να εξετάζουν το ενδεχόμενο επίθεσης λύκων.

0
lykos geran de klerk unsplash
Geran de Klerk / Unsplash
Διαφήμιση

Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής Διονύσου στην Αττική, από δυο διαδοχικά περιστατικά επίθεσης σε σκύλους καταφυγίου της περιοχής που κατέληξαν μετά από πολλαπλά δαγκώματα στην περιοχή της κοιλιάς. Το Δασαρχείο Διονύσου μάλιστα συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη προκειμένου να εκτιμήσει το ενδεχόμενο επιδρομής λύκων και να οργανώσει σχέδιο προστασίας της κατοικημένης περιοχής.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί και ομάδες περιφρούρησης από την φιλοζωϊκή οργάνωση που φιλοξενούσε τα δυο αδέσποτα σκυλιά στο καταφύγιο όπου κατακρεουργήθηκαν.

Μαρτυρίες κατοίκων αναφέρουν ότι είδαν έναν λύκο να τριγυρνά στην περιοχή, ενώ, τα μέλη της φιλοζωϊκής οργάνωσης αποκλείουν το ενδεχόμενο να δέχτηκαν επίθεση από άλλα σκυλιά. Τονίζουν ότι όλα τα ζώα που φιλοξενούνται στα ειδικά «καταφύγια» δεν έχουν πρόβλημα με την τροφή καθώς αυτή εξασφαλίζεται σε καθημερινή βάση. «Ούτε αγριογούρουνο θα μπορούσε να εισχωρήσει στο χώρο, καθώς η περίφραξη έχει ύψος σχεδόν τρία μέτρα», εξηγούν τα μέλη της φιλοζωϊκής.

Και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, Anima, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προσανατολίζονται στην πιθανότητα επίθεσης λύκων στον Διόνυσο, λόγω της επίθεσης που υπέστησαν οι σκύλοι στην κοιλιά.

Σύμφωνα με αναφορές από τοπικές ιστοσελίδες και ομάδες κατοίκων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιθανό να εμφανίστηκαν λύκοι τις τελευταίες ημέρες και στη Νέα Ερυθραία, ενώ ορισμένοι μιλούν για κοπάδι.

Το πιθανότερο είναι να πέρασαν κάτω από τις υπόγειες διαβάσεις της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, λόγω χιονιού, σχολιάζουν κάτοικοι της περιοχής.

 

«Καλλιστώ»: Δεν υπάρχει «Μονόλυκος» στο Διόνυσο

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε από τα δύο νεκρά σκυλιά, θέση κλήθηκε να πάρει και η περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ», με  τον υπεύθυνο επικοινωνίας Γιώργο Θεοδωρίδη, να διευκρινίζει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «Δεν υπάρχει “Μονόλυκος”, το είδος δηλαδή λύκου που κάποιοι “βάφτισαν” ως τον δράστη των επιθέσεων σε δύο σκυλιά στον Διόνυσο».

«Στην Ελλάδα» σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη ζει ο γκρίζος λύκος (Canis lupus) και δεν υπάρχει πουθενά είδος που να λέγεται “Μονόλυκος”, «πρόκειται για νεολογισμό», δήλωσε ζναγνωρίζοντας ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινίσεις για το αν όντως ήταν λύκος το ζώο που επιτέθηκε στα σκυλιά. «Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι μπορεί να είναι, ίσως επρόκειτο και για σκυλιά και γι’ αυτό απαιτείται επόπτευση της περιοχής με κάμερες και επιστημονικές αποδείξεις», λέει ο κ. Θεοδωρίδης.

 

Διευκρινίζει δε, ότι ο λύκος ζει είτε μόνος είτε σε αγέλες, γεγονός που δεν καθορίζει τον τρόπο συμπεριφοράς του, που πολλοί θέλουν να τού προσδώσουν ανθρώπινα χαρακτηριστικά. «Το ότι μπορεί κάποιος λύκος να ζει μόνος, δεν σημαίνει ότι είναι πιο δυνατός και επιθετικός, σαν ένα είδος μοναχικού τιμωρού ή εκδικητή που μας αρέσει να βλέπουμε στις ταινίες», αναφέρει.

«Αυτό που απαιτείται», συνεχίζει, «είναι να γίνει αυτοψία κτηνιατρική, να ληφθεί υλικό (σάλιο) από τα νεκρά σκυλιά και γενικότερα, να συλλεχθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να παρθούν τα ανάλογα μέτρα».

Ο Δήμος Διονύσου προειδοποιεί

Σε συστάσεις προς τους δημότες προχώρησε ο Δήμος Διονύσου, μετά τον θάνατο δύο σκύλων και την πιθανολογούμενη εμφάνιση λύκου στην περιοχή Ραπεντώσα. Μεταξύ άλλων τους καλεί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στους περιπάτους τους και να μην αφήνουν υπολείμματα τροφών, που ενδεχομένως προσελκύσουν άγρια ζώα.

Διαφήμιση