Αρχική Περιβάλλον Γερμανικό ‘όχι” στην πρόταση Κομισιόν για “πράσινη” πυρηνική ενέργεια

Γερμανικό ‘όχι” στην πρόταση Κομισιόν για “πράσινη” πυρηνική ενέργεια

0
nuc;lear
Εικόνα: UNSPLASH/Frédéric Paulussen
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού ανακοίνωσε ότι θεωρεί την πυρηνική ενέργεια επικίνδυνη και αντιτίθεται στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επέτρεπαν στην πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο να χαρακτηριστούν ως «πράσινες» επενδύσεις. Συγκρούσεις για το θέμα πυροδοτούνται επίσης μεταξύ των κρατών της ΕΕ.

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία: Να βρει μια ενιαία στάση ως απάντηση σε μια αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής της ΕΕ, που δημοσιεύτηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το αμφιλεγόμενο σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην κατεύθυνση των επενδύσεων προς την παραγωγή ενέργειας εντός της ΕΕ, διχάζει.

Οι υποστηρικτές της πρότασης υποστηρίζουν ότι το φυσικό αέριο   είναι πιο «καθαρό» από εναλλακτικές λύσεις όπως ο άνθρακας και ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Από την άλλη οι αντίπαλοι απορρίπτουν αυτές τις επιλογές στην επιδίωξη της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Τα κριτήρια που προβλέπει η πρόταση

Σύμφωνα με το σχέδιο πρότασης, τα εργοστάσια αερίου και πυρηνικής ενέργειας πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια: Οι επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς σταθμούς, όπως έχουν προγραμματιστεί στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, μπορούν να θεωρηθούν “βιώσιμες” μόνο εάν τα αντίστοιχα κράτη διασφαλίσουν ότι πληρούν τα πιο πρόσφατα τεχνολογικά πρότυπα. και να παράσχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τη διάθεση ραδιενεργών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας. 

Οι μονάδες φυσικού αερίου θα μπορούσαν επίσης να λάβουν πράσινη σήμανση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνονται όρια στην ποσότητα αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται ή να αποδεικνύουν ότι οι μονάδες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν με πράσινο υδρογόνο ή αέριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 

Η ταξινόμηση των οικονομικών δραστηριοτήτων από την Επιτροπή της ΕΕ στη λεγόμενη ταξινόμηση έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές να στραφούν σε επενδύσεις σε πιο βιώσιμες τεχνολογίες.

Διχασμένη η Ευρώπη

Η Γερμανία πρωταγωνιστεί σε αντιρρήσεις σχετικά με την αναβάθμιση σε “πράσινη” της πυρηνικής ενέργειας. Ο Robert Habeck, υπουργός οικονομικών και κλίματος στη Γερμανία, κατηγόρησε την Επιτροπή των «greenwashing», ξέπλυμα δηλαδή με δήθεν πολιτικές που εμφανίζονται φιλικές για το περιβάλλον. Η Γερμανία σχεδιάζει μάλιστα να κλείσει τους τρεις από τους έξι πυρηνικούς σταθμούς της έως το τέλος του τρέχοντος έτους και να καταργήσει σταδιακά τον άνθρακα έως το 2030.

Η Γαλλία από την άλλη ηγήθηκε της ομάδας υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική ενέργεια, ενώ το Παρίσι ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Οι προοπτικές κατάρριψης του σχεδίου είναι ελάχιστες, καθώς μόνο λίγες χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Γερμανία, έχουν μιλήσει κατά της πυρηνικής ενέργειας.

 

Διαφήμιση